передплата Українською | In English

№23, грудень 2009

Кредо не відриватися від життяКредо не відриватися від життя

Поділитися:

Севастопольський професійний торгово-кулінарний ліцей відзначає 60-річчя. Взірцева репутація навчального закладу відома в Україні й не лише: у Франції, Греції, США, Канаді… Одне слово, скрізь, де працюють його випускники. Колишні ліцеїсти вражають своєю майстерністю та винахідливістю не тільки на суші, а й на морських та океанських суднах. Не дивно, що кадровики часто віддають перевагу саме випускникам севастопольського закладу. – Скрізь потрібні справжні професіонали, люди, віддані справі. Адже, приміром, у плаванні від них залежить здоров’я цілого екіпажу моряків. Фахові якості надзвичайно затребувані, – наголосила в розмові з кореспондентом «Віча» директор Севастопольського професійного торгово-кулінарного ліцею, викладач вищої категорії,
почесний працівник туризму України Ілона СмолЯкова.

– Ваш навчальний заклад нині неймовірно затребуваний, до нього  нелегко вступити…

– Необхідність професійно-технічної освіти продиктована життям. Вузів чимало, але вступити до них на бюджетних засадах непросто. Освіта на комерційній основі більшості абітурієнтів не по кишені. То що робити випускникові школи в такій ситуації? Найрозумніше – поєднувати профнавчання зі здобуттям загальної середньої освіти. До того ж у вчорашніх школяриків, по-перше, з’являється впевненість у завтрашньому дні. Вона ґрунтується на розумінні того, що обраний фах потрібний і спеціалісту, і суспільству. По-друге, народжується усвідомлення, що професія ця, безперечно, престижна, адже дарує самостійність і матеріальну незалежність. А по-третє, є мотивація продовження освіти.

– Яке головне завдання у вашій, такій важливій справі?

– Підняти престиж професії. Зазирнімо в історію нашого ліцею, зокрема в ті часи, коли я прийшла сюди працювати. Тоді це було ПТУ. Тож не таємниця, що в минулому до нього вступали «трієчники» та «двієчники» – хлопці й дівчата, яких життя вже випробувало на міцність. Рівень їхньої підготовки, ставлення до навчання були, м’яко кажучи, нижчі за посередні. Нині ставлення до фаху змінилося. Сфера послуг розвивається, потребує від наших випускників нових підходів і рішень. А педагогічний колектив намагається допомогти своїм вихованцям стати найкращими у професії.

– Як удалося ліцеєві здобути добру славу далеко за межами Криму?

– Вважаю, не останню роль відіграв мій особистий і педагогічний досвід. Я виросла в робітничій родині, де жодне благо не діставалося легко, жодна невдача або перемога не залишалася непоміченою. У дитинстві батьки намагалися дати нам якнайбільше. Я займалася балетом, баскетболом, захоплювалася літературою, грою на гітарі, вже років у 14 виявляла лідерські здібності. Потім працювала вихователем у дитячому садку. Паралельно навчалася в Одеському педагогічному інституті імені Ушинського за фахом «Методист, викладач етики та психології». Важкі 1990–1993 роки мешкала в Мурманську з дітьми та чоловіком-підводником. Саме тоді офіцерам перестали платити зарплату. Сім’ю врятувало те, що я згадала мистецтво шиття. Коли повернулися до Севастополя, викладала у школі № 2, потім працювала у ПТУ, спочатку – заступником директора з навчально-виховної роботи, а з 2001 року – директором.

– Перші кроки давалися легко?

– Відчувала брак знань, що стосувалися професій, яких навчали в училищі. Вступила на курси при Центральному інституті підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, пізніше – до магістратури Центрального інституту післядипломної освіти на факультет менеджменту і психології за фахом «Директор навчального закладу». Водночас працювала над кандидатською дисертацією на тему «Зміст і структура професійної компетенції керівника професійно-технічного навчального закладу».

– Як розвиватимете навчальний заклад, що ним керуєте?

– У ліцеї провадиться величезна робота з оновлення змісту профпідготовки кваліфікованих робітників і запровадження інноваційних проектів із урахуванням найновіших технологій та сучасних вимог. Ліцеїсти – майбутні кухарі, кондитери, пекарі, продавці продовольчих і непродовольчих товарів, бармени, офіціанти й інші – активні учасники севастопольських виставок технічної творчості та декоративно-прикладного мистецтва, міських і районних свят.

На базі ліцею відбувся Всеукраїнський семінар Асоціації директорів професійно-технічних навчальних закладів торговельно-кулінарного профілю. На семінарі відзначили високий професіоналізм педколективу, запровадження інноваційних педагогічних проектів та оновлення форм управління навчальним закладом. Ліцей увійшов до 100 найкращих професійно-технічних навчальних закладів України й нагороджений грамотою Міністерства туризму і культури за забезпечення кадрами готельних і туристичних комплексів.

– Незабаром виповниться 10 років, як ви на посаді директора. Що вдалося й що ще треба здійснити?

– Я пишаюся колективом професіоналів. У нас працюють відмінники освіти України, викладачі вищої та майстри першої кваліфікаційної категорії, викладачі-методисти. У ліцеї здорова атмосфера, що дуже важливо для мене. Планів на майбутнє багато. Головне, щоб діти, які обрали наш ліцей, упродовж усього життя пишалися тим, що навчалися в ньому. Ми чітко уявляємо свою програму на найближче майбутнє. Не відриватися від життя – наше кредо. Ідеї та плани здійснимо, бо маємо для цього сили та знання!

 

Лучія ПУЗИКОВА.

Коментарі

Заповніть поля відмічені червоним!

Додати коментар

Увійдіть в систему, використовуючи аккаунт соціальної мережі:
Коментар:

Поля відмічені *(зірочкою) обов'язкові для заповнення.

Плакат - брат барикад

Архів журналу Віче

Віче №5/2016 №5
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сім супутників та створення українського космодрому — космічна програма на п’ять років Вчора, 09 травня

Третя країна юридично зобов'язалася підтримати вступ України в ЄС 08 травня

НБУ виключив з держреєстру фінустанов дев’ять компаній 08 травня

У НБУ озвучили вимоги до потенційних покупців Приватбанку 07 травня

Кулеба сказав, як партнери України можуть змусити РФ до конструктиву в "Нормандії" 07 травня

На сайті Ради з'явився законопроєкт про онлайн-прописку 06 травня

Рада ухвалить закони для продовження співпраці з МВФ у травні – "Слуга Народу" 06 травня

Статки Ахметова зросли майже втричі за рік, Порошенко вибув з трійки найбагатших – Forbes 06 травня

Венеційська комісія виступила за вирішальну роль міжнародних експертів в очищенні ВРП 06 травня

Рада нацбезпеки візьметься за тарифи, просить дані про власників газових та енергокомпаній – ЗМІ 05 травня