Журнал Віче №5, березень 2016

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ніндзюцу – бої без правил, або Як захиститися від нападника

В умовах розгулу злочинності, терористичної та воєнної загроз особиста безпека та виживання в екстремальних умовах дедалі частіше стають темою № 1.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
У домі мамина молитва

Коли кожен із нас іде захищати Батьківщину, то вдома залишає найрідніших. Для механіка-водія першого батальйону 24-ї окремої механізованої бригади Олега Кравця це дві жінки – мама Зоряна й сестра Ірина.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Дефіле політики та моди, або «Мода в Україні ХХ століття»

Мода – це те, що прикрашає наше життя, творить позитивні емоції. А політика, на тлі якої вона виникає, нас завжди бентежить і спричиняє тривогу.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Оселя Тараса Шевченка на Козиному болоті

9 березня — 202 роки від дня народження Кобзаря. З історією цієї садиби пов'язаний рік щасливого життя нашого генія в Києві.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Фотопроект «Успішна країна»

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Міжнародний дитячий кінофестиваль «NEXT» набирає обертів

Приємним і несподіваним подарунком для мешканців Одеси стало проведення в місті I Міжнародного дитячого кінофестивалю «NEXT». Протягом трьох днів (15–17 січня) юні глядачі мали змогу подивитися українські та зарубіжні фільми для дітей і всієї сім’ї.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Гражда у стилі хай-тек, живий газон на даху

Міжнародний центр зустрічей у Микуличині сприятиме активізації процесу європейської інтеграції…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Діти – посли миру

«Карту миру» із саморобних паперових голубів створили та передали своїм одноліткам в інші країни Європи та світу маленькі українці. Це своєрідний заклик до встановлення миру і в нашій державі, і в усьому світі, адже голуби символізують мир.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Переломний рік в історії «Білого слона»

Триває масштабний проект відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп-Іван (2028 м). Це найамбітніша частина українсько­-польського співробітництва в гуманітарній сфері, що здійснюється спільними зусиллями двох національних університетів – Варшавського та Прикарпатського.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Національна гвардія. Стандарти НАТО й повернення Криму

Україна стоїть на порозі створення нової Національної гвардії. Її реформування відбудеться в два етапи й завершиться до 2020 року. Про це напередодні професійного свята заявив глава МВС України Арсен Аваков.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Бойове братерство об’єднало портовиків і військових моряків

Профспілка та керівництво Одеського морського порту вже не перший рік надають шефську допомогу військовим морякам та армії.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
«Кримська весна»: невідоме про відоме

Захоплення Криму було б неможливе без зрадництва зсередини, без підкупу ззовні й комбінації першого та другого з єдиною метою – відірвати півострів від України.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
У Львові Грушевський писав і творив нам нашу історію

Є в Києві та Львові дві вулиці, що мають ім’я історика Михайла Грушевського. Одна з них – київська – нещодавно стала відома всьому світові, адже там українці заявили про себе як про самостійну націю, там пролилася кров Небесної сотні.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Чому американці вважають операцію «Френтік» провальною

Нещодавно у приміщенні Центру «Вікно в Америку» Полтавської обласної наукової бібліотеки імені Івана Котляревського відбулася презентація монографії Марка Дж. Конверсіно «Спільна війна. Провал операції «Френтік» 1944–1945».

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
«Не дозвольмо подіям іти самопливом, поки не буде занадто пізно»

Викладено фрагменти промови В. Черчілля у Фултоні перед студентами Вестмінстерського коледжу, яка стала знаковою подією в міжнародному житті в повоєнні роки.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Чинник ядерного стримування у військово-політичних стратегіях НАТО та України*

Наголошується, що агресія Росії проти України актуалізувала проблему ядерного стримування РФ. Наводяться основні теоретичні засади стримування. Критично аналізуються базові концептуальні підходи НАТО до ролі ядерної зброї в політиці альянсу щодо колективної безпеки й оборони.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Потреба законодавчих змін у механізмі забезпечення ефективності розслідування легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом

На підставі аналізу чинного законодавства, статистичних даних, слідчої та судової практики констатується потреба нормативного удосконалення та закріплення європейських стандартів у сфері боротьби з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
До питання про формування європейської уніфікованої системи технічного регулювання та стандартизації

Розглянуто проблему формування єдиної європейської системи технічного регулювання та стандартизації. Наголошено, що в умовах інтеграції економіки і формування єдиного внутрішнього європейського ринку першочергового значення набуває усунення національних бар'єрів європейській інтеграції шляхом упровадження єдиної системи технічної стандартизації.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Колізійні питання співвідношення прав та обов'язків працівника і роботодавця за новим трудовим законодавством: досвід ЄС

Стаття присвячена актуальним питанням співвідношення прав та обов’язків працівника і роботодавця за умов кардинального оновлення чинного трудового законодавства України.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Трудове право як основа досягнення гендерної рівності в суспільно-економічних відносинах

Розглянуто основні функції трудового права в регулюванні суспільно-економічних відносин. Охарактеризовано основні правові традиції. Визначено, що в сучасних умовах трудове право є однією з головних умов досягнення гендерної рівності у сфері праці. Ключові слова: трудове право, правова традиція, гендерна рівність.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Суддівське самоврядування за новим законодавством України: виклики та перспективи

Дocлiдженo пoняття самоврядування, проаналізовано останні зміни законодавства у сфері суддівського самоврядування та процеси, які їм передували. Запропоновано зміни до законодавства, що сприятимуть покращенню реалізації функції суддівського самоврядування. Ключoвi cлoвa: суддя, cамоврядування, з’їзд, рада.…

ВЛАДА
Не проспати ІТ-революцію. Цифрова країна реальна, а не віртуальна

Що заважає перетворенню національної економіки на цифрову та як не проспати четверту індустріальну революцію, з’ясовували учасники парламентських слухань «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України».…

ВЛАДА
Децентралізація. Момент сили реформи

Підвищити рівень спроможності самоврядних громад мають стратегія й тактика їх відродження. У Верховній Раді України діє Парламентський офіс місцевого самоврядування. Працює він із понеділка по п’ятницю з 9-ї до 18-ї години.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Древлянський мер – володар часу

У дні електоральних жнив претенденти на посади міських голів полюбляють атестувати себе смиренно й догідливо: «Я – господарник».

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Як переселенцю отримати виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

Унаслідок збройної агресії Росії на Донбасі та анексії Криму в Україні стрімко зросла кількість переселенців, які тікають від «русского мира». Мінсоцполітики повідомляє, що станом на середину вересня кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб становить 1 483 119.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
Як відродити промисловий потенціал Донбасу

Хтось може сказати, що зарано порушувати таке питання, адже окремі тимчасово окуповані райони Донецької і Луганської областей уже два роки непідконтрольні Україні. І важко навіть прогнозувати час їх повернення.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Чи здатні «Мінські домовленості» принести мир на Донбас?

Тема «Мінських домовленостей» є однією з провідних. Не лишилося осторонь неї і громадянське суспільство.

ВЛАДА
Ми вітаємо процес реформування країни

Спільне комюніке бюро Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом 2 березня 2016 року в Брюсселі під спільним головуванням Андрея Пленковича з боку Європейського парламенту та Остапа Семерака з боку Верховної Ради України за участю заступників співголів Каї…

ВЛАДА
Дорожня карта внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України

Законодавча спроможність та законотворчий процес у Верховній Раді 1. Необхідно схвалити концепцію законодавчого процесу «від початку до кінця», яка ґрунтуватиметься на значно посиленій координації між ініціаторами законодавства в Кабінеті Міністрів України, адміністрації Президента України та Верховній Раді України. 2.…

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №5/2016 №5
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата