Журнал Віче №3, лютий 2016

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Фотопроект «Успішна країна»

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Офіцер Його Величності Мистецтва

На один незабутній вечір резиденція посла Австрії в Києві перетворилася на справжню художню галерею. Чарівника, який допоміг зробити це, звати Олег Любківський. Він художник, графік, автор дуже цікавих творів, що концентрують образ Чернівців у контексті загальноєвропейської культури.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Марія Котляревська. Відродження духу

Студенти й викладачі Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука зберігають традиції художників-бойчукістів, представників «розстріляного Відродження».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Генотип вольності»

Таку назву має виставка народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, члена Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва Івана Марчука в Мистецькому Арсеналі.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Почуватися одеситами

У Південній Пальмірі є багато традицій, які допомагають її мешканцям почуватися одеситами. Одна з них – рейтинг популярності людей і подій півдня України «Народне визнання», заснований 15 років тому Південноукраїнським Медіа Холдингом.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Столичний дебют розпочався у «Вічі»

У редакції журналу відбулася перша творча зустріч із киянами відомих одеситів – виконавця понад трьох тисяч пісень Олексія Семенищева та автора сімдесяти поетичних книжок Ігоря Потоцького.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Львів здійснив бажання королеви

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«В серці знайшла я теє слово чарівне, що й озвірілих в люди повертає…»

25 лютого – 145 років від дня народження Лесі Українки…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Виправдати за недостатністю доказів…»

Справа, яка понад сотню років тому сколихнула всю Полтаву, і нині може вважатися повчальною у світлі судової реформи.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Хто відповідає за безпеку на дорозі?

Ризик потрапити в аварію на вітчизняних дорогах у 5—6 разів вищий, аніж у європейських країнах. Через це щороку в ДТП гинуть більш як 4 тисячі осіб, а ще понад 30 тисяч травмуються.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Крок до інтеграції з ЄС

Ним є запровадження європейського технічного контролю наземних автотранспортних засобів. Викладено ідею формування в Україні європейського рівня системи технічного огляду з метою здійснення технічного контролю, технічної експертизи та технічної сертифікації наземних автотранспортних засобів.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Деякі питання родового об’єкта злочину «Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного рішення, вироку, ухвали або постанови»

Проаналізовано наукові підходи до категорії загального об’єкта злочину.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Право знати свої права та обов’язки в контексті співвідношення прав людини і їх юридичних гарантій

Досліджується дискусійне питання визначення передбаченого статтею 57 Конституції України права кожного знати свої права та обов’язки в системі юридичних понять. Наголошується на відсутності єдиного підходу до розуміння цього права в його співвідношенні з поняттям гарантій.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Новий Закон України «Про державну службу» – «дорожня карта» для формування європейської моделі державної служби

Проаналізовано стан законодавства, яким регламентувалася діяльність державних службовців у пострадянській моделі державного управління, вказано на деякі суперечності нормативних актів, а відтак – і причини низьких рейтингів глобальної конкурентоспроможності за складовими якості державних інституцій України.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Сепаратизм як геополітична зброя: виникнення нових квазідержав на карті світу. Пошук критеріїв міжнародного визнання невизнаних державних утворень

Аналізуються причини дестабілізації ситуації у країнах Близького Сходу та Африки, дефрагментації країн, поява нових державних утворень та можливі критерії їх визнання міжнародною спільнотою.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Україна в Раді Безпеки ООН: обрання за географічною ознакою та з огляду на міжнародний авторитет держави

На основі матеріалів засідань ІІ сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у вересні–листопаді 1947 року й публікацій у газеті «Правда» проаналізовано події, пов’язані з обранням на сесії одного з непостійних членів Ради Безпеки ООН.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
«Стратегія реформ і модернізації: чи відбувся прорив?»

Наступне засідання Міжпарламентської асамблеї Україна–Польща відбудеться в Києві в березні–квітні. Для його підготовки до нашої столиці приїде співголова асамблеї з польської сторони – віце-Маршал Сейму, голова фракції правлячої партії «Право і справедливість» у парламенті Ришард Терлецький.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
ПАРЄ. Виклик прийнято

Повноваження російської делегації анульовані на весь 2016 рік. Про це напередодні початку зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) заявила Голова асамблеї Анн Брассер.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Сирійська Герніка Путіна

Сирійська авантюра Путіна не відрізняється від історичних прикладів минулого. Мені вона нагадує горезвісні тридцяті роки минулого століття, коли інший диктатор удався до демонстрації власної військової потуги в Іспанії, аби врятувати тамтешнього правителя – генерала-заколотника Ф. Фрáнко.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Куди блокада приведе Крим?

20 вересня минулого року кримськотатарські активісти заблокували адміністративний кордон із Кримом на Херсонщині. Вони оголосили, що не пропустять жодної вантажівки й жодного вантажу, який везе український товар до окупованого півострова.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Референдум і пограбування музею, або Як політтехнології поєднали непоєднуване

У грудні минулого року український інформаційний простір вразив черговий скандал: на сайті Музею Західної Фрісландії нідерландського міста Горн з’явилося повідомлення: мовляв, викрадені в них 2004 року картини та цінності перебувають в Україні.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Національні інтереси України*

Концепція безпеки і сучасні реалії геополітичної ситуації в Європі…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«...Щоб стаття не викликала небажаної реакції, зокрема в північного сусіда…»

Зі стенограми пленарного засідання Верховної Ради України 16 грудня 1992 року (вів засідання тодішній Голова Верховної Ради І. Плющ).…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Публіцист, журналіст, сповідник добра і порядності

2 січня 2016 року пішов з життя Ігор Степанович Скрутень, перший головний редактор журналу «Віче»…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Реабілітація коштом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Одним із найголовніших і найпріоритетніших завдань Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є не лише оплата листка непрацездатності (лікарняного), а й швидке повернення застрахованої особи до роботи після тривалої непрацездатності.

ВЛАДА
Медична реформа без перспектив?

Парламентські слухання «Про реформу охорони здоров’я в Україні» вкотре засвідчили: МОЗ і профільний Комітет Верховної Ради продовжують конфліктувати. Через різне бачення стратегії реформ на законодавчу та й будь-яку іншу співпрацю між ними годі сподіватися.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Сіль на освітянські рани

Яка система освіти нам потрібна, з'ясовували учасники парламентських слухань «Правове забезпечення реформи освіти в Україні».…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Плине кача…

Усвідомлення того, що вони загинули, а ми й далі живемо по-старому, ранить, наче куля, ятрить, рве душу. Лютий 2014-го, коли серед білого дня в самому центрі столиці десятками розстрілювали людей, навряд чи колись зітреться з пам’яті очевидців.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Яким «каменем» зневажили «будівничі» вітчизняної антикорупційної політики?

Україна сьогодні є однією з найбільш корумпованих країн світу. І це попри чи не найактивнішу в світі «боротьбу» з корупцією. Чому так виходить? Можливо, тому, що ця «боротьба» якась неправильна, несправжня чи антинаукова? Тобто псевдоборотьба.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Олександр СЄНКЕВИЧ: «Я – за прозорість у роботі міської влади»

Півмільйонний Миколаїв торік обрав своїм міським головою представника «Об’єднання «Самопоміч» бізнесмена Олександра СЄНКЕВИЧА. Про те, як змінюватиметься місто, – у нашому інтерв’ю з його новим очільником.…

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня