Журнал Віче №7, квітень 2010

ВЛАДА
Виборчий кодекс: що нового?

1 квітня народні депутати направили до Конституційного Суду для отримання висновку проект закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів)».

ВЛАДА
Оновлення політичної еліти в Україні: несподіванка обіцяної атаки

Наявність еліт у суспільстві й політикумі в сучасних реаліях – доведений факт. Але що стосується демократичних режимів, то головне – не боротьба з елітарністю, а формування результативної й корисної для загалу еліти, а також вчасне і якісне її оновлення.…

ВЛАДА
Що буде записано в «Білій книзі» парламентаризму?

До 20-річчя українського парламентаризму Лабораторія законодавчих ініціатив спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію в рамках міжнародної конференції «Європейські парламентські традиції та українські реалії» провела обговорення «Білої книги» – концепції законодавчих змін для підвищення ефективності функціонування Верховної Ради.…

ВЛАДА
Конституції Пилипа Орлика - 300 років

5 квітня 1710 року в Бендерах було ухвалено акт із розлогою назвою «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Конституційно-правові поняття «державний устрій» та «територіальний устрій» і застосування їх у юридичній науці

З історії відомо чимало фактів, що переконливо свідчать про важливість питань організації території держави як для повсякденного життя, так і для успішності її внутрішньої політики, а в кінцевому підсумку і для її історичної долі.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Політолог і юрист як суб’єкти реформування політико-правової системи України

Професії політолога та юриста передбачають здатність правильно аналізувати політичні процеси, розробляти проекти законодавчих актів, забезпечувати вчасне виконання політичних й адміністративних рішень. Від їхньої співпраці значною мірою залежить спрямованість розвитку держави.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Освіта. Вибір є!

Міністерство освіти і науки, Академія педагогічних наук та компанія «Виставковий Світ» уже традиційно провели в березні нинішнього року Міжнародну виставку «Сучасні навчальні заклади-2010».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Першокласний заклад з міжнародним досвідом

У великій та славній родині вищих навчальних закладів нашої країни Донецькому національному університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського належить особливе місце. Його доля справді непересічна.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ректор Донецького юридичного інституту полковник міліції Віктор Бесчастний: «Кожне покоління примножує славу нашої альма-матер»

28 квітня виповнюється 49 років від дня заснування Донецького юридичного інституту.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Турнір пам'яті Юрія Кравченка

П’ять років минуло відтоді, як трагічно обірвалося життя колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка Справжній офіцер, чудовий батько і завзятий спортсмен, він завжди пропагував здоровий спосіб життя, залучав до цього інших.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Європейський вектор розвитку Одещини

Французькі сенатори, котрі побували на Одещині, вважають, що міждержавні відносини багато в чому визначаються раціональною співпрацею Питання міжнародної, транскордонної та регіональної співпраці, зокрема й з країнами Євросоюзу, є одним із пріоритетів у роботі Одеської обласної ради нинішнього скликання.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
У «зоні» конверсії, або як армії позбутися баласту?

12 квітня – День працівників ракетно-космічної галузі України Скорочення й розвиток Збройних Сил України передбачає не лише перехід на контрактну армію, а й конверсію військового майна, баз, містечок, тобто зміну цільового призначення колишніх військових об’єктів.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Юрій Вілкул: «Чим швидше ми освоїмо європейські стандарти самоврядування, тим краще буде для держави, для людей»

Коли чотири роки тому головою Дніпропетровської обласної ради було обрано 56-річного ректора Криворізького технічного університету Юрія ВІлкула, регіональна еліта дещо подивувалася, аж ніяк не сподіваючись на докорінні зрушення в житті територіальної громади.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Володимир Удовиченко: «Моя політична діяльність має суто прагматичний характер – облаштувати життя громади»

Місто Славутич – символ відродження, мужності, єднання і дружби народів восьми республік колишнього Радянського Союзу, які згуртувалися, щоб разом перемогти чорнобильську трагедію. Два десятиліття минуло відтоді, як на мапі України з’явилося це місто.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Вогонь і мідні труби майора Сухнатова

– Хто не раз дивився у вічі смерті, хто виряджав на Батьківщину «чорні тюльпани», хто приборкував «мирний атом» Чорнобиля, той ніколи цього не забуде.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Шанс на гідне життя

Понад 650 мільйонів людей у світі живуть з інвалідністю, з них в Україні – близько трьох мільйонів.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Триразова чемпіонка Параолампіади Олександра КОНОНОВА: «Хочу знайти й побачити тат. Кажуть, я на нього схожа»

З Ванкувера Кононова повернулася з чотирма медалями – трьома золотими й однією срібною. Історія дівчинки із села Шевченкового Київської області здається якимось міксом із казок: тут щось і з «Попелюшки», й з «Бридкого каченяти».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Президент Асоціації «Ветеранський рух Одеського регіону» Володимир ЗАЙКОВ: «Об’єдналися, щоб захищати честь і славу наших ветеранів»

Як допомогти ветеранським організаціям, надати всебічну підтримку й допомогу людям похилого віку, ветеранам та інвалідам? Про це йшлося на другій конференції Асоціації «Ветеранський рух Одеського регіону», яка днями відбулася в Одесі на базі оздоровчого комплексу «Чабанка» ДП «ОМТП».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
ВСВЕ. Економісти радять новому уряду

Всеукраїнська спілка вчених-економістів прийняла заяву «Про стан української економіки і першочергові антикризові заходи» й спрямувала її до вищих інституцій державної влади – Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Ради національної безпеки і оборони.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Кадри, що мусили б вирішувати все

Кожен чиновник мусить мати спеціальну освіту. Таке завдання поставила перед собою Національна академія державного управління (НАДУ) при Президентові України й видала «на-гора» ювілейний, 15-й, випуск державних менеджерів.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
G8 на ринку озброэнь

Закон джунглів: хто сильніший, того й правда? Торгівля зброєю є широко визнаним чинником міжнародних відносин, оскільки, як один з аспектів зовнішньополітичної діяльності держав, ця сфера завжди привертала посилену увагу світової спільноти, потенційних конкурентів і покупців, експертів-політологів, підприємців і приватних…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Архіви - це приспана пам'ять народу, торкнися - заб'є джерелом»

Кожний із нас хоча б раз у житті звертається до послуг архіву. Добре, коли вдається знайти необхідний документ. Часто від сумлінності працівників архіву залежить не лише розмір чиєїсь пенсії чи тривалість трудового стажу, а й навіть доля.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Новобудови - це житло чи міраж?

Житлова проблема вже багато десятиріч «переслідує» наших співвітчизників. Прикро, але незважаючи на зусилля з боку держави, забезпечити зручним житлом усіх, хто цього гостро потребує, й досі неможливо.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Війни за межу тривають

Держкомзему України знадобилося дев’ять років, щоб розробити документ, яким затверджувався б порядок відокремлення однієї земельної ділянки від іншої. Земельний кодекс України, ухвалений 2001-го, зобов’язував Держкомзем встановити для цієї мети види межових стовпчиків.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
ЖКГ в очікуванні мільярдних інвестицій

Нещодавно народні депутати 288 голосами прийняли за основу проект закону «Про особливості передачі в оренду та концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності», який підготовлено відповідно до положень Загальнодержавної програми реформування й розвитку житлово-комунального…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Андрій СМІЯН: «Мій критик – моя теща»

Ведучий «Новин» та обличчя Першого Національного Андрій Сміян не хворіє на зіркову хворобу, не відвідує світських заходів, не намагається вдягатися згідно з останніми тенденціями моди. Проте його очі світяться, коли він розповідає про свого маленького сина та кохану дружину.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Як захистити бренд «Львівський державний ювелірний завод»?

Львівський державний ювелірний завод 65 років поспіль випускає високоякісну продукцію. Його торговельна марка добре відома споживачам. Але сьогодні, в умовах тіньової економіки, під його маркою збувають свої товари і приватні фірми.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Оксана КОЛЕСОВА: «Малий бізнес врятує Україну»

Перші вітчизняні підприємці, які розпочинали бізнес у складні 1990-ті роки, зробили неабиякий внесок у розвиток держави, нових суспільно-економічних відносин. Їхній досвід – це безцінний капітал, вартий не лише громадської уваги, а й професійного дослідження.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Скооперувалися і процвітають

У селі Халаїдовому Монастирищенського району ще 2000 року створили один із перших в Україні сільський кооператив з обслуговування населення. Нині його членами є 75 жителів сіл Халаїдового та Дібрівки.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Мішель Платіні: «Якщо не буде Києва, не буде й України»

Новини, пов’язані з підготовкою до Євро-2012, ширяють одна за одною зі швидкістю світла. Зміст їх здебільшого стосується копирсання у грошовому мішку держави й ментального «роздовбайства».…

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Сьогодні, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Сьогодні, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня