Вт, 01 лютого 2022

Яким був ринок праці у 2021 році?

Роман Герасімчук-менеджер з розвитку українського ринку в компанії Jooble, налагоджує співпрацю агрегатора вакансій із вітчизняними компаніями.

Аналітики Jooble проаналізували тенденції на ринку праці та з'ясували, яким той виглядав у минулому 2021 році. Що собою представляв ринок праці, кого роботодавці воліли наймати і які спеціальності найбільше цікавили претендентів? На ці та інші питання постаралися відповісти у Jooble – одному з найбільших сайтів України з пошуку роботи.rynok-pratsi

Представниками яких професій роботодавці цікавилися найбільше?

Виходячи з результатів досліджень можна припустити, що найбільший попит мали вантажники, комірники, менеджери з продажу, продавці-консультанти. Також в багатьох оголошеннях пропонувалась робота охоронцем в Києві. Найвища зацікавленість до найму нових співробітників спостерігалася у торговельній, виробничій та транспортно-логістичній галузях. Нижче представлений обсяг вакансій та середній рівень заробітної плати у кожному з перерахованих напрямків:

1. За минулий 2021 рік у сфері оптово-роздрібної торгівлі було опубліковано не менше 75 тисяч вакансій, а середня зарплата становила приблизно 15 тис. гривень, тоді як за 2020 р. аналогічні показники виглядали такими: 40 000 оголошень про прийом на роботу та середній рівень заробітку в 13,5 тис. гривень.

2. Щодо галузі виробництва, у 2021 році роботодавцями було розміщено близько 55 тисяч оголошень про працевлаштування (у 2020 – 35 тисяч) із середньою з/п 18 000 гривень.

3. Транспорт та логістика у 2021 році: з'явилося близько 40 000 вакансій із середнім рівнем доходу 20 тисяч гривень, а за період 2020 року – 35 та 18 тисяч відповідно.

Де найбільш потрібні робочі руки?

За традицією, інтерес до набору робочого персоналу було зафіксовано у найбільших міських агломераціях: Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Львів та Запоріжжя. Саме у цих місцях попит на нових співробітників організацій був максимальним.

Які спеціальності були потрібні найбільше?

У 2021 році активність претендентів зросла на 38%, якщо порівняти з 2020 роком. Користувачі сервісу Jooble найчастіше цікавилися вакансіями менеджера з продажу, продавця-консультанта, вантажника, швачки та продавця-касира.

Падіння популярності дистанційної роботи

Згідно з проведеним аналізом, претенденти менш охоче виявляли зацікавленість до вакансій у віддаленому форматі, оскільки кількість відповідних запитів впала на 10%, якщо порівняти з 2020 роком. У цьому напрямі найпопулярнішими були професії:

• перекладача,
• оператора кол-центру,
• бухгалтера,
• викладача та тестувальника ПЗ.

Також варто зазначити: кількість подібних пропозицій на ринку праці суттєво зросла (на 17%), що говорить про прагнення компаній зміцнитись у ніші онлайн-роботи.

Коротко про Jooble

Джубл — міжнародний портал вакансій. На сьогоднішній день є одним з найбільших агентств, входячи до п'ятірки найпопулярніших ресурсів для працевлаштування як в Україні, так і за її межами. Так, за його допомогою громадяни України знайшли роботу у багатьох куточках Землі (71 держава), що підтверджує надійну репутацію цього сайту. Компанія працює на ринку інтернет-рекрутменту з 2006 року і за час існування пройшла шлях від стартапу, заснованого двома студентами, до глобальної платформи з працевлаштування.

Архів журналу Віче

Віче №5/2016 №5
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Британія призначить спецпредставника для нарощування виробництва зброї – голова МЗС Вчора, 04 травня

Британська зброя для ударів по Росії, Італія передасть ППО Україні, тиск на Гаагу: новини дня Вчора, 04 травня

Лондон дозволив ЗСУ бити британською зброєю по цілях в РФ – Reuters 03 травня

Як перевозити великогабаритні вантажі у Львові: комплексний підхід 03 травня

Вибір освітлювальних приладів для дитячих 03 травня

У Сербії затвердили новий уряд із проросійським віцепрем'єром під санкціями США 03 травня

ЗМІ: Шольц і Макрон проведуть неофіційну вечерю в Парижі напередодні візиту Сі 02 травня

Кулеба розповів, яку стратегію щодо України порадив би Білому дому 02 травня

Болгарія викликала посла Хорватії через слова президента, який назвав її "дном" 02 травня

Силовий сценарій у Грузії, дозвіл бити по Росії, у Фіцо допомогли людині Медведчука: новини дня 02 травня