19 квітня

Як на довше підтримувати чистоту скляних дверцят для каміна?

Через які причини дверцята з вогнетривким склом для печі або каміна швидше забруднюються, та як усунути ці фактори?

камін

Закрита дверцятами топка каміна – одна із запорук його безпечної експлуатації та хорошої ефективності обігріву. Стулки зазвичай оснащені вставками зі стійкого до вогню та жару скла, так що можна безперешкодно спостерігати за полум’ям. Та є один нюанс − на склі з часом поступово осідає кіптява. В цілому, це нормальне явище. Під час спалювання дров виділяються продукти горіння, які осідають на внутрішніх поверхнях, і вогнестійке скло на стулках − не виняток. Іноді дверцята чавунні зі склом забруднюються швидше та інтенсивніше. Щоб уникнути необхідності у частому очищенні, слід знати причини такої ситуації. Ними може бути:

  • Використання для розпалу газет або інших матеріалів, що при горінні виділяють сильний дим. Ці матеріали, згораючи в закритому каміні, призводять до накопичення сажі на внутрішніх стінках і склі через неповне згоряння. Щоб цього не трапилося, найкраще використовувати для розпалювання тільки сухі тріски або папір, який не надто димить.
  • Закладання в топку вологої деревини також може призвести до надмірного виділення диму через високий вміст води. Розв'язання проблеми – класти у камін лише сухі дрова, рівень вологості яких не перевищує 22%.
  • Контакт дров безпосередньо зі склом збільшує ймовірність утворення сажі через те, що надлишок тепла концентрується на одній конкретній ділянці, а не розсіюється рівномірно по всій поверхні. Це призводить до збільшення викидів, включаючи чадний газ, який осідає на рамці та склі створюючи непривабливі чорні плями, які важко видалити. Тому поліна мають бути не занадто довгими, й акуратно складеними, щоб вони не торкалися скла.
  • Дрова зі значним вмістом смол, зокрема, хвойні породи, при згорянні виділяють багато диму, й бруд осідає всередині топки, в том числі й на рамці й екрані дверей. Якщо хочеться, щоб скляні дверцята залишалися чистими, спалювати такі дрова не варто. Попри всю їх дешевину, економія буде сумнівною.

Ще однією причиною утворення сажі на склі є погана тяга в димарі. Вона може створити умови, за яких відбувається неповне згоряння. В результаті, чадний газ і сажа осідають на внутрішній частині топки та дверцят. Щоб забезпечити хорошу якість тяги в димарі, необхідно забезпечити нормальну тягу.

Як правильно доглядати чавунні дверцята зі скляною вставкою, щоб вони довго зберігали привабливий екстер’єр?

камін

Мити такі аксесуари слід регулярно. Чим довше на екрані збирається кіптява, тим важче її усунути. Перед тим, як братися до справи, обов’язково дочекатися, коли поверхні повністю охолонуть. Для підтримувального чищення зазвичай достатньо мильного розчину та губки або м’якої не ворсистої тканини. Не можна застосовувати жорстких щіток, металевих шкребків, агресивних хімічних речовин та абразивів, намагаючись позбутися складних для видалення відкладень – усе це сприяє пошкодженню прозорого екрана.

Для очищення скла від сильної кіптяви можна знайти спеціальні засоби для чищення у вигляді спреїв, пінок і паст. Їх наносять на поверхню й очікують кількість хвилин, вказану в інструкції. Під дією складу нагар розм'якшується і його можна легко видалити губкою або м'якою ганчіркою. Ці засоби не дряпають скло та не викликають корозію металевих частин. Але при цьому слід мати на увазі, що деякі з них мають різкий і неприємний запах, так що працювати потрібно в приміщенні, яке добре провітрюється. У разі відсутності спеціалізованих засобів підійде побутова рідина для миття вікон, яка не залишає некрасивих слідів після висихання скла.

Архів журналу Віче

Віче №5/2016 №5
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Силовий сценарій у Грузії, дозвіл бити по Росії, у Фіцо допомогли людині Медведчука: новини дня Сьогодні, 02 травня

Президенти країн Балтії у 20-річчя членства держав у ЄС закликали до переговорів з Україною Вчора, 01 травня

Як вибрати ідеальний ТВ-тюнер для літньої людини Вчора, 01 травня

Де купувати секс-іграшки онлайн і не боятися підробок? Вчора, 01 травня

Комплектація домашнього бару: які інструменти варто підготувати Вчора, 01 травня

Як підібрати вентилятор у приміщення Вчора, 01 травня

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України Вчора, 01 травня

У Раді Європи вирішили почати підготовку до створення спецтрибуналу з Україною 30 квітня

Зеленський: Україну візьмуть в НАТО тільки після перемоги 30 квітня

ЗМІ: У Конгресі США готують "помсту" суду в Гаазі за можливі "ізраїльські ордери" 30 квітня