Журнал Віче №5, березень 2014

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Росія без оголошення війни ввела свої війська на территорію України

І при цьому Путін, президент-агресор, розповідає на прес-конференції, що зробив він це на прохання Януковича, президента-втікача, мовляв, той підписав такий лист-звернення «про використання Збройних Сил Росії для захисту життя, свободи і здоров’я громадян України».…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Високі договірні сторони.., або Межі дипломатичного протистояння

Постійний внутрішньо- та зовнішньополітичний тиск, економічна нестабільність, соціальна напруженість, котрі протягом трьох останніх місяців були «невід’ємними складовими» розвитку нашої держави, сьогодні сягнули свого піку, доповнившись можливістю ескалації міждержавного воєнного конфлікту.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Історія процесу перепідпорядкування Кримської області Україні

Історія процесу перепідпорядкування Кримської області Україні розпочалася з розгляду зазначеного питання і прийняття відповідного рішення Радою Міністрів РРФСР, яка дійшла висновку про доцільність передачі Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР з огляду на важкий економічний стан регіону.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Оновлений курс на асоціацію: нові пропозиції, нові європерспективи

– Ми готові підписати Угоду про асоціацію і підтримати Україну в цей важкий для неї період.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Час боротися й час творити

Атаки на Майдан, зіткнення, протистояння, напружені ситуації, агресія, велика небезпека для суверенітету й незалежності України… Час боротьби не закінчився, хоча вже й розпочався час творення.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Моральні імперативи Майдану

Феномен українського Майдану виявив надзвичайно складні суспільно-політичні проблеми, що стали новим викликом сьогодення для всього українського суспільства. І не лише для нього.

ВЛАДА
Парламент, який змінив країну: хроніка подій

Із військовою агресією Російської Федерації, з точки зору можливого втручання Росії оцінюються й розстріли на Майдані, які шокували Україну та весь світ. Адже особистості снайперів так і не встановлені.

ВЛАДА
Арсеній ЯЦЕНЮК: «Це уряд камікадзе»

Із військовою агресією Російської Федерації, з точки зору можливого втручання Росії оцінюються й розстріли на Майдані, які шокували Україну та весь світ. Адже особистості снайперів так і не встановлені.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Хроніка протестів

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Небесна сотня

Герої Небесної сотні – не звичайні люди, а обрані, бо відстояли найдорожче, що дав Господь людині, – життя ціною свого життя. Читаючи про них у соцмережах, розумієш: це активні світлі люди.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Міжнародна кримінальна юстиція: індивідуальний підхід

«Злочини проти міжнародного права здійснюються людьми, а не абстрактними суб’єктами, і тільки на основі покарання фізичних осіб, які вчинили такі злочини, може бути забезпечено дотримання положень міжнародного права», – зазначено в тексті рішення Нюрнберзького трибуналу від 1 жовтня 1946 року, котрим уперше в…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Весняний наступ Українських фронтів

У воєнному лихолітті планетарного масштабу, яким була Друга світова війна, терени України не раз ставали головною ареною бойових дій. П’ять із дванадцяти стратегічних наступальних операцій Червоної армії 1944 року мали відношення до території України.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Дивосвіт Таврійського краю

Херсонщина – чарівний куточок півдня України, унікальний край, де гармонійно поєднуються культурні традиції різних історичних епох і народів, у березні відзначає 70 років від дня утворення.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Одеса не купилася!

Одеса – місто-герой, а ще місто гумору та вільної економічної зони порто-франко. «Тут усе Європою дихає, віє». Так про Одесу на початку ХІХ століття казав відомий російський поет Олександр Пушкін.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Тінь злої долі: БТРи, люди в масках із автоматами в руках

У Криму – весна. Усе цвіте й радує око. Важко повірити в те, що саме тепер у це мирне царство краси намагається вписатися тінь злої долі.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Харків: ситуація в місті залежить від стабілізації ситуації в державі

Харків оговтується після подій, які відбулися 1 березня. Того дня стався справжній погром приміщення ОДА, де перебували представники місцевого «Євромайдану». Мітинг на площі Свободи у певний момент перестав бути «контрольованим», і натовп рушив «відбивати» приміщення ОДА.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Українська наука: перед точкою біфуркації

Коли пишу ці рядки, перед точкою біфуркації (остаточне сповзання до авторитаризму й клептократії чи відновлення руху до цивілізованої Європи з її демократичними стандартами) стоїть українське суспільство загалом.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Жінки, жінки - краса і мудрість

Початок весни збігається з жіночим святом – Днем 8 Березня. Відступають холоди, веселіше тягнуться до землі сонячні промінчики, тануть сніги, розпускаються перші квіти, а на жіночих обличчях розквітають посмішки.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Я вже й забув, коли писав лірику»

2 березня 1874 року під керівництвом Павла Чубинського було здійснено перший перепис мешканців Києва Цього дня ініціатор створення Київського південно-західного відділу імператорського Російського географічного товариства Павло Чубинський особисто координував діяльність реєстраторів, які розпочали збирати раніше роздані спеціальні анкети.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Освіта: грані віддзеркалення нації

Педагоги та студенти Севастопольського національного технічного університету пишаються досвідом реалізації Концепції національного виховання студентської молоді. Поштовхом для того, аби поділитися набутками, стало проведення Всеукраїнського науково-практичного семінару «Крим–Донбас: культурно-історичні взаємозв’язки».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Гори до нього горнуться, сонце - на вістрі пера»

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності організував та провів парламентські слухання на тему «Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Живопис - моя майбутня професія, мій хліб насущний...»

Тарас Шевченко створив понад 1200 різноманітних мистецьких робіт (збереглося 835)…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Любітеся, брати мої, Україну любіте...»

Буремні місяці української столиці знаково збіглися із вшануванням пам’яті Великого Кобзаря з нагоди його 200-річчя. Ось лише кілька помітних імпрез у зрізі культурних подій, присвячених ювілею Тараса Шевченка.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Лео Мол – скульптор від Бога

Навесні 2008 року Івано-Франківськ облетіла радісна звістка: знаний у світі канадійський зодчий українського походження Лео Мол подарував місту власноруч виготовлену величну скульптуру Тараса Шевченка у бронзі. Новину жваво обговорювали, як то кажуть, і малі, і старі.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Юрій МУШКЕТИК: «Я не марнославний...»

Герой України Юрій Мушкетик належить до невеликої когорти найпопулярніших сучасних прозаїків старшого покоління. Кожен значний його твір – то міцний сплав розкутої уяви й великої дослідницької роботи.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
У пісню щастя наспівав

4 березня Володимиру ІВАСЮКУ виповнилося б 65 років Відтоді, як журнал «Віче» вшановував добіркою матеріалів пам’ять про композитора і поета Володимира Івасюка, пролетіло п’ять років. А йому і колись, і нині – не більше тридцяти: віку загибелі на злеті.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Олімпійське «золото»: Віта Семеренко, Юлія Джима, Валя Семеренко та Олена Підгрушна. Плюс «бронза»: Віта Семеренко.

Збірна України на 20-му місці завершила виступи на зимових Олімпійських іграх у Сочі.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Художники, які малюють картини не пензлем, а внутрішнім вогнем

У дні, коли Україна вразила світ своїм «Майданом», у художньому салоні провінційного містечка на Львівщині я побачила картини, які випромінювали дивовижну енергетику, що дарує серцю радість.

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня

Реєстр збитків від агресії РФ визначив дату початку роботи та пріоритетних постраждалих  Вчора, 27 березня

У Польщі заявили, що близькі до угоди з Україною щодо агропродукції Вчора, 27 березня

Глава МЗС Швеції: НАТО має створити більше стратегічних труднощів для Росії Вчора, 27 березня