Пн, 29 січня 2018

Міноборони повідомило про початок будівництва житла для контрактників

У Міноборони повідомили, що будівництво житлових комплексів для військовослужбовців буде здійснюватися на існуючих територіях військових містечок у 21 областях України.

Цього року Міністерство оборони розпочинає реалізацію масштабного проекту будівництва більше 180 житлових комплексів для контрактних військовослужбовців. Про це на брифінгу заявив в.о. начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ полковник Олександр Чергінець.

"На реалізацію проекту в Міністерстві заплановано виділення дійсно великих коштів – це близько 2,6 млрд грн. Фінансування робіт здійснюватиметься наступним чином: 1 млрд грн - це кошти, що надійшли на рахунок спеціального фонду Міноборони в результаті конфіскації. Ці гроші ми вже отримали в кінці минулого року. Ще 1,6 млрд грн – гроші Міноборони, передбачені на розвиток інфраструктури", – повідомив Чергінець.

За словами Міністерства, будівництво буде здійснюватися у житлових містечках на території військових частин майже по всій Україні – в 21 області. Планується побудувати 184 будівлі, які розраховані на проживання 23 тис. чоловік.

"Будівництво житлових комплексів буде здійснюватися за єдиним архітектурним проектом з урахуванням сейсмічних і кліматичних умов місцевості. Пошук забудовників буде здійснюватися через систему Prozzoro", – зазначив Чергінець.

Передбачається, що загальна вартість одного будинку площею 1055 кв. метрів становить приблизно 12,5 млн грн. На кожному поверсі буде 6 житлових блок-секцій і кухня, на першому поверсі передбачені пральня та сушіння. Блок-секція буде мати площу 54,5 кв. м, яка розрахована на 10 місць і складається з двох житлових кімнат, туалетної та душової кімнат. Розроблено також технічні вимоги для нових зразків меблів. Очікуваний термін будівництва одного такого житлового комплексу становитиме 7 місяців.

"Даний проект розроблений, враховуючи побажання військовослужбовців. У ньому вже реалізовані новітні підходи розміщення з урахуванням досвіду передових країн світу. Для розробки проекту були залучені, крім Міноборони, ветерани АТО, представники громадськості та волонтерського руху", - заявив в.о. начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ.

Він зазначив, що будівництво буде проходити поетапно. "У минулому році ми вже почали проектування проекту по регіонах. Це – більше 90 будівель, які знаходяться на стадії проектування і половина з яких вже передані на розгляд Державної будівельної експертизи. Очікуємо перші позитивні експертні звіти про результати перевірки проектно-кошторисної документації до середини лютого отримати і будемо починати аукціони", – заявив Чергінець.

"Зараз ми подали на розгляд пропозицію зміни в закон України про соціальний захист військовослужбовців та житловий кодекс. Концепція полягає в тому, що військові забезпечуються постійним житлом тільки після 20 років вислуги шляхом надання одноразової грошової допомоги для придбання власного житла ", - сказав він.

За даними Міноборони, черга на отримання квартир серед військовослужбовців становить 46,3 тис. осіб. Наразі, альтернативої очікування на власние житло непоганим варіантом для військовослужбовців є грошова компенсація, яку пропонує держава. Її розмір розраховується в залежності від кількості членів сім'ї та вартості квадратного метра житла у регіоні. Наприклад, у Львові родина військового з трьох осіб може отримати близько 544 тис. грн. Враховуючи вартість «квадрата» у місті лева (наприклад, вартість квадратного метра у новобудові ЖК «Семицвіт» від 14500 грн.) цього вистачає лише на придбання 1-2 кімнатної квартири. Тому війскові мають великі сподівання на розвиток програм державної підтримки.

Для тих, хто не бажає чекати у черзі і брати компенсацію, держава пропонує альтернативні варіанти, зокрема, лізинг та часткову компенсацію вартості придбаного житла. Крім того, у проекті держбюджету на 2018 рік передбачена можливість надання пільгового кредиту фондом Державної іпотечної установи на житло військовослужбовцям під 0% у гривнях. Таким чином, кожен військовий зможе взяти квартиру в іпотеку в гривнях без жодних валютних ризиків.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня