Журнал Віче №4, лютий 2009

ВЛАДА
Чи вcтоїть парламент, а заразом і Україна

5 лютого Верховна Рада розглянула питання про соціально-економічну ситуацію в Україні та дії органів влади щодо подолання кризи. Фактично порушувалося питання, чи працюватиме й далі уряд Юлії Тимошенко.

ВЛАДА
«Газовий» контракт: у кожного своя правда

Контракт між Російською Федерацією та Україною на постачання газу містить істотні ризики для вітчизняної економіки. Про це йдеться в рішенні Ради національної безпеки і оборони від 10 лютого 2009 року.

ВЛАДА
Хто не фінансує енергоефективності, той фінансує

Газові війни між Росією й Україною, а особливо останнє жорстке протистояння, мусили б змінити ставлення суспільства, держави та промислового співтовариства до питання енергоощадності, використання альтернативних та відновлюваних джерел енергії.

ВЛАДА
Газовий ринок у контексті геополітичних балансів

Неузгодженість питання з постачанням російського газу до України вкотре на початку року стає головною темою інформаційних повідомлень.

ВЛАДА
Крок до енергетичного союзу з ЄС як привід провчити всіх

Прагнення України приєднатися до Договору про енергетичний союз із ЄС розгнівало Росію більше, ніж навіть такі дратівливі для північного сусіда події, як листопадовий тиждень меморіальних заходів до 75-ї річниці Голодомору 1932–1933 років; грудневі рішення засідання Ради НАТО в Брюсселі…

ВЛАДА
Гине не той, хто втомився, а хто зупинився на шляху

Європа не поспішає «заручитися» з Україною, пропонуючи Києву почекати до 2020 року Ніхто не заперечує в Європі, точніше в Євросоюзі, що Україна – це європейська держава з великим культурно-історичним минулим і неабияким економічним потенціалом, що перевищує нині в кілька…

ВЛАДА
Січнева «екзаменаційна» сесія

Парламентська асамблея Ради Європи «серйозно стурбована» останніми подіями в Україні, що стосуються проведення політреформи та майбутніх президентських виборів…

ВЛАДА
Рішенням Міжнародного cуду ООН поставлено останню крапку в спірних питаннях між Україною та Румунією

Україна задоволена рішенням Міжнародного суду ООН у справі про делімітацію континентального шельфу та виключної економічної зони між нею та Румунією в Чорному морі. Про це на брифінгу в МЗС заявив журналістам заступник міністра закордонних справ Олександр Купчишин.

ВЛАДА
Історія, не встелена пелюстками знаменитих троянд, або Робоча мова - діалог

Моє «гостювання» в грузинських депутатів припало на тривожні для них, як і для всього народу, часи: за якихось півсотні кілометрів від будівлі парламенту в Горійському районі ще стояли російські «миротворці», що танками перекроїли карту Грузії на буферні зони.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Чиновник торжествує?

Європейський суд з прав людини вирішив, а держава Україна не виконує...

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Боятися треба не сказати Правди

Чи може шановний читач збагнути, що особа, яка має сорок вісім років трудового стажу, близько одинадцяти років терпить страждання, бо їй не призначають пенсії. З цього приводу не раз лунали вигуки подивувань і недовіри: «Не може бути! Неймовірно!».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Анатолій Фатєєв не вірить, що Україна правильно розуміє Європу

Анатолій Фатєєв надав редакції документ, котрий засвідчує, в чому саме полягає чиновницьке зухвальство в поборюванні громадянина. Пенсію держслужбовця йому так і не призначили. Надбавки до посадового окладу й премії не врахували під час обчислення так званого перерахунку пенсії.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
В Європейському суді рішення у справі Фатєєва числиться як невиконане

По коментарі з приводу виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі Анатолія Фатєєва редакція журналу «Віче» звернулася до доктора юридичних наук, професора Володимира БУТКЕВИЧА, котрий щойно завершив каденцію судді від України в цій поважній правозахисній інституції у…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Як подолати зловживання правами

(до 60-річчя Загальної декларації прав людини) Проголошена у 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН Загальна декларація прав людини вже 60 років сприяє соціальному прогресові. Це є свідченням життєздатності ідеології, на якій ця декларація заснована.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Україна уражена системною кризою вже 18 років. Чи є вихід? (Погляд зліва)

  Чисельність безробітних у світі 2009 року становитиме близько 210 мільйонів осіб, що відповідає рівню безробіття в 6,5 відсотка. Такі дані наведено в глобальному звіті Міжнародної організації праці.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Уведення закону України в дію: проблема правового регулювання

Питання ефективності національного законодавства особливо загострюється за умов, коли система суспільних відносин ще недостатньо стабільна й потребує впорядкування державою. Воно є особливо актуальним для України, яка перебуває на перехідному етапі розвитку, що супроводжується реформами суспільних і державних інститутів.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
То таки "здрастуй" чи "прощавай"

Оксана Пахльовська в передмові до книжки «Ave, Europa!» пише, що хоче вірити, що українському суспільству вистачить гідності й сили перетворити сьогоднішнє прощання з Європою (так, автор оцінює становище нашої держави і країни загалом як культурну РЕ-інтеграцію) на зустрічі з…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Почують голос громад

При Голові Верховної Ради України повинна працювати Консультативна рада з питань розвитку місцевого самоврядування. Про це йшлося на зустрічі Володимира Литвина з головами обласних рад. Учасники зібрання обговорили основні положення нормативного документа, яким регулюватиметься діяльність консультативно-дорадчого органу.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Бюджет – як сито

Державний бюджет 2009 року називають найпроблемнішим за останнє десятиріччя. Експерти знайшли в ньому безліч спірних статей, через що частину доходів вважають віртуальними, наполягають на негайному доопрацюванні головного кошторису країни.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Є чим пишатися, є що залишити нащадкам

Запорізькій області – 70 років.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Краса й гордість України – Національний заповідник «Хортиця»

Національний заповідник «Хортиця» – науково-дослідна та рекреаційно-освітня установа, яка здійснює охорону пам’яток історії, культури та природних об’єктів, збирає, вивчає, зберігає та популяризує пам’ятки, пов’язані з історією Запорізького краю і запорозького козацтва.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
У душевній площині

«Око – око душі, це головний шлях, яким загальне почуття може в найбільшому багатстві й пишноті розглядати нескінченні творіння природи. Душа без очей – в’язниця». (З «Трактату про живопис» Леонардо да ВІНЧІ).…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Коли і як здолаємо архаїку

Реформування територіальної організації влади в Україні в умовах фінансово-економічної кризи Є два взаємозаперечні погляди щодо питання, чи можна проводити реформи в умовах кризового розвитку.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Децентралізація державної влади – реальний крок до територіального розвитку

Місцеве самоврядування як децентралізована форма управління суспільством є найбільш природною й історично обґрунтованою формою управління державою.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
У чому потопають села і як з тим боротися

В Інституті екології Карпат НАН України стверджують, що береги річок, яри, луки, ліси довкола сіл рік у рік дедалі інтенсивніше забруднюються. Мешканці сільських місцевостей скидають сміття куди кому заманеться.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Навчають грамоти, що обертається прибутками

Уманський державний аграрний університет – один із лідерів серед аграрних вузів України На базі цього багатопрофільного навчального закладу ІV рівня акредитації створено регіональний університетський центр, до якого входять Уманський агротехнічний, Городищенський, Тальнівський будівельно-економічний та Шевченківський коледжі, Тальянківський та Чигиринський…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Львівська міліція: міцні тили – успішна служба

Як у співпраці зі самоврядними громадами правоохоронці долають соціальні труднощі Приємно бачити нині на вулицях міст і сіл міліціонерів, які добротно вдягнені: у хутряних шапках, теплих легких куртках, комфортних штанах, заправлених у короткі шнуровані черевики на товстій підошві.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«НЕдитячі» хвороби злочинності

Системна роз’єднаність у країні державних інститутів, що займаються проблемами неповнолітніх, не дає змоги досягти позитивних результатів у сфері захисту дитини від впливу кримінального середовища, а отже, знизити рівень дитячої злочинності.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Зіркова гра амбітної команди

Дати дітям і юнакам з Макарівщини все те, чого колись бракувало самим, – так визначили свою мету брати Володимир і Олександр Горбики. І це їм удається, незважаючи на труднощі.…

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня