Журнал Віче №7, квітень 2015

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Толерантність, ефективність і відкритість змінюватимуть і якість законотворення

Часи, коли члени коаліції намагалися сформувати правила взаємодії, минули: Верховна Рада України успішно подолала, так би мовити, першу «стометрівку» марафонської дистанції законодавчих перетворень держави.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
У космічне майбутнє – разом із міжнародною спільнотою

З початку космічної ери Україна стала визнаним лідером у галузі наукових досліджень, розроблення космічних технологій, створення бойової ракетної техніки, космічних носіїв і апаратів.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Зовнішньополітичні пріоритети України

Країна як точка розгалуження історичних шляхів Міжнародне значення подій останнього року в Україні важко переоцінити. Воно заслуговує на порівняння з руйнуванням Берлінського муру, Балканським конфліктом, боротьбою Сполучених Штатів зі світовим тероризмом, падінням диктаторських режимів у арабському світі.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Побудова оборонної системи країни в нових реаліях

Події останнього року наочно переконують, що державність України опинилася під великою загрозою. Про це свідчить, зокрема, те, що агресор за своїми ресурсами, досвідом ведення воєнних дій і рівнем озброєнь значно перевищує Україну.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
«Ніка» знову наша!

Другий рік поспіль Національну премію Російської академії кінематографічних мистецтв «Ніка» в номінації «Найкращий фільм країн СНД і Балтії» присуджено українській стрічці. Цього разу це – картина «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, що має вже 39 престижних міжнародних нагород.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Відкинути брехню та окреслити межу компромісу з Росією

У 40-х роках минулого століття в Кшижовій у палаці фон Мольтке збиралися антинацисти. Учасники «Хреста Крейсау» сподівалися завдяки компромісу з Гітлером знайти шляхи розвитку післявоєнного світу та Німеччини. Це призвело до провалу та їхньої страти.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Про деякі особливості національного військового будівництва…

В умовах іноземної воєнної інтервенції та окупації частини української території єдиним чинником, що забезпечує державну незалежність і територіальну цілісність нашої держави, є Збройні Сили України.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Захід має розуміти, що так довго не може тривати – одну голову зрубали, натомість з'явилося три…

Про пекло війни на Сході України, проблеми на окупованих територіях Луганської та Донецької областей, настрої населення й військових розповідає спеціальному кореспондентові журналу «Віче» заступник керівника штабу АТО Валентин ФЕДІЧЕВ.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
В’ячеслав СІМЧЕНКО: «Нині унікальна ситуація для справжніх реформ»

Директор ТОВ «Миколаївський тепловозоремонтний завод» В’ячеслав Сімченко – людина неординарна й талановита. Математик за фахом, підприємець за родом занять, активний благодійник та волонтер за покликом серця. І це – не просто слова.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
З попілу відроджується «Янгол»

За всіма законами війни понівечена снарядами техніка мала перетворитися на металобрухт, але з цим не погоджуються брати Бойки. Потрапивши до рук механіків і слюсарів на невеличкому підприємстві братів-волонтерів, відновлені БТРи, УАЗики та вантажівки знову вирушають на фронт.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Як допомогти внутрішнім переселенцям і забезпечити їхні права

Відповіді на ці запитання шукали вчені-правовики, які взяли участь у конференції «Права вимушених переселенців: забезпечення та захист (міжнародний та вітчизняний досвід)».…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Піонери й вчинки

«Пионер – всем ребятам пример». З минулого (вже далекого) я це чітко запам'ятав. І засвоїв. Необов'язково це було пов'язано з червоним галстуком і портретом вождя на значку. Ще були «Піонери» Фенімора Купера.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Надіє, ти вже перемогла!

Ми схиляємося перед мужністю Надії Савченко, щиро пишаємося її незламністю.Але!.. …звістка про те, що вона після 10 днів перерви поновила голодовку, озвалася гострим болем у серці кожного, хто на боці справедливості й гуманізму.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Загинули за Україну. Вічна пам'ять героям!

КРУК Олександр Олександрович 15 травня 1992 р. н., с. Солончаки (Миколаївська область). Старший солдат 1­го батальйону 79­ї окремої аеромобільної бригади (Миколаїв). Загинув 11 липня. О 4:30 ранку терористи обстріляли реактивною установкою «Град» блокпост у районі Зеленопілля Луганської області.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Битва за Берлін

У березні 1945 року радянські війська займали позиції за 60 кілометрів від столиці рейху.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Шлях до децентралізації через конституційну реформу

Система органів територіального управління складається із суб’єктів права самостійного вирішення питань, які стосуються місцевих громад на певній території. В основу діяльності органів територіальної компетенції покладено інтереси населення, громадян, які мають украй обмежені права забезпечення своєї життєдіяльності.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Регіоналізм як одна з форм децентралізації влади

Розкривається сутність регіоналізму як однієї з форм децентралізації влади в унітарних державах. У контексті зарубіжного конституціоналізму та аналізу положень Декларації щодо регіоналізму в Європі (від 4 грудня 1996 року) розглядається успішний приклад впровадження регіоналізму в Італії та Іспанії.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Реформа йде не так, як планувалося

Міста районного значення, за оцінками фахівців, завжди демонстрували найбільшу зацікавленість у проведенні реформи місцевого самоврядування й отриманні додаткових повноважень, маючи необхідну інфраструктуру й найбільшу вмотивованість до змін.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Чи децентралізуємося до осені?

На політичному горизонті чергова інтрига. Перспективи конституційної реформи, яка є передумовою для проведення в жовтні 2015 року в країні місцевих виборів, залежать від алгоритму змін до Основного Закону.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Конституційна комісія: новий склад, нові завдання

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман очолив Конституційну комісію. Це спеціальний допоміжний орган при Президентові України. Засідання комісії мають проводитися не рідше одного разу на два місяці.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Землю оподатковуватимуть «по-місцевому»

Віднині земельний податок наповнюватиме місцеві бюджети, а власники земельних ділянок та землекористувачі сплачуватимуть його відповідно до розміру ставок, затверджених органами місцевого самоврядування.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Комсомольськ – успішне місто Полтавщини

Комсомольськ – наймолодше та одне з найперспективніших міст Полтавщини. Його історія почалася в 1960 році разом із будівництвом велетня чорної металургії – Полтавського гірничозбагачувального комбінату.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Інновації замість брухту

Чи досить коштів на заходи з екологічної безпеки і що робити з проектами-довгобудами з’ясовували учасники парламентських слухань «Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт «Укриття» та перспективи розвитку зони відчуження».…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Там, у зоні відчуження, одразу було зрозуміло, хто є хто»

Аварія, яка трапилася 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства. Полтавщина не належить до регіонів, котрі постраждали внаслідок трагедії.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Пенсії до і після 1 квітня

Нинішній рік вніс чимало змін у пенсійне законодавство України. Спочатку вони були зумовлені новаціями, затвердженими держбюджетом на 2015 рік та іншими законодавчими актами.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Кажемо про свободу зібрань, а думаємо про…

Від початку мирних акцій протесту на майдані Незалежності в Києві, об’єднаних загальною назвою «Євромайдан», минуло вже більш як рік. Повстання мало політичні причини, але безпосереднім приводом до нього стало порушення свободи зібрань.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ека ЗГУЛАДЗЕ: «Я вірю в силу успішного досвіду»

– Я не називаю це пілотним проектом чи експериментом, – каже журналістові «Віча» перший заступник міністра внутрішніх справ Ека ЗГУЛАДЗЕ про створення нової поліції. – Це фазове (за часом та географією) здійснення реформи.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Правду, нічого, крім правди!

Ось що можемо запропонувати у відповідь на брехню На Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA глядачам показали майже 80 стрічок, об’єднаних темою «Пропаганда».…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Дизайн як революційна зброя

Кожен місяць «вічанського» проекту, присвяченого патріотичному плакату, дарує знайомство з екстраординарною особистістю. Нова генерація художників, які у відповідь на сучасні українські реалії відроджують призабутий жанр, – спільнота національно свідомих волелюбних людей.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Найперший університет на березі Чорного моря

Один із найбільших та найстаріших вищих навчальних закладів України – Одеський національний університет імені І. І. Мечникова – незабаром святкуватиме 150-річчя. Навчальний заклад засновано 1865 року на базі Рішельєвського ліцею, створеного ще 1817-го.…

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Сьогодні, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Сьогодні, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Сьогодні, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня