Пт, 16 березня 2018

Дрони на дорогах: коли українці зможуть викликати безпілотне таксі?

Поки українські пасажири користуються звичними автомобілями, а головними критеріями для себе визначають ціну, надійність і безвідмовність подачі машини, світом крокує масштабна технологічна революція.

Багато автокомпаній, які розробляють безпілотні автомобілі, пророкують їхнє основне використання в якості таксі. В перспективі очікується, що таксопарк на базі безпілотних автомобілів дозволить суттєво здешевити перевезення - цьому посприяє практично цілодобова робота кожної машини і відсутність необхідності оплати роботи водіїв.

Перші дрони виходять на маршрути

З 5 березня пасажири в Токіо вже тестують можливості послуг роботаксі служби Easy Ride, яку запустив концерн Nissan у співпраці з компанією DeNA. Деякий час випробування будуть проходити в обмеженому доступі: на першому етапі проїхатися на автономному електрокарі Nissan Leaf можна тільки за тестовим маршрутом.

Тестування безпілотного таксі Hundai також розпочалося у Південній Кореї: в цьому році перший дрон пройшов випробування, успішно подолавши тривалу дистанцію від Сеула до Пхеньяна.

Також стало відомо, що автомобільні компанії Nissan, Renault і Mitsubishi спільно з Університетом Кренфілда і керуючою компанією Highways England мають намір в грудні цього року провести випробування першого безпілотного автомобіля на дорогах Великобританії з лівостороннім рухом.

Нагадаємо, що навесні минулого року російська служба Яндекс-Таксі, що потрапила під заборону в Україні, протестувала в Москві прототип безпілотного таксі, розробленого на базі Toyota Prius спільно з інститутом НАМІ. В планах Яндекса продовжити випробування безпілотників.

®

"Оптимальное такси Киев"

044 498-01-01
063 119-57-70
066 215-06-01
067 665-54-64

https://optima.fm/

Українське безпілотне таксі вже в розробці

Намагаються не відставати і українські розробники. Волонтери з громадського конструкторського бюро «Матриця технологій» також працюють над створенням безпілотного таксі в Україні.

«Через рік ми зробимо дрон безпілотного таксі і воно буде возити людей» - повідомив в своєму інтерв'ю виданню InfoResist відомий український волонтер Юрій Касьянов.

Волонтер зазначає, що хотів би розраховувати на підтримку держави: «Нам потрібні державні технопарки, де студенти б розвивали ці напрямки, працювали з IT-технологіями, з дронами. Наше майбутнє саме за дронами і роботами», - зазначив Касьянов.

До можновладці справді залишається багато питань. Наприклад, чи зможуть взагалі в Україні працювати безпілотні таксі, де ринок пасажирських перевезень досі не врегульовано? За словами тих же чиновників, ринок таксі в Україні на 90-95% знаходиться поза правовим полем, а законодавство в цій сфері наразі має суттєві прогалини.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Конгрес США хоче дозволити конфіскацію активів РФ та змусити Байдена розширити санкції – посол Вчора, 18 квітня

Партія проукраїнського прем’єра виграла вибори у Хорватії, дещо втративши позиції Вчора, 18 квітня

Глава Міноборони Німеччини: Україна все ще може перемогти у війні проти РФ Вчора, 18 квітня

Саміт ЄС підтримав термінову доставку засобів ППО в Україну Вчора, 18 квітня

Новий проєкт допомоги США, Берлін шукає ППО Україні, війська РФ йдуть з Карабаху: новини дня Вчора, 18 квітня

Байден підтримав пропозицію Джонсона щодо фінансування України Вчора, 18 квітня

Зеленський – лідерам ЄС: Наше небо і небо сусідів заслуговує на однакову безпеку Вчора, 18 квітня

Столтенберг закликає членів НАТО давати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону 17 квітня

Столтенберг анонсував засідання Ради Україна-НАТО 19 квітня 17 квітня

Столтенберг підтверджує: у НАТО достатньо систем ППО, аби передати частину Україні 17 квітня