Журнал Віче №7, квітень 2013

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
20 років Національній академії правових наук України: етапи становлення та розвитку

Виборовши 1991 року незалежність, український народ створив підґрунтя для формування соціальних, економічних та правових засад розбудови України як демократичної правової держави.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Прийняття рішень і фокусована бесіда

Однією з якостей справжнього лідера є здатність до прийняття рішень. Добре, коли ці рішення відповідають реальності й орієнтовані на тривалу перспективу.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Конструкторське бюро «Південне»: минуле, сьогодення і майбутнє

Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля» – одна з провідних світових компаній, що спеціалізується на створенні ракетно-космічної техніки, визнаний вітчизняний лідер ракетно-космічних технологій і науки.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Чорнобильський слід у медицині

Щороку в квітні згадуємо тих, хто в лиховісні дні весни 1986 року, не шкодуючи здоров’я і життя, протистояв найбільшій в історії техногенній катастрофі. Героїчними зусиллями пожежники й фахівці з персоналу Чорнобильської АЕС приборкали полум’я на зруйнованому вибухом четвертому реакторі.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Сучасна охорона здоров’я: політологічна рефлексія*

*Рецензія на монографію: Семигіна Т. В. Політичні аспекти охорони здоров’я: на перетині глобального і локального. – К.: Вид-во «Києво-Могилянська академія», 2013.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Гортаючи «Чорнобильський щоденник»

Час дедалі більше віддаляє нас від тієї вікопомної події, коли ядерне пекло Чорнобиля розділило життя на «до» і «після».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Єврорегіон «Дністер»: мости для співпраці

Уже перший рік діяльності Єврорегіону «Дністер», до складу якого входять Вінниччина і прикордонні райони Республіки Молдова, довів, що такий формат співпраці дає можливість місцевим громадам обох держав брати повноправну участь у суспільному житті євроспільноти, незважаючи на те, що ні…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Аліна СКОМОРОХОВА: «Знаю, що переможу!»

У квітні святкує день народження Аліна Скоморохова – генеральний директор спеціалізованого металургійного переробного підприємства ТОВ «Тін Імпекс», якому цього року виповнюється 15.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Закон про місцевий референдум: доопрацювати (не)можливо

Перспективи урядового законопроекту про місцевий референдум, ухваленого в першому читанні ще в квітні 2011 року, обговорили учасники нещодавнього «круглого столу» в Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради України.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Щоб одеське узбережжя не стало зоної екологічного лиха

Виборча кампанія народного депутата України по 136-му мажоритарному округу міста Одеси, а нині члена Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Геннадія Труханова (фракція Партії регіонів), відбувалася під гаслом «Довіряй справам».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Реформа у сфері державної реєстрації прав, обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна потребує врегулювання на рівні закону

Якщо мене попросили б озвучити декілька тез, які нещадно експлуатуються українським політикумом, особливо в передвиборні часи й, на превеликий жаль, не мають на практиці жодних підтверджень, я назвав би висловлювання про правовий і соціальний характер держави та децентралізацію публічної…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Хто у Львові не любить його архітектури і не дає та не бере хабарів?

Влада міста активно розвиває туризм у Львові. Тож експлуатуються історичні й архітектурні пам’ятки, які пристосували до сучасних потреб бізнесу. Попит населення на «хліб і видовища» диктує пропозицію.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Конструкція, яка змінила світ

Гіперболоїдній водонапірній башті конструкції інженера Шухова в Черкасах виповнюється сто років Проходячи повз приміщення комунального підприємства «Черкасиводоканал», просто неможливо не звернути увагу на ажурну металеву башту. Відома вона чи не всім мешканцям обласного центру.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
«Стоп - аферам у будівництві!»

«Стоп – аферам у будівництві!» – саме під таким гаслом в Одеській організації Національної спілки журналістів України нещодавно відбулася прес-конференція представників 11 громадських організацій та ініціативних груп, що об’єднують громадян, котрі вклали гроші у зведення житлових будинків.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Автомобільної дороги Львів - Тернопіль не існує, є лише напрямок

– так сказав водій автобуса, в який я сіла, щоб вирушити у відрядження до Тернополя. Спочатку подумала, що така оцінка траси – настроєве перебільшення водія, мовляв, його щось зранку знервувало.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Початок розвитку нової індустрії

Першою в Україні концесійною кільцевою дорогою, якщо справдяться надії, скористуємося через п'ять років. Це перший проект, коли інфраструктура в Україні розвиватиметься не за рахунок бюджетних коштів, а завдяки приватним інвестиціям.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Дорога не терпить некомпетентності

Як відомо, цьогоріч 11 лютого Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 111 «Про внесення змін до Правил дорожнього руху». Нові доповнення і зміни набувають чинності 15 квітня.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Медична реформа: погляд з Волині

О пів на шосту вечора в Палаці культури міста Луцька неспокійно. Зал, розрахований на більш як 400 місць, забитий ущент, хто запізнився, змушений стояти в проходах.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Революція в країні ОЗ

Реформа охорони здоров’я насувається на українців із незворотністю цунамі: хочеш – не хочеш, однаково накриє.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Лікувальні пригоди італійців у Конопківці

Сьогодні лікарів уже не дивують випадки остеохондрозу в дітей і підлітків, дистрофічні зміни в їхній кістковій тканині, які років двадцять тому діагностували лише в старих людей.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Новий курортний сезон - найсуворіший й найсправедливіший суддя

Цього року темою номер один на XXII Міжнародній виставці з туризму, що відбулася в Ялті, стали «подієвий» туризм та інтернет-продажі.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Приїздіть до Харкова відпочити!

Нині оновлений ­­і реконструйований Центральний парк культури і відпочинку імені Горького в Харкові, рівного котрому, як стверджують експерти, немає в Україні, був закладений іще в 1800-х роках і спочатку називався Заміським Миколаївським.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Непальські будні

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Під час боротьби думка триває одну секунду, а рух має бути миттєвим»

Хтось свого часу сказав: «Можна не любити боротьбу, можна бути проти боротьби, але не можна жити у світі без боротьби». Усе наше життя – це боротьба з труднощами, долаючи які, ми досягаємо бажаних висот.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Новий тріумф

Ще не завершилася низка урочистих заходів з відзначення перемоги харків’янки Анни Ушеніної на світовій першості з шахів серед жінок (не встигли вручити почесну відзнаку чемпіонці її земляки), а в нас з’явився новий привід підняти келих шампанського за черговий видатний…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Що чекає вищу освіту?

Комплексне оновлення освітньої нормативно-правової бази, зокрема ухвалення нової редакції Закону Україну «Про вищу освіту», є чи не єдиною можливістю виходу вищої освіти з кризового стану й забезпечення її конкурентоспроможності на європейському ринку освітніх послуг.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Навчатись у ліцеї престижно

«Хочеш бути громадянином своєї держави – навчись бути громадянином свого ліцею!» – таким є гасло учнів Економіко-правового ліцею ІІ-ІІІ ступеня Деснянського району м. Києва.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Максим Рильський: «Я багато й тяжко думав»

28 квітня 1931 року видатний поет написав останні свідчення в Лук’янівській в’язниці Заарештували Максима Рильського в день народження – 19 березня. За похмурими заґратованими вікнами стояв молодий, ще наївний 1931 рік.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Стекло Андрея Бокотея - это добрая божья затея»

Ректору Львівської Національної академії мистецтв Андрію Бокотею 75 років…

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата