Журнал Віче №5, березень 2007

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ми пам'ятаємо ціну перемоги

Шановні співвітчизники, дорогі ветерани Великої Вітчизняної війни!…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Застосування практики Європейського суду

Цьогоріч минає десять років відтоді, як Україна приєдналася до Європейської конвенції з прав людини (надалі – Конвенція).

ВЛАДА
Достроково. Коли і як?

Питання, бути чи не бути достроковим парламентським виборам, уже неактуальне. Бути, але коли і як? Ось у чім питання. Відповісти на нього має робоча група, до якої увійшли представники Президента і парламентських фракцій.

ВЛАДА
Хай живе Компроміс

або Пані з диліжанса – суддям легше? Позачергові парламентські вибори таки відбудуться. Принаймні, за останньою інформацією на час підготовки матеріалу до друку.

ВЛАДА
Судді подадуть до суду?

«Урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати високі обов'язки судді Конституційного Суду України, забезпечувати верховенство Конституції України, захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і громадянина». Так звучить присяга судді Конституційного Суду.

ВЛАДА
Усі партії мають погодитися з рішенням Конституційного Суду України, переконана ПАРЄ

16–20 квітня у Страсбурзі працювала весняна частина сесії Парламентської асамблеї Ради Європи 2007 року. Про Україну цього разу не говорили, мабуть, лише в місцях для паління.

ВЛАДА
Інституційний пат і політичні кроки

Експертне опитування «Віча»

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Операція «Асоціація»

Малі міста, села і селища пов'язані однією метою: самоврядування не на словах, а на ділі…

ВЛАДА
Ріжмо сало на політичній мапі світу

Дві жінки прийшли до Соломона, сперечаючись за дитину. Цар наказав розрубати немовля і дати кожній рівну частину. Одна назвала це рішення мудрим, друга – заблагала, що відмовляється від дитини, аби та жила. Що було далі, пригадуємо.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Корпоратив і наратив

27 квітня редакція «Віча» відсвяткувала ювілей: 15 років від дня виходу в світ першого номера часопису…

ВЛАДА
Микола СКОРИК: Орієнтуємося на позитивний вектор

До керівної еліти Одещини, в якій протягом багатьох років фігурували одні і ті самі прізвища й де нові постаті з'явилися лише після «помаранчевих» подій, Микола Скорик увірвався стрімко й дещо несподівано.

ВЛАДА
Земля не повинна стати власністю кількох кланів,

або Реформа в агропромисловому комплексі з погляду практика…

ВЛАДА
Котовський варіант

Житлово-комунальні проблеми завдають нам клопотів, певно, ще з тих часів, відколи римські раби проклали перший водопровід. Кожен з нас нервується через поламку кранів, перебої з подачею холодної й гарячої води, незадовільне опалення, невчасне вивезення сміття.

ВЛАДА
Леонід КЛІМОВ: Політикам потрібно піднятися над обставинами

На думку багатьох політологів, відомих політиків, громадян України, представників міжнародних європейських організацій, нещодавно ухвалене за принципом політичної доцільності рішення глави держави про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України є неконституційним і може призвести до дуже серйозних наслідків, навіть до…

ВЛАДА
Політичні рецепції

Політична еліта зробила досить багато для дискредитації демократії Хто володіє столицею, той володіє країною. Але іноді цей середньовічний афоризм сприймається як право привладних (і довколовладних) осіб диктувати країні свою волю. В Україні поглиблюється політична криза.

ВЛАДА
Крок від демократії

Нинішня ситуація в Україні – це не лише політична, а й інтелектуальна криза (і в першу чергу це стосується суспільно-гуманітарних наук, що шукали своєї сили та притулку на майданах, ставши там остаточно побореними політикою, ідеологією та страхом).

ВЛАДА
Назад, до status quo

Не згадуватимемо перебіг політичних подій, що спричинили інституційну кризу. Звернімося до чинників, які впливатимуть на розв'язання політичних суперечностей.…

ВЛАДА
Мине ще триста років, але в суспільній свідомості збережеться бінарність

Коли не вдається перебороти гостру форму захворювання, вона, найімовірніше, набуде хронічної форми. Якщо не вдається вчасно залагодити політичний конфлікт, він, радше за все, перетвориться на політичну кризу.

ВЛАДА
Сьогодні – вибори, завтра – тоталітаризм

Криза створена штучно опозиційною контрелітою. Президент підписав укази про дострокове припинення повноважень українського парламенту з огляду на принцип політичної доцільності. Це дуже небезпечно для поступального розвитку демократизації.

ВЛАДА
Уроки бухгалтерії народного волевиявлення

В Україні – чергова криза влади. Але цього разу традиційну боротьбу за перерозподіл владних портфелів опозиційні політики прикривають ширмою боротьби за чистоту народного волевиявлення.…

ВЛАДА
Ми йдемо до авторитаризму?

Мистецтво справжньої політики, її успіх, особливо під час суспільної кризи, багато в чому залежить від реалістичності аналізу та вміння науковців визначати ключові аспекти ситуації, що впливають на доленосні для країни рішення.

ВЛАДА
Олександр Пасхавер: «Свобода не має грошового еквівалента»

На одній з недавніх прес-конференцій, присвяченій нинішній ситуації в Україні та можливим варіантам виходу з неї, з вуст авторитетних науковців-соціологів пролунала така думка: поки політики чубляться, економіка, бізнес спокійно працюють і розвиваються, бо їм просто не заважають – мешканцям…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Питання державотворення: чи відбудеться в Україні правова реформа?

Події останніх місяців у Верховній Раді та навколо неї однозначно свідчать про наявність гострої потреби у здійсненні широкомасштабної правової реформи, однак не дають певної відповіді на запитання: чи реально здійснити таку реформу в найближчому майбутньому?…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Сила права як політико-правовий феномен

Термін «сила права» досить рідко трапляється в політичних, юридичних і філософсько-правових дослідженнях. Більше того, мабуть, за винятком відомого філософа й юриста кінця XIX – початку XХ століття І. А. Ільїна, це поняття ніхто дотепер, принаймні в дослідженнях вітчизняних юристів,…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Україна – ЄС: остаточний вибір засад розвитку держави

Розвиток інтеграційних процесів на європейському континенті є безпрецедентним явищем, що визначає нинішній і майбутній поступ Європи, її місце в новій системі міжнародних відносин. Інтеграційний рух України до Європейського Союзу [5] можна визначити за Копенгагенськими критеріями соціально-економічного розвитку.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Прагнете в НАТО? То нате вам!..

Розпал вітчизняних внутрішньополітичних баталій знову актуалізував тему відносин України з НАТО. Точніше, перспектив нашого членства в альянсі. Підтвердити відповідне бажання (або відсутність такого) народні обранці вкотре запропонували істинному джерелу влади в Україні – її народові.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Свято складне, суперечливе, болісне

От і знову воно прийшло. Як завжди, з весною, з квітами й ласкавим сонцем.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Справедливість – поняття організаційне

Яке це чудове, дивовижне слово – справедливість!…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Україна в полум'ї війни (1941–1945)

Документальне дослідження героїчного минулого «Україна в полум'ї війни. 1941–1945» – таку назву має колективна монографія, що вийшла друком у видавництві «Україна».

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Зеленський про брак західної підтримки: Трипільську ТЕС знищили, бо у нас залишилось 0 ракет Сьогодні, 16 квітня

Голова МЗС Норвегії анонсував підписання безпекової угоди з Україною Сьогодні, 16 квітня

Прем’єр Чехії: Ми вже законтрактували 180 тисяч снарядів для України Сьогодні, 16 квітня

Уряд Нідерландів обіцяє додаткові 4,4 млрд євро допомоги Україні у 2024-2026 роках Сьогодні, 16 квітня

Дуда: Треба зробити все можливе, щоб Україна повернула території Вчора, 15 квітня

У Грузії починають розгляд "російського закону" про "іноагентів", під парламентом – протест Вчора, 15 квітня

Шольц розпочав візит у Китай: говоритиме про війну РФ проти України та економіку Вчора, 15 квітня

Байден скликає зустріч G7 через атаку Ірану на Ізраїль 14 квітня

Зеленський звільнив заступника Єрмака, який працюватиме в МЗС 13 квітня

Бельгія розслідує ймовірне втручання РФ у виборчу кампанію в ЄС 12 квітня