Журнал Віче №5, березень 2012

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
8 Березня – про свято і не тільки*

Наближення Міжнародного дня прав жінок і миру спонукає не лише до заслуженого вшанування жіноцтва, а й до аналізу стану правового забезпечення, ролі та статусу цієї соціальної верстви в людській цивілізації загалом та українському суспільстві зокрема.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Виборчий марафон «по-російськи». Гри з нульовою сумою не існує

Підбиваючи підсумки президентських виборів у Росії, котрі відбулися 4 березня 2012 року, Місія спостерігачів від СНД уже оголосила, що голосування відповідало російському законодавству, було прозорим і конкурентним.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Перехід до нової моделі кримінального процесу набагато складніший, ніж, приміром, зміна правостороннього автомобільного руху на лівосторонній

Усунути всі дискусійні моменти й на фініші отримати документ, «яким можна буде пишатися», – таке амбітне завдання поставив перед собою Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на розгляді в якому перебуває проект нового Кримінально-процесуального кодексу.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Юридичний позитивізм – ідеологічна основа для зловживань кримінальним законодавством

Кризові явища в кримінальній юстиції України сьогодні видно, як то кажуть, неозброєним оком. Вони проявляються у вигляді різноманітних зловживань, зокрема й зловживань Кримінальним кодексом, котрий застосовують як інструмент для корупційних діянь.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Наука на службі безпеки дорожнього руху

22 січня 1992 року тодішній Перший віце-прем’єр-міністр України Костянтин Масик підписав розпорядження про заснування в нашій державі наукової установи, яка мала перейматися питаннями безпеки дорожнього руху.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Уклін вам, гуру журналістики!

Вихід у світ книги «Вчителі-наставники журналістів з Київського університету» відгукнувся кількома презентаціями. Остання з них, що відбулася в центральному офісі Національної спілки журналістів України, розчулила навіть суворих чоловіків, за плечима яких – багатотонний вантаж професійних подвигів.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Україні загрожує... кібертероризм»

Комп'ютерна епоха призвела до появи дуже небезпечного й маловивченого явища – кіберзлочинності.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Куди летять «повітряні змії»?

Молодь потребує захисту від спокуси хакерів Використання новітніх інформаційних технологій створює можливості доступу до різноманітних баз даних, установлення телекомунікаційного зв’язку незалежно від годин доби і державних кордонів.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Небезпечна гра у високу дипломатію

Аналіз висновків Другої доповіді Європейської комісії та Європейської служби зовнішньої діяльності щодо поступу, який робить Молдова у виконанні Плану дій з візової лібералізації від 9 лютого 2012 року, вочевидь доводить, що порівняно з досягненнями нашої держави в тій же…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Осетини як національна меншина України

У статті проаналізовано процес становлення осетинської діаспори в Україні, виокремлено ті громадські організації, які представляють осетинів України, встановлено їхню роль і форми участі в громадському житті українського суспільства.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Краса України — Поділля

204 кілометри з півночі на південь, 196 кілометрів із заходу на схід – загалом 26,5 тисячі квадратних кілометрів, поділених на 27 районів. Це сьогоднішня Вінницька область.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Єврорегіон «Дністер» — перший крок до ЄС

2 лютого 2012 року під час візиту до України Прем’єр-міністра Республіки Молдова Володимира Філата між нашими державами підписано договір про створення Єврорегіону «Дністер».

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
«Моє завдання – нанести Вінниччину на карту Європи»

– констатував генеральний секретар Асамблеї європейських регіонів (АЄР) Паскаль Георген, відкриваючи «круглий стіл» на тему: «Міжнародне співробітництво та сильна регіональна демократія – основа європейської інтеграції», приурочений до 80-річчя Вінницької області.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
За кожним курганом чатують вічність і буття якогось племені чи народу, котрих заносили сюди вітри кочових мандрів…

Так уже історично склалося, що кожен регіон нашої держави має свою специфіку, особливості соціально-економічного розвитку, зрештою, й власний менталітет. Специфічний менталітет, зокрема, має Одеська область, яка також у ці дні відзначає 80-ліття. Воно й не дивно.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Сьогодення степової перлини Причорномор’я

Одеська область – серед тих регіонів, які на старті року відзначають 80-річчя з дня створення.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Одещина відновлює славу провідного регіону у сфері літакобудування

За ініціативою губернатора Одещини Едуарда Матвійчука на державному підприємстві «Одеське авіаційно-ремонтне підприємство «Одесавіаремсервіс» торік розпочали складання легкого багатоцільового літака С09 «Дельфін» та спеціалізованого літака для проведення авіаційно-хімічних робіт «Фермер-300».…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
«Зростання ролі органів місцевого самоврядування – це шлях до Європи, шлях до справжньої демократії»,– стверджує голова Одеської обласної ради Микола ПУНДИК

– Президент України Віктор Янукович не раз наголошував, що для децентралізації влади конче необхідно підвищити роль місцевого самоврядування, провести адміністративно-територіальну реформу.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Що робити з «матрьошками»?

Так звані матрьошки – це складні територіальні утворення, що залишилися нам у спадок від радянської адміністративно-територіальньої системи, коли в складі одних територіальних громад перебувають інші, які є самостійними суб'єктами місцевого самоврядування.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій СЕМИНОГА: «Екологічні проблеми «консервували» через брак коштів»

Народний депутат України вважає, що прийняття Загальнодержавної цільової соціальної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру чи не вперше дасть змогу комплексно підійти до розв’язання проблем в екологічній сфері.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Як у Севастополі рятували лебедів

Коли в Севастополі лютували морози, в бухтах з'явилося багато водоплавних птахів, не лише всюдисущих чайок і бакланів, а й качок різних порід та гордих лебедів. Вони шукали в людини захисту від суворої негоди.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Скільки у Львові левів?

Або Як навчитися ходити містом з піднятою головою Є ще романтики у наш прагматичний час, коли просто так, заради цікавості й любові до свого рідного міста, спробували порахувати левів, укарбованих в архітектуру Львова.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Там, де гори, котеджі й перший ряст

Киянівський провулок причаївся за громаддям новочасних споруд на столичній Львівській площі. Він, короткий і вузький, щільно заставлений нахабними автомобілями, втікає від цивілізації в поетичну низину.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Виставка збирає друзів

15–17 лютого в Національному центрі «Український дім» XV ювілейна міжнародна виставка «Сучасна освіта в Україні-2012» зібрала однодумців, колег і партнерів з усіх куточків України – близько 500 учасників із 25 регіонів.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Скільки коштує фунт лиха для туриста?

Віз краще підготувати взимку. В галузі туризму цього не заперечують.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Школа незрівнянних образів

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Параолімпійці показують приклад

У Західному реабілітаційно-спортивному центрі Національного комітету спорту інвалідів України, що в селі Яворові Турківського району Львівської області, відбувся чемпіонат України з лижних гонок та біатлону серед спортсменів-параолімпійців.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Кредо митця

До 90-річчя від дня народження Євгена Матвєєва Його життєшлях і творчий розвій ззовні можуть видаватися доволі комфортними й надмірно благополучними: лауреат всесоюзних кінофестивалів (1970, 1978, 1985), народний артист СРСР (1974), володар Золотої медалі імені О. П. Довженка (1974, 1979),…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Неприйнятий гамбіт

Творчість Ліни Костенко очима Івана Дзюби У літературознавчих працях, як і в шахах, є свої варіанти дебюту. Класичний підхід – це якщо одразу почати розгляд творів (або по-нинішньому – текстів) письменника.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Порадіймо за живого класика!

Видатного українського поета-академіка Бориса Олійника висунуто на здобуття Нобелівської премії…

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №7/2016 №7
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата