Вт, 31 серпня 2021

Італія відкрила кордони, Зеленський дістався США, а Штати пішли з Афганістану: топновини 31 серпня

Італія відкривається для українців, в Словаччині припиняють використовувати російський "Спутнік-V", а Україна приєднається до Групи Помпіду.

Італія відкривається для українців, в Словаччині припиняють використовувати російський "Спутнік-V", Україна приєднається до Групи Помпіду, а з півночі Сирії по Середземному морю розповсюджується велика нафтова пляма.

Про ці та інші новини 31 серпня читайте у дайджесті "Європейської правди".

США, "Північний потік-2" та МЗС

Президент України Володимир Зеленський прибув до США для переговорів з Байденом та очікує на підписання угод в оборонній сфері та енергетиці. Програма візиту розрахована на декілька днів і охопить низку міст на Східному та Західному узбережжях США.

Планують підписати три оборонні угоди, енергетичну угоду, обговорити "Північний потік" та економічні домовленості.

Напередодні зустрічі президентів Україна і США вже підписали заяву про започаткування стратегічного діалогу у сфері енергетики та клімату. Також Сполучені Штати пообіцяли виділити до 60 мільйонів доларів військової допомоги Україні.

Тим часом Брюссель надіслав відповідь Києву щодо консультацій про "Північний потік-2". В Єврокомісії висловили готовність обговорювати і продовжувати постійний діалог з питань, пов'язаних з енергетикою та наголосили, що ЄС "як і раніше надає великого значення енергетичній безпеці України".

А в міністерстві закордонних справ зміни: заступник міністра Євген Єнін перейде на роботу в МВС першим заступником міністра внутрішніх справ. Зеленський уповноважував Єніна представляти Україну у справах проти РФ у Міжнародному суді ООН та арбітражних трибуналах з морського права. У МЗС Єнін курував справи щодо збитих рейсів MH17 над Донбасом і PS752 в Ірані.

В Італію без карантину

Італія відкрилася для вакцинованих туристів з України. З 31 серпня українці можуть їхати в Італію без обов’язкового 5-денного карантину за наявності негативного результату ПЛР-тесту або антигенного тесту, а також "зеленого" сертифікату.

Латвія відповідно до рекомендації ЄС визнала українські цифрові сертифікати про вакцинацію від COVID-19.

ЄС досягнув своєї цілі щодо 70% вакцинованих серед дорослих до кінця літа. Це понад 250 мільйонів людей. Вакцинаційна кампанія у ЄС починалася повільно, порівняно з Британією і США, через затримки з поставками вакцин, зокрема, від компанії AstraZeneca, а також сумнівами щодо неї.

Деякі країни ЄС, як от Словаччина, використовували й російську вакцину "Спутник-V". 31 серпня У Словаччині закінчується вакцинація російською вакциною "Спутник V" і більше її застосовувати не планують.

А Литва за кілька тижнів планує запропонувати підсилюючу третю дозу вакцини від коронавірусу людям, які щепилися на початку кампанії.

Заборона на в'їзд на номерах Придністров'я

Україна не припинить евакуацію з Афганістану після виходу США і розгляне інші шляхи виїзду. Маршрути повернення наших громадян можуть бути скориговані, залежно від розвитку ситуації в аеропорту Кабула.

Держприкордонслужба України підтвердила заборону на в'їзд для авто на номерах невизнаного Придністров'я. Автомобілям з самопроголошеної республіки без узгоджених чи нейтральних номерів забороняється рух в Україну з 1 вересня.

Україна з 2022 року приєднається до групи Ради Європи для співпраці в боротьбі зі зловживанням наркотиками (Групи Помпіду).

Польща запровадить надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю. Надзвичайний стан буде запроваджено на 30 днів у прикордонній зоні, яка охоплює частину Підляського і Люблінського воєводств.

Парламент Естонії обрав нового президента.

Велика нафтова пляма з нафтопереробного заводу на півночі Сирії розповсюджується по східному Середземному морю, що може спричинити екологічну катастрофу.

Це лише частина цікавих новин 31 серпня серпня, решту читайте на сайті "Європейської правди".

Ваша редакція.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №5/2016 №5
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата