Журнал Віче №5, березень 2009

ВЛАДА
«Я боюся тих людей, які щоразу прагнуть переписувати Конституцію України»

У Технічному університеті імені Івана Пулюя Володимир Литвин зустрівся зі студентами й викладачами. В актовому залі не було вільних місць, так усіх цікавили шляхи виходу з кризи, про які говорив шановний гість.…

ВЛАДА
Кризу викликали на килим

Раціональні ідеї, висловлені під час організованих Комітетом Верховної Ради з питань економічної політики слухань «Про соціально-економічне становище в реальному секторі економіки та пропозиції щодо антикризових заходів в Україні», рекомендуватимуть урядові для втілення в антикризовій програмі.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Мери не хочуть бути крайніми

Загальні збори Асоціації міст України, що відбулися 20 лютого в Києві, перетворилися на масштабну дискусію про перспективи розвитку місцевого самоврядування. Проблем у галузі чимало. Про це готовий був говорити кожен із 400 делегатів зібрання.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Легко помітити непослідовність дій влади у виборі пріоритетів

Про проблемні питання місцевих бюджетів Розглядаючи сучасний стан бюджетної політики в Україні, легко помітити непослідовність дій влади у виборі пріоритетів соціально-економічного розвитку країни та істотні відмінності між задекларованими напрямами стимулювання регіонального розвитку й тими, що кожного року фактично враховуються…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Неадекватність – це руйнація

Політична нестабільність у державі, штучно створені тривалі періоди практичної недієздатності Верховної Ради торік призвели до порушень вимог Бюджетного кодексу України щодо порядку й термінів підготовки проектів і державного, і місцевих бюджетів.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Проблеми – не новина

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що місцеві бюджети мають бути достатніми для виконання органами місцевого самоврядування наданих їм повноважень і забезпечення населення послугами не нижче рівня мінімальних соціальних потреб.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
А вилучення зростають

Славутич – одне з 55 міст України, відібраних на конкурсній основі для участі в проекті USAID «Реформа місцевих бюджетів в Україні».

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Природні надра не мають бути поза місцевим бюджетом

Гадяцький район – розвинений аграрний регіон з потужним нафтопереробним комплексом, один із найбільших на Полтавщині.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Краще менше, та краще

Щонайперше необхідно переглянути й замінити формулу (розрахунок) з КФК –250302 «Кошти, що передбачаються до районних та міських (міст Києва і Севастополя, міст республіканського й обласного значення) бюджетів із міських (міст районного значення), селищних та районних у містах бюджетів».

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Край неозорий, сонячний, щедрий…

Про минуле, сучасне й майбутнє цього краю розмова з головою обласної ради, кандидатом технічних наук Володимиром ДЕМЬОХІНИМ.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Як шляхетне рівненське земляцтво «годинники звіряло»

Їдучи вночі у маршрутці з Рівненського залізничного вокзалу, від якого, до речі, дванадцять кілометрів до Острога, я почула, як пасажири жваво обговорювали приїзд свого земляка Леоніда Кравчука. Дві жінки намагалися полічити, скільки разів президенти України відвідували Острозьку академію.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Діти – не лобода, самі не ростуть. Їх треба виховувати в сім’ї та інституті», – вважає директор Бережанського агротехнічного інституту Василь Павліський

Так уже влаштована людина – завжди прагне знати, що буде через сто років і більше. Нині, в часи світової економічної кризи, люди найбільше цікавляться розмаїтими прогнозами, передбаченнями. Ми на порозі глобальної продовольчої проблеми.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ми довго мовчки відступали

Можна було б промовчати про те, що на Дніпропетровщині давно виникла й набирає обертів громадська організація «Земля і воля», тобто вдавати, наче її не існує, як це багато хто й намагається робити.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Життєлюб, якого не знають донині

9 березня – 195 років від дня народження Тараса Шевченка. 10 березня – 148 років від дня його смерті. 70 років тому, 5 березня, Київському університету присвоєно ім’я Шевченка, 6-го — відкрито відомий столичний пам’ятник поету.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Новий образ України. Трансформація духу та випробування національним буттям

Напружені у своїй драматичності події кінця 1980-х – початку 1990-х років ХХ століття, що зумовили перехід від тоталітаризму до демократії та ринкових відносин, спродукували парадигмальні зсуви духовно-культурної сфери і сформували новий образ України, основні риси якого визначають сімнадцятирічну траєкторію…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Нові тенденції в суспільних процесах на початку ХХI століття та їх осмислення в українознавчих дослідженнях

Серед проблем, які невідворотно постали перед українським народом на початку ХХІ століття: посилення міграційних процесів, подальше руйнування традиційних етносоціальних відносин; загострення взаємодії соціального та національного внаслідок формування нової глобальної системи економічного й політичного життя, повернення до переважно приватної форми…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Особливості зародження та розвитку китайського соціалізму: політико-економічні аспекти

Протягом п’яти тисяч років Китай є однією з найбільших світових цивілізацій. Він зробив значний внесок у мистецтво, архітектуру, науку, техніку, літературу й державний устрій.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Конституційне регулювання інституту безоплатної правової допомоги в країнах СНД і Балтії (порівняльний аналіз)

У більшості країн СНД і Балтії право людини на отримання правової допомоги закріплено в Конституції, а його зміст і порядок реалізації визначено у відповідних законах.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Чи складніше буде відмивати «брудні» капітали в Україні?

Протягом останніх десятиліть ускладнився механізм злочинних операцій з відмивання доходів. Організовані злочинні угруповання через слабкість національних урядів у регулюванні фінансової системи здійснюють гнучкі та швидкі операції з переведення й переміщення активів через національні кордони.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Гаага: наслідок перемоги здорового глузду

Предметом розгляду в Міжнародному суді ООН була не територіальна суперечка між Україною й Румунією, а розмежування морських просторів у північно-західній частині Чорного моря поза державними територіями обох країн.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ганна ПОНОМАРЕНКО: Принципова справедливість і життя людини – найдорожчі цінності

В органах МВС України працює жінка, що має звання генерал-майора міліції, — Ганна Олександрівна ПОНОМАРЕНКО, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ. Цей вищий навчальний заклад є базовим у системі МВС із підготовки слідчих.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Гендер – це свобода

8 Березня вже традиційно стає приводом для того, щоб поговорити про гендерну рівність. Щоправда, цей «модний» сьогодні термін часто тлумачать як дискримінацію жінки чоловіком, що, як нам удалося з’ясувати, зовсім не відповідає дійсності.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
А ви любите Україну?

Мені здається, що щастя моє розділилося на дві половинки. Одна наповнена світлими почуттями від того, що я народилася в Житомирі, прекрасному українському регіоні, серед добрих і працьовитих людей. Це моя стихія й купіль.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Матерям, жінкам, дівчатам

Свято 8 Березня має ідеологічне походження, а тому відзначається лише в країнах колишнього соціалістичного табору, щоправда, не як державне. За традицією чоловіки цього дня дарують жінкам квіти й відкорковують шампанське.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Молодіжна колегія – крок до взаємодії

Від державної молодіжної політики залежить доля цілого покоління та всієї держави Молодь в Україні сьогодні має бути передусім суб’єктом суспільного життя.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Хто хоче, той завжди вчиться...

На мій погляд, щоб життя в Україні покращилось, усім нам треба бути патріотами й любити рідне місто, село, будинок, у якому мешкаємо, вулицю й т.д. А також зрозуміти нарешті, що майбутнє наших дітей і онуків залежить від наших сьогоднішніх…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Якість і чистота львівського золота

Чому в усі віки золото приваблює людей? Відповідь є у книзі світу – Біблії, яка трактує його як символ чистоти, якості й благородства.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Лікує повітряна хвиля

Можна навести ще безліч прикладів ефективного лікування незвичайним для України та країн СНД методом об’ємного пневмопресингу, або програмованої пневмовакуумкомпресії.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Мама + Михалик

Наше відрядження на Кубу розпочалося зі знайомства з реабілітаційно-оздоровчим центром «Тарара», де протягом 18 років найкращі фахівці-медики Острова Свободи в буквальному значенні цього слова рятують дітей, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської аварії.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Терапія підпалюванням сердець

Відтоді, як він загинув у свої 30 років, минуло ще майже стільки ж.

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата