Журнал Віче №5, березень 2012

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
8 Березня – про свято і не тільки*

Наближення Міжнародного дня прав жінок і миру спонукає не лише до заслуженого вшанування жіноцтва, а й до аналізу стану правового забезпечення, ролі та статусу цієї соціальної верстви в людській цивілізації загалом та українському суспільстві зокрема.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Виборчий марафон «по-російськи». Гри з нульовою сумою не існує

Підбиваючи підсумки президентських виборів у Росії, котрі відбулися 4 березня 2012 року, Місія спостерігачів від СНД уже оголосила, що голосування відповідало російському законодавству, було прозорим і конкурентним.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Перехід до нової моделі кримінального процесу набагато складніший, ніж, приміром, зміна правостороннього автомобільного руху на лівосторонній

Усунути всі дискусійні моменти й на фініші отримати документ, «яким можна буде пишатися», – таке амбітне завдання поставив перед собою Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на розгляді в якому перебуває проект нового Кримінально-процесуального кодексу.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Юридичний позитивізм – ідеологічна основа для зловживань кримінальним законодавством

Кризові явища в кримінальній юстиції України сьогодні видно, як то кажуть, неозброєним оком. Вони проявляються у вигляді різноманітних зловживань, зокрема й зловживань Кримінальним кодексом, котрий застосовують як інструмент для корупційних діянь.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Наука на службі безпеки дорожнього руху

22 січня 1992 року тодішній Перший віце-прем’єр-міністр України Костянтин Масик підписав розпорядження про заснування в нашій державі наукової установи, яка мала перейматися питаннями безпеки дорожнього руху.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Уклін вам, гуру журналістики!

Вихід у світ книги «Вчителі-наставники журналістів з Київського університету» відгукнувся кількома презентаціями. Остання з них, що відбулася в центральному офісі Національної спілки журналістів України, розчулила навіть суворих чоловіків, за плечима яких – багатотонний вантаж професійних подвигів.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Україні загрожує... кібертероризм»

Комп'ютерна епоха призвела до появи дуже небезпечного й маловивченого явища – кіберзлочинності.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Куди летять «повітряні змії»?

Молодь потребує захисту від спокуси хакерів Використання новітніх інформаційних технологій створює можливості доступу до різноманітних баз даних, установлення телекомунікаційного зв’язку незалежно від годин доби і державних кордонів.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Небезпечна гра у високу дипломатію

Аналіз висновків Другої доповіді Європейської комісії та Європейської служби зовнішньої діяльності щодо поступу, який робить Молдова у виконанні Плану дій з візової лібералізації від 9 лютого 2012 року, вочевидь доводить, що порівняно з досягненнями нашої держави в тій же…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Осетини як національна меншина України

У статті проаналізовано процес становлення осетинської діаспори в Україні, виокремлено ті громадські організації, які представляють осетинів України, встановлено їхню роль і форми участі в громадському житті українського суспільства.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Краса України — Поділля

204 кілометри з півночі на південь, 196 кілометрів із заходу на схід – загалом 26,5 тисячі квадратних кілометрів, поділених на 27 районів. Це сьогоднішня Вінницька область.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Єврорегіон «Дністер» — перший крок до ЄС

2 лютого 2012 року під час візиту до України Прем’єр-міністра Республіки Молдова Володимира Філата між нашими державами підписано договір про створення Єврорегіону «Дністер».

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
«Моє завдання – нанести Вінниччину на карту Європи»

– констатував генеральний секретар Асамблеї європейських регіонів (АЄР) Паскаль Георген, відкриваючи «круглий стіл» на тему: «Міжнародне співробітництво та сильна регіональна демократія – основа європейської інтеграції», приурочений до 80-річчя Вінницької області.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
За кожним курганом чатують вічність і буття якогось племені чи народу, котрих заносили сюди вітри кочових мандрів…

Так уже історично склалося, що кожен регіон нашої держави має свою специфіку, особливості соціально-економічного розвитку, зрештою, й власний менталітет. Специфічний менталітет, зокрема, має Одеська область, яка також у ці дні відзначає 80-ліття. Воно й не дивно.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Сьогодення степової перлини Причорномор’я

Одеська область – серед тих регіонів, які на старті року відзначають 80-річчя з дня створення.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Одещина відновлює славу провідного регіону у сфері літакобудування

За ініціативою губернатора Одещини Едуарда Матвійчука на державному підприємстві «Одеське авіаційно-ремонтне підприємство «Одесавіаремсервіс» торік розпочали складання легкого багатоцільового літака С09 «Дельфін» та спеціалізованого літака для проведення авіаційно-хімічних робіт «Фермер-300».…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
«Зростання ролі органів місцевого самоврядування – це шлях до Європи, шлях до справжньої демократії»,– стверджує голова Одеської обласної ради Микола ПУНДИК

– Президент України Віктор Янукович не раз наголошував, що для децентралізації влади конче необхідно підвищити роль місцевого самоврядування, провести адміністративно-територіальну реформу.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Що робити з «матрьошками»?

Так звані матрьошки – це складні територіальні утворення, що залишилися нам у спадок від радянської адміністративно-територіальньої системи, коли в складі одних територіальних громад перебувають інші, які є самостійними суб'єктами місцевого самоврядування.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій СЕМИНОГА: «Екологічні проблеми «консервували» через брак коштів»

Народний депутат України вважає, що прийняття Загальнодержавної цільової соціальної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру чи не вперше дасть змогу комплексно підійти до розв’язання проблем в екологічній сфері.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Як у Севастополі рятували лебедів

Коли в Севастополі лютували морози, в бухтах з'явилося багато водоплавних птахів, не лише всюдисущих чайок і бакланів, а й качок різних порід та гордих лебедів. Вони шукали в людини захисту від суворої негоди.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Скільки у Львові левів?

Або Як навчитися ходити містом з піднятою головою Є ще романтики у наш прагматичний час, коли просто так, заради цікавості й любові до свого рідного міста, спробували порахувати левів, укарбованих в архітектуру Львова.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Там, де гори, котеджі й перший ряст

Киянівський провулок причаївся за громаддям новочасних споруд на столичній Львівській площі. Він, короткий і вузький, щільно заставлений нахабними автомобілями, втікає від цивілізації в поетичну низину.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Виставка збирає друзів

15–17 лютого в Національному центрі «Український дім» XV ювілейна міжнародна виставка «Сучасна освіта в Україні-2012» зібрала однодумців, колег і партнерів з усіх куточків України – близько 500 учасників із 25 регіонів.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Скільки коштує фунт лиха для туриста?

Віз краще підготувати взимку. В галузі туризму цього не заперечують.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Школа незрівнянних образів

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Параолімпійці показують приклад

У Західному реабілітаційно-спортивному центрі Національного комітету спорту інвалідів України, що в селі Яворові Турківського району Львівської області, відбувся чемпіонат України з лижних гонок та біатлону серед спортсменів-параолімпійців.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Кредо митця

До 90-річчя від дня народження Євгена Матвєєва Його життєшлях і творчий розвій ззовні можуть видаватися доволі комфортними й надмірно благополучними: лауреат всесоюзних кінофестивалів (1970, 1978, 1985), народний артист СРСР (1974), володар Золотої медалі імені О. П. Довженка (1974, 1979),…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Неприйнятий гамбіт

Творчість Ліни Костенко очима Івана Дзюби У літературознавчих працях, як і в шахах, є свої варіанти дебюту. Класичний підхід – це якщо одразу почати розгляд творів (або по-нинішньому – текстів) письменника.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Порадіймо за живого класика!

Видатного українського поета-академіка Бориса Олійника висунуто на здобуття Нобелівської премії…

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня