Журнал Віче №1, січень 2009

З Новим роком!
Новорічне привітання Голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА

Я вірю в ланцюгову реакцію добра, в силу єдності…

З Новим роком!
Усесвіт небесної ластівки

Пісня може багато чого, зокрема літати. Головне для неї — знайти натхненника, що допоможе оволодіти планетою. «Щедрику» з таким пощастило.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Як пережити кризу за 80 днів і ночей, запропонували у Львові в тимчасовій кнайпі-перфоменсі

Поки в Україні вирують пристрасті довкола кризи, у Львові розробили проект, як її подолати за 80 днів і ночей. У центрі міста відкрили «Антикризову кнайпу».…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Поки товстий схудне

Ой, як не хочеться завершувати цю приказку! Та несказане не означає, що його не станеться. Невтішні прогнози-2009 можуть бути такими: або ми спробуємо прожити три місяці, витрачаючи по п’ять гривень, або всі 12 — по три.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Американський долар - головний винуватець (провокатор) світової фінансової кризи

Світова фінансова криза охопила всі країни, зокрема й Україну. Світові втрати становлять 5 трлн. доларів. Це 160 бюджетів нашої держави. Економіка перебуває в стані великої нестійкості, ризикуючи зазнати найбільшого краху від часів Великої депресії.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Запропонуйте руку і серце рідній державі

Українці сьогодні ще не відчули остаточно, що таке криза. З одного боку, слава Богу. А з другого — хто знає, як відгукнеться нинішнє недостатнє розуміння або недоумство. Найпевніше, наступною соціальною кризою, глибшою й болючішою.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Новий світ через 20 років

Українську владу частенько звинувачують у відсутності довготривалої стратегії розвитку. Мовляв, нестабільна політична ситуація та часта зміна урядів не дають змоги вийти за межі поточних проблем, сконцентруватися на проблематиці структурних змін і соціально-економічних реформах.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Економічна криза не спростовує права на працю

Парламентські слухання «Про стан дотримання конституційних гарантій трудових прав громадян», підготовлені й організовані Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та праці, відбулися 10 грудня 2008 року, наступного дня після обрання Голови.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
ЄС лібералізує ринки праці

Що пророкує «блакитна карта» пострадянським країнам Мабуть, сьогодні ніхто не заперечуватиме, що європесимісти чи не щодня святкують нову перемогу, втішаючись помилками й невдачами, яких зазнає на шляху свого розвитку Європейський Союз.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Скільки коштує різдвяне диво?

Нікого вже не дивує, що в передноворічному ажіотажі пожвавлюється конкуренція між численними Санта-Клаусами за можливість роздавати подарунки у великому супермаркеті або іншому доволі людному підприємстві. Справжній скандал наприкінці 2008 року спалахнув у місті.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Засідання Європейського суду з прав людини тепер і в Києві!

Уперше в Україні відбувся Міжнародний правничий конкурс імені Володимира Корецького (Volodymyr M. Koretsky International Law Competition), фіналом якого стала імітація усного слухання на засіданні Європейського суду з прав людини у Страсбурзі.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Тимофій Мотренко: «Новий закон про держслужбу нам потрібен як повітря»

Державна служба нині переживає не найкращі часи. Часті зміни урядів спричиняють значну плинність кадрів серед держуправлінців. Досі залишаються законодавчо не врегульованими численні аспекти державної служби та місцевого самоврядування, що гальмує їх розвиток.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Незавершена «десовєтизація» – надто підступний ворог демократії

Як свідчать результати соціологічних досліджень, проведених напередодні Нового року, в Україні панує тотальний песимізм. 92 відсотки українців вважають украй негативною політичну ситуацію в державі, 89 відсотків — економічний стан.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Із Тернополя на практику до Парижа

постійно їздять стажуватися студенти й науковці Тернопільського державного технічного університету Найбільшим і єдиним серед вузів в області, що готує інженерні кадри для Західного регіону, є Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Донецький юридичний інститут змінює філософію навчання

За останні роки перетворення в Українській державі торкнулися всіх сфер життєдіяльності. Прагнення України йти шляхом забезпечення прав і свобод людини вимагає побудови відповідних відносин між державою та правоохоронними органами, міліцією та громадянами.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Нові ідеї для нової України

«Сова Мінерви літає в сутінках», — писав Фрідріх Геґель. Сьогодні, очевидно, настали в нашому світогляді саме ті сутінки, коли Мінерві — богині філософії (мудрості) час уже вилетіти й освітити нам шлях до прогресу.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Регіональні особливості етнополітичних процесів в Україні

Вагомість регіональних інтересів у процесі функціонування українських державних інституцій обумовлена насамперед глибокими економічними, культурними, психологічними відмінностями між різними регіонами України.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Кому дістануться українські чорноземи?

З 2005 року світові ціни на продовольство майже подвоїлися, лише торік вони зросли на 40%. Нині понад 40 країн світу (близько 1 млрд. людей) охоплені голодом. За прогнозами ООН, населення планети до 2050 року збільшиться на 2,5 млрд.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Не поспішаймо продавати землю

Одні політичні сили вважають продаж землі сільськогосподарського призначення за панацею від усіх бід, бо з’явиться застава для отримання кредитів. Інші — що зняття мораторію призведе не лише до обезземелення селян, а й до спаду виробництва в галузі.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Уроки минулого

22 січня — День соборності України 22 січня виповнюється 90 років, як на велелюдному мітингу в Києві урочисто оголосили про злуку Української Народної Республіки та Західної Української Народної Республіки. Цей акт засвідчив споконвічне бажання українців жити в єдиній державі.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Європі потрібні Карпати, а їм — увага Європи

Торішнього жовтня у Страсбурзі Комітет з питань сталого розвитку Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи прийняв рішення: у березні 2009 року на прикладі Карпатського регіону обговорити екологічну ситуацію, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення на всіх гірських територіях…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Микола СКОРИК: «Успішна співпраця Одеської області з регіонами країн Євросоюзу була останніми роками яскравим прикладом для інших»

На початку грудня 2008 року голова Одеської обласної ради Микола Скорик, який очолює раду «Єврорегіон «Нижній Дунай», під час робочого візиту до румунського міста Галац узяв участь в установчому засіданні Генеральної асамблеї Асоціації транскордонного співробітництва «Єврорегіон «Нижній Дунай».

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
На оновленій землі великого пророка

У день Різдва Христового Черкащина відзначає 55-річчя утворення Цю ювілейну дату нащадки великого Кобзаря, як і годиться, зустрічають трудовими здобутками. Так, 2008 року зібрано найбільший за всю історію області врожай зернових — понад 3 мільйони тонн.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Як від багатства потерпає «український Кувейт»

Сімдесят літ тому, 10 січня 1939 року, Сумщину було створено на базі 12 районiв Харкiвської, 17 районiв Чернiгiвської та 2 районів Полтавської областей.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Славне минуле єднається з великим майбутнім

10 січня 1939 року утворено Кіровоградську область. Сімдесят років — це достатній відрізок часу, щоб розставити головні віхи на шляху розвитку краю, проаналізувати використані й невикористані можливості, оцінити нинішнє соціально-економічне становище крізь призму об’єктивних та суб’єктивних чинників.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
«Честь і слава Кіровоградщини»

Саме таку назву має найвагоміша почесна відзнака, впроваджена рішенням Кіровоградської обласної ради від 16 грудня 2005 року.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Країна мрій чи зона культурного лиха?

Українська культура завдяки економічному зростанню, що відбувалося останніми роками, зусиллям працівників культурно-мистецької сфери, органів державної влади та місцевого самоврядування поступово трансформувалася. Про це наша розмова із заступником міністра культури і туризму Анатолієм Богомоловим.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Фієста-2009

Бодаймося патріотично, кохаймося егоцентрично! Гадюки-астрологи зробили нас заручниками дати народження. З таким само успіхом можна піти «від зворотного» та намалювати портрет нового року, спроектувавши на нього вдачі відомих особистостей, народжених під знаком Бика.

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня