№8, квітень 2008

Духовна радість для сердецьДуховна радість для сердець

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Першим словом воскреслого Ісуса Христа, з яким Він звернувся до жон-мироносиць, цих  благовісниць Його Воскресіння, було: «Радуйтеся!». Чому вони повинні були радуватися? Не тільки тому, що побачили живим свого Учителя, а тому, що було переможено смерть у людській природі. В особі воскреслого Ісуса Христа людська природа визволилася від гріха й смерті. Ця світла звістка наповнила серця жон-мироносиць, а згодом і серця апостолів невимовною радістю. Апостольське благовістування відтоді почало зводитися до Воскресіння Ісуса Христа, а значить, до перемоги над смертю. Смерть — найбільший ворог. Вона припиняє людську діяльність і перетворює на ніщо труди людини.

Звістка про Воскресіння Христа й донині така сама радісна і так само переповнює наші серця духовною радістю. Вона пронеслася  всім світом і полонила душі віруючих людей. До неї горнуться всі стражденні й обтяжені недолею, шукаючи в ній душевного заспокоєння.

Воскресіння Христове — наріжний камінь християнства, без віри у воскресіння християнства немає й не може бути. Святий апостол Павло каже: «Якщо Христос не воскрес, то віра ваша марна» (1 Кор. 15,17). Але Христос воскрес силою Свого Божества. Інакше й бути не могло, бо неможливо було, щоб «тління втримало Начальника життя». Своїм воскресінням із мертвих Христос переконливо довів, що Він — Бог, Який з’єднався з людською природою, і що Його вчення — це Божественне одкровення, дане людям.

І коли Церква Христова урочисто святкує «смерті умертвлення», коли в християнських храмах з уст пастирів Церкви лунає повне захвату привітання: «Христос воскрес!» і коли у відповідь на це паства, що наповнює храми, єдиними вустами з глибини свого серця радісно відповідає: «Воістину воскрес!», відчувається непохитна віра християн у Воскресіння Христа.

Воскресіння Христове стало запорукою вічного життя людства. У час смутку й скорботи, коли ми переживаємо смерть наших близьких, Воскресіння Христове вселяє в наші серця велику надію. Воно дає нам бадьорість і силу, щоб перемагати сум і тугу. Воскресіння Христове єднає живих і померлих в одну сім’ю. Воскресіння Христове дарувало людині найсолодшу радість.

Воскресіння Христове спонукає нас боротися з гріхом. Воно запалює нас прагнути моральної чистоти, святості. Воно навчає нас бачити в кожній людині брата і сестру, образ і подобу Божу. Воскресіння Христове надихає нас на боротьбу проти неправди й кривди. Воно надихає нас на труд і побожне життя.

З істини Воскресіння Христового випливає і погляд на земне життя як на початок вічного життя. Ця істина спонукає християнина не тільки дбати про особисту духовну довершеність, а й активно брати участь у побудові такого суспільства, в якому пануватимуть мир і справедливість, братерська співдружність і достаток плодів земних.

Апостол Павло каже: «Браття мої, що тільки істинне, що чесне, що справедливе, що чисте, що любе, що гідне слави, що тільки чеснота й похвала, про те помишляйте» (Флп. 4,8). Ці слова апостола Павла повинні бути дороговказом для всіх нас. Не треба впадати у відчай, коли ми бачимо навколо себе несправедливість, неправедне збагачування, владолюбство та інші пороки сучасного світу. На Голгофі теж панували неправда та зло, але Христос Своїм Воскресінням переміг не тільки смерть, а й усіляке зло.

Історія вчить нас, що в житті завжди перемагають правда і любов, бо з ними Бог. Тому той, хто з’єднує себе з неправдою, приречений на поразку. Воскресіння Христове — яскравий доказ цього.

Сердечно вітаю зі світлоносним святом все українство в усіх країнах світу, на всіх континентах Землі!

Нехай воскреслий Господь оновить наші духовні сили на добрі справи для блага утворення в Україні єдиної Помісної Української Православної Церкви, для подальшого зміцнення та процвітання Української держави й для поліпшення добробуту людей, на славу Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

Воістину Христос Воскрес!

Автор: ФІЛАРЕТ

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня