Журнал Віче №9, травень 2009

ВЛАДА
Про ймовірні наслідки неймовірного слова «змова»

Маятник, здається, рушив у протилежний бік. Скільки пам’ятаю Україну, стільки ділять повноваження. «Мало!» – грюкнув дверима прем’єр Леонід Кучма. Це Президенту Леоніду Кравчуку вистачало і повноважень, і статусу. А Кучмі – мало.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Монополія на Перемогу

Цього дня вшановують загиблих у Другій світовій війні, покладаючи вінки до пам’ятників слави і воїнської доблесті. Фронтовики традиційно збираються на центральних майданах українських міст і сіл, їх вітають представники влади, гримлять по всій країні святкові салюти.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Міфи Великої Вітчизняної

Лише в роки Незалежності вчені отримали змогу виокремити український рахунок Другої світової війни.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
На "чорнобильців" бракує грошей

Напередодні 23-ї річниці від дня національної трагедії народні депутати провели парламентські слухання «Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», головував на них Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр ЛавриновиЧ.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ядерно-без’ядерний статус і наш «дарунок долі»

21 березня нарешті набув чинності Договір про зону, вільну від ядерної зброї, в Центральній Азії. Учасниками угоди, підписаної у Семипалатинську 8 вересня 2006 року, є Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Туркменистан і Узбекистан.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Хто опікуватиметься "новими ветеранами" якщо держава не хоче?

Проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про дипломатичну службу» (щодо поширення статусу ветерана війни на працівників окремих дипломатичних установ України за кордоном)», ще наприкінці жовтня минулого року зареєстрував й подав на розгляд Комітету ВР України у закордонних…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Viza Schengen» на «Краковець–Корчова»

Делегація представників консульств 17 держав Євросоюзу в Україні провела виїзне засідання в рамках зустрічі «Viza Schengen» на міжнародному автомобільному пункті прикордонного пропуску «Краковець–Корчова».…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Безоплатна правова допомога. Чи дочекаємося?

Парламентська асамблея Ради Європи неодноразово закликала органи влади України полегшити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги згідно зі стандартами Ради Європи та практикою Європейського суду з прав людини.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Юрій ШЕМШУЧЕНКО: Шістдесят років – вік мудрості

Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України – 60 років. За ці роки інститут пройшов непростий шлях свого становлення й розвитку. З 1988 року директором Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України є…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Володимир ГОРБАТЕНКО: Наше покликання – розвиток науки й пошук істини

Суспільство загалом сприймає право як річ утилітарну. Як певний інструмент, котрий можна використати в конфліктній ситуації. Іноді – як інструмент, котрого (з певних причин) ліпше уникнути. Але право – це також століття наукової традиції.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Академічна юридична наука й розвиток парламентаризму в Україні

У травні цього року флагман вітчизняної юридичної науки – Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України – відзначає 60-річний ювілей.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Правові аспекти гендерної політики в умовах подолання кризових явищ

Попри певне пожвавлення гендерних досліджень протягом останнього десятиліття, можна констатувати, що «розробленішою» є проблематика, пов’язана з «гендерними намірами» в державній політиці.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Політичний клас у сучасній Україні: передумови становлення (Частина 1)

Поняття «політичний клас» у його сучасному розумінні порівняно недавно ввійшло до арсеналу політичної науки. Слід віддати належне російським дослідникам: з 2005 року в Росії виходить журнал «Политический класс» концептуальної спрямованості з цікавими й змістовними публікаціями.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Слідчим на підмогу

Теоретичними знаннями та практичним досвідом готові озброїти слідчих у навчальних закладах МВС Теорія та практика – це дві сторони медалі у вихованні висококваліфікованих юристів-спеціалістів, справжніх майстрів своєї справи.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Хто сильніший за закон?

Питання це зовсім не риторичне. Відповідь на нього постійно змушене шукати суспільство, де втрачено довіру до багатьох і правоохоронних, і владних структур.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ірпінське диво

У Національному університеті державної податкової служби України створено зразкові умови для навчання та дозвілля У Національному палаці мистецтв «Україна» ніде яблуку впасти.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Зміцнюємо фінансову систему України

Науково-дослідний інститут фінансового права діє у складі Національного університету державної податкової служби України, який є одним із небагатьох вищих навчальних закладів, де поєднується вузівська й академічна наука. Заклад виник 2001 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Педагогіка Макаренка + міжнародний досвід

Про міжнародні норми та вітчизняну практику соціальної реабілітації дітей з девіантною та деліквентною поведінкою йшлося на 8-му засіданні Консультативної ради з питань ювенальної юстиції, організованому Інститутом законодавства Верховної Ради спільно з Міністерством освіти і науки та Представництвом Дитячого фонду…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Роздiленi кордоном долі

Розорана смуга землi, так звана контрольно-слідча смуга, колючий дрiт – такі усталені символи державного кордону радянської епохи. Союзу вже давно нема, дроти, контрольні смуги та рови залишилися.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Смітник – не плацдарм для дебатів

Останній (але чи так?) пікет мешканців Малашівців Зборівського району, котрі на початку квітня цього року перекрили дорогу сміттєвозам, закінчився обіцянкою мера Тернополя Романа Заставного: у найближчі тижні міська влада прикине, скільки часу займе рекультивація (іншого варіанту не пропонував) велетенського…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Зубожіння закладено в бюджеті

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Ініціативи варті референдуму

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Олександр Лук’ЯнЧенко, Донецький міський голова: «Сьогодні потрібна відповідальність тих, кого обирають»

Місцева влада – це влада, максимально наближена до виборця. Напевно, немає такої проблеми, з якою жителі Донецька не зверталися б до міського голови. Це свідчить про відкритість керівника міста й довіру до нього з боку городян.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Свято для земляків

У нашому районі з ініціативи громадської організації «Актив жінок Уманського району» та за сприяння голів районної ради й райдержадміністрації у вересні традиційно відбувається акція «Зігріймо ближніх добротою».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Держава може сприяти аграріям. Та чи захоче?

На думку багатьох фахівців, єдиний шанс для України подолати всю підступність нинішньої фінансово-економічної кризи – сільське господарство, виробництво харчових продуктів і для себе, і для світу, в якому вже відчувається дефіцит продовольства.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Лікуйтеся із задоволенням і не без моралі

Сумнівно веселенькі римовані рядочки «Хто не курить і не п’є, той здоровеньким помре» і сьогодні залишаються своєрідним гаслом адептів так званого неправильного способу життя. Хоча бути здоровими всі вони хочуть без винятку.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
По здоров'я - до сусідів

Ми часто не підозрюємо, що дива бувають зовсім поруч. І не треба долати довгий шлях, щоб опинитися в країні чудових лікувальних вод – Угорщині.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Юрій Громницький: «Я не вважаю себе дурнем, тому й не дозволяю робити з себе дурня»

«Точка зору» – одна з небагатьох політичних програм, які не набридають глядачеві.

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня