Журнал Віче №1, січень 2015

ВЛАДА
Дали волю, не дали грошей?

Нічний експрес-режим прийняття державного кошторису-2015 та економічного пакета уряду виявив проблему з реалізацією частини цих законодавчих ініціатив на практиці вже в перші дні нового року.

ВЛАДА
Якщо йтимемо шляхом складних, але правильних змін і реформ…

Здобутки, втрати і майбутнє Так умовно можна назвати звіти Президента України і Прем’єр­міністра під час фінальних прес­конференцій 29 і 30 грудня. Перші особи держави намагалися дати об’єктивну оцінку всім втратам і зрушенням, котрі випали на долю України.

ВЛАДА
Гроші чи самостійність?

Практика списання зовнішніх державних боргів досить поширена в світі, а започаткували її 1956 року, коли був списаний держборг Аргентини. Так само з того часу списували борги різним країнам на загальну суму в понад 700 млрд. доларів США.

ВЛАДА
Надія та її слово

Більш як місяць (з 13 грудня 2014 року) голодує народний депутат України Надія Савченко (її тримають у московському слідчому ізоляторі) на знак протесту в зв’язку з незаконним її обвинуваченням у причетності до загибелі російських журналістів у зоні АТО на…

ВЛАДА
Як подолати енергозалежність від агресора?

Уперше за всі роки незалежності на терені України йде війна. Щоб приборкати агресора, потрібно не тільки перемогти його на фронті, а й подолати енергоекономічну залежність від нього. Особливо важливою є перемога в надважкому протистоянні з «Газпромом».

ВЛАДА
Трансформації силових відомств

Ключове завдання і МВС, і нашого комітету – це реформа органів внутрішніх справ, яка почнеться з якісної підготовки концепції майбутніх змін. Нині над концепцією паралельно працюють у Кабінеті Мініст­рів та Адміністрації Президента.

ВЛАДА
Кредитний договір - благо чи зашморг?

Щоб усвідомити, наскільки захищеними є фізичні та юридичні особи під час налагодження взаємовідносин із банківськими установами, потрібно відповісти на два запитання.

ВЛАДА
Охорона здоров’я прагне одужання

У Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я на чолі з Ольгою Богомолець представили проект Національної стратегії побудови нової системи охорони здоров’я в нашій країні на найближчі десять років.…

ВЛАДА
Оформити спадщину - 483 гривні

Саме стільки, а не тисячі чи десятки тисяч гривень має коштувати нині оформлення спадщини для близьких родичів у державного нотаріуса. Це дані Міністерства юстиції України, які передав «Вічу» народний депутат України Сергій Міщенко.…

ВЛАДА
Хто очолить боротьбу з корупцією?

Як зазначив Президент України Петро Порошенко, у нас нині два вороги: зовнішній – агресія Росії і внутрішній – корупція. Якщо з першим на Донбасі доблесно борються українські військові, то для боротьби з другим армію ще тільки формують.

ВЛАДА
Зміни в контексті соціальної культури

Вийти з нинішньої кризи Україна може лише шляхом реформ. Але що насправді означає реформувати країну? Щоб розібратися, доведеться відкинути псевдореформаторські ілюзії, зокрема одну з найпоширеніших – начебто для успішності реформ досить виявити так звану політичну волю.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Плакат – брат барикад

Розпочинаємо новий проект, присвячений призабутому різновиду графічного мистецтва – плакату. Точніше – плакату політичному, ще точніше – патріотичному. Запрошуватимемо художників-плакатників для публікації їхніх робіт. Щомісяця друкуватимемо по одному плакату з лаконічним резюме його автора.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Поважаймо право! Своє й інших

Щороку 10 грудня світова спільнота відзначає Міжнародний день прав людини, згадуючи в такий спосіб про прийняття цього дня 1948 року Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини – першого міжнародного документа, який задекларував рівність прав і свобод усіх людей.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Переселений Донбас шукає роботу

У Києві обговорили перспективи працевлаштування вимушено переміщених осіб із тимчасово окупованих територій країни…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Правова епоха Василя Тація

У житті немає випадковостей. Промовисте підтвердження того – життєвий шлях і професійна кар’єра Василя Тація – ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, президента Національної академії правових наук України, академіка, Героя України.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Я - Шарлі» та «Я - Волноваха»

Події, що сталися в Парижі зранку 7 січня в редакції сатиричного тижневика «Шарлі Ебдо», змінили картину не лише французької, а й світової системи безпеки. Озброєні ісламісти, убивши охоронця, увірвалися на ранкове планування.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Соборність - українська національна ідея

Перша стаття Конституції України визначає нашу державу як суверенну і незалежну, демократичну, соціальну та правову.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Гарячий подих засніжених Пісків

У селищі Піски, по суті, околиці Донецька, від якого рукою подати до найвідомішого нині, на превеликий жаль, аеропорту, останніми днями дуже гаряче.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Краматорськ — повернення в Україну!

Чим живе Краматорськ, котрий пережив окупацію терористами, сьогодні? Про що мріють його жителі та які плани мають на майбутнє? Про це в матеріалі нашого журналіста, який побував у «тимчасовій столиці» Донецької області.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Оборонний бюджет — під контроль

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд і народні депутати – члени парламентських комітетів з питань національної безпеки та оборони Тарас Пастух і питань інформації та зв’язку Роман Семенуха взяли участь у нараді, організованій головою Донецької облдержадміністрації Олександром Кіхтенком…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Війна і мир на Донбасі

Війна і мир. Сьогодні це словосполучення набуло на Донбасі нового звучання й нового, принаймні для нас, українців, змісту.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Поки останній солдат...

На перший погляд Горностайпіль на Чернігівщині є звичайнісіньким українським селом. Насправді ж воно славетне своєю бойовою історією. На його теренах під час Другої світової війни розташовувався концтабір військовополонених. Спочатку там утримували наших, а згодом, після перемоги, і німецьких солдатів.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Імітація армієтворення

Ніхто з нас навіть у найстрашнішому сні не міг уявити, що вогненний смерч обрушиться на українську землю.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Загинули за Україну. Вічна пам'ять героям!

Починаючи з імен загиблих героїв Небесної Сотні, з березня 2014 року «Віче» публікує список жертв Революції гідності. Вона почалася на Майдані й триває нині.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Євген Сверстюк: «Мало самого таланту: треба мати український хребет. Той хребет, який

Людина приходить у світ, щоб виповнити його таїною своєї присутності. Таїною, яка помножує радість, мудрість та світлість Божого задуму. Розмову про Євгена Сверстюка слід провадити спокійно, поза пафосом і дифірамбами.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Інноваційний сухпайок

Добовий харчовий пайок для розвідника важить понад три кілограми. Військові в зоні АТО, йдучи на завдання, нерідко мусять робити вибір між цим пайком і ще однією гранатою. Зазвичай вони приймають рішення не на користь шлунка.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Вода і геополітика

Екологи та політичні експерти пророкують, що війни XXI століття точитимуться не за вуглеводні чи сфери політичного впливу, а за… воду.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Клим ЧУРЮМОВ: «Вважаю, що це «українська» комета, і місце посадки зонда пропоную назвати «Київ»

На запитання відповідає відомий астроном, який разом зі Світланою Герасименко у вересні 1969-го відкрив таємничу комету, відразу названу їхніми іменами.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Як аспірантка Клима Чурюмова Світлана Герасименко сфотографувала… комету

Світлана Герасименко народилася в містечку Баришівка на Київщині сім десятиліть тому. Її юність припала на час, коли розпочалося активне освоєння космосу. Багато ровесників Світлани мріяли стати космонавтами, а вона – астрономом. І стала.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Космічний ентузіазм і світові здобутки

Після того, як у листопаді минулого року автоматизований модуль Philae здійснив успішний спуск із міжпланетного зонда Rosetta на ядро комети 67Р/Чурюмова – Герасименко і розпочав її дослідження, світ укотре згадав про діяльність нашої держави в космічній галузі.…

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата