Журнал Віче №2, січень 2007

ВЛАДА
Олександр МОРОЗ: Відбувається дуже складний процес зміни функцій, повноважень і відповідальності інститутів влади. Ніколи це не проходило безболісно

Виступ Голови Верховної Ради України під час закриття другої сесії Верховної Ради п'ятого скликання 12 січня 2007 року…

ВЛАДА
Інституційний сюрреалізм

12 січня фракція БЮТ в унісон з антикризовою коаліцією проголосувала за закони про Кабінет Міністрів, імперативний мандат для депутатів місцевих рад і опозицію. А гадалося, щонайменше до літа парламентарії воюватимуть за кожен рядок закону про Кабмін і опозицію.

ВЛАДА
Ситуативна єдність

Останній бій, він зазвичай не тільки найважчий, а й вирішальний. 12 січня в будинку під куполом відбувся останній бій другої сесії Верховної Ради V скликання.

ВЛАДА
Ефективно, всю каденцію

12 січня відбулася прес-конференція Голови Верховної Ради Олександра Мороза, на якій він підбив підсумки діяльності парламенту під час другої сесії. Зокрема, він зазначив: «Я хотів би зробити два висновки по закінченні другої сесії.

ВЛАДА
Боротьба героя з долею, або Навіщо турбувати оракула?

2007 рік: передчуття й політична прогностика Залишатись у невіданні неприємно й тривожно. А знати – важко, непосильний це тягар. Пригадаймо стандартний хід усіх грецьких трагедій: боротьба героя з долею.

ВЛАДА
Ощадбанк спіткає доля «України»?

12 січня 2007 року, в останній день роботи другої сесії, народні депутати України подолали вето Президента на Закон «Про внесення змін до статті 7 Закону «Про банки і банківську діяльність».…

ВЛАДА
Культура парламентаризму – масштабне інтелектуальне завдання держави і суспільства

Моделі поведінки, роботи депутатів і всього апарату мають демонструвати еволюцію до вищої організації і моральності Перехід до президентсько-парламентської форми правління об'єктивно відкриває нові можливості для подальшого розвитку демократичних процесів, визначає нові умови діалогу влади з громадянами.

ВЛАДА
Без жодного пострілу…

17 січня трагічно загинув народний депутат України Євгеній Петрович КУШНАРЬОВ Випадковість, необережність, збіг різних обставин, передчуття трагедії, доля… Усе це в тому злощасному полюванні на Харківщині, дорогою до лікарні, в ній самій і загалом у країні мало (і це…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Замкова гора п'ятьох гетьманів

До вершини Замкової гори – 214 кам'яних сходинок. На священне чигиринське осердя можна добратися й асфальтованою дорогою. Її, звивисту й круту, легко долає Freelander 2.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Доля країни не вирішується в одному місті. Навіть якщо це столиця

Можна навіть не сперечатися, навколо яких ідей здатна об'єднатися країна: події останнього часу свідчать, що коли йдеться про права регіонів і децентралізацію влади, схід і захід одразу забувають про суперечності.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Луганськ крокує в майбутнє

Перспективи розвитку обласного центру

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Мілове – Чертково: вулиця Дружби

Унікальна порода коней, степовий байбак, а також безцінні творіння природи, що їх дбайливо охороняють міловчани, – візитівка Міловщини…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
І не в шурф їх кидали, а в наші серця...

«Молода гвардія» – гордість і слава української землі «Патріот» – любитель батьківщини, вітчизнолюб; «патріотизм» – любов до Вітчизни. Саме так Даль пояснює значення слова «патріот», від якого походить «патріотизм», про що і йтиметься в цьому матеріалі.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Горезвісна формула, яку придумали чиновники, руйнує життя

У системі адміністративно-територіального устрою України Свердловськ міг би мати особливий статус і відчутнішу фінансову підтримку, якби вищі органи влади й державного управління почули, нарешті, наші прохання та звернули свої погляди на його специфіку.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Децентралізація влади, самодостатність громад – це і є ознаки демократії

Концептуальні проблеми реформування місцевого самоврядування Проблема реформування місцевого самоврядування є однією з найактуальніших у сучасних умовах розвитку української державності.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Коли в сільрадівських гаманцях порожньо, програє держава

За підрахунком юристів загалом більш як у трьох тисячах нормативно-правових актів ужито термін «місцеве самоврядування», а безпосередньо з цією цариною пов'язано майже сімсот законів. Здавалося б, територіальні громади мають міцне правове підґрунтя, тільки працюй та розвивайся.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Щоб громада процвітала, одного кодексу замало

«Законодавче забезпечення органів місцевого самоврядування потребує вдосконалення», – переконаний гість редакції Валентин КРОКА, заступник голови Рівненської обласної ради з питань роботи виконавчого апарату – керуючий справами…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Концептуальні засади муніципальної політики

Місцеве самоврядування цілком слушно розглядається як політико-правовий інститут, у межах якого здійснюється управління місцевими справами в низових адміністративно-територіальних одиницях через самоорганізацію місцевих жителів за згодою і підтримки держави [1, c. 356].

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Із запровадженням накопичувальної системи доведеться зачекати

Питання пенсійного забезпечення стосується багатьох, якщо не кожного, тому й увага до нього як суспільства, так і політиків – дуже велика. За статистикою, в Україні 26,8% населення – пенсіонери, тобто майже кожен третій.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Якщо не сподіватися на солідарність поколінь...

З проханням фахово оцінити переваги та недоліки нинішньої пенсійної системи ми звернулися до Тетяни KІр'Ян‚ директора Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Мінпраці і НАН України.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Михайло ГЛАДІЙ: Учора було рано, завтра – пізно, ринок землі треба готувати сьогодні

Верховною Радою України прийнято закон про подальшу (до 1 січня 2008 року) заборону відчуження земель сільськогосподарського призначення. Це викликало інтерес у суспільстві.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Великий голод. Стань свідком злочину

Продовжуємо досліджувати тему голодомору 1932–1933 років, яка нині в пошті журналу «Віче» домінує, адже читачі відгукнулися на пропозицію редакції надсилати свідчення трагедії. Голодомор визнано геноцидом українського народу. Як це було – в листах наших читачів.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ми не були загарбниками...

Помітно, що Сергій Васильович невтомно працює. Навіть даючи інтерв'ю в будинку очолюваної ним спілки, він підписував документи, відповідав на дзвінки військових-однополчан. Діяльність спілки спрямована на те, чого нині так бракує військовим – допомоги, відчуття поваги й власної потрібності.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Реабілітація соціалізму

Розумію, що вже сам заголовок статті може викликати принципові застереження. Адже реабілітація системи, яка цілковито дискредитувала себе й фактично сама, без тиску ззовні «розсипалася», – справа далеко не втішна. Однак це лише частина правди.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Як захищаються США

П'ятнадцять років поспіль в незалежній Україні точаться суперечки щодо національної ідеї, національних інтересів і шляхів їх забезпечення.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Цивільні права на засадах… взаємності

Особливості правонаступництва Україною міжнародних договорів колишнього Радянського Союзу про правову допомогу в цивільних справах у відносинах з Італією та Австрією…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Лівія – країна втіленого анархізму

Ще наприкінці 1970-х років за вказівкою Муамара Каддафі на арабську мову було перекладено праці російських теоретиків анархізму Михайла Бакуніна та Петра Кропоткіна [2, с. 17].

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Чи потрібно реформувати кримінально-виконавчу інспекцію у службу пробації?

Закріплені в Конституції України правові основи розвитку громадянського суспільства створюють реальні умови для боротьби з негативними соціальними явищами, серед яких одним із найнебезпечніших для країни є злочинність.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ця слабка сильна стать

На розгляді в Кабінеті Міністрів України нині перебуває Державна програма підтримки сім'ї на період до 2010 року Важко передбачити, скільки має минути часу, аби мої співвітчизники почали нарешті масово дбати про своє здоров'я.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Тільки зірки залишаються з людиною

Кримська астрофізична обсерваторія (на знімку) – одна з найбільших астрономічних наукових установ світу: звертає свої погляди у Всесвіт із селища Наукового (14 кілометрів від траси Сімферополь–Севастополь), що в Бахчисарайському районі.

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Вчора, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Вчора, 28 березня