Вт, 15 червня 2021

Кулеба розказав, як Україна в останній момент "вигризла" згадку про ПДЧ у рішенні НАТО

Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, що ще за кілька днів до саміту НАТО у тексті його декларації не було згадки про ПДЧ для України, яка у підсумку увійшла в схвалений документ.

Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, що ще за кілька днів до саміту НАТО у тексті його декларації не було згадки про ПДЧ для України, яка у підсумку увійшла в схвалений документ.

Про це міністр розповів на своїй Facebook-сторінці у вівторок, повідомляє "Європейська правда".

Кулеба зазначив, що на перший погляд союзники НАТО своєю декларацією у понеділок просто підтвердили відданість своєму ж рішенню 2008 року.

[L]

Однак, за його словами, ця декларація особлива, серед іншого, тому, що ще за кілька днів до саміту Альянс не мав наміру згадувати у своєму рішенні про ПДЧ для України.

"Це правда, що ми її (згадку про ПДЧ. - Ред. ) буквально вигризли в останній момент завдяки власній наполегливості, чесній розмові з НАТО та твердій підтримці ключових наших друзів", - зазначив глава МЗС.

Він наголосив, що до вчорашнього дня декларації самітів НАТО ухвалювалися у 2014, 2016 та 2018 роках, проте у жодній з них союзники не згадували ПДЧ для України.

Крім того, за його словами, вчорашня декларація має набагато ширший контекст, бо це по суті план дій нового НАТО, в якому США помирилися з рештою союзників, і тепер з новими силами Альянс працюватиме над досягненням поставлених цілей, підтримкою визначених друзів, у тому числі України, та стримуванням визначених суперників, у тому числі Росії.

"Тож якщо врахувати контекст, це дуже добра для нас декларація. Але я завжди чесно говорю партнерам, що за добрими деклараціями мають йти добрі дії. І найкраща така дія - надання Україні ПДЧ у 2022 році", - зазначив Кулеба.

[L]

Він наголосив, що для отримання ПДЧ Україна вже зробила достатньо реформ, однак, продовжуючи реформи, Україна не повинна миритися з ситуацією, коли окремі держави-члени НАТО реформи в Україні використовують як виправдання для приховування власного небажання дратувати Росію.

"Україна буде членом НАТО. Щодо цього є згода і в Альянсі, і в Україні. І чим швидше ми станемо на шлях ПДЧ, тим сильнішою ставатиме Україна та євроатлантичний простір загалом. Все інше - це контекст, з яким ми системно працюємо", - підсумував Кулеба.

Як повідомлялося, у декларації за підсумками брюссельського саміту Альянсу щодо України вперше вжито ті самі формулювання, що звучать щодо Грузії з 2018 року - про те, що Україна стане членом Альянсу, і План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу.

Рішення саміту також закликає Україну рухатися до членства через виконання Річних національних програм.

Читайте також: Грузинський план для України: чому саміт НАТО став перемогою Києва

Детально про рішення НАТО та його важливість для України дивіться у відеопоясненні ЄвроПравди.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №5/2016 №5
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Вірменії пояснив, чому не поїхав на "інавгурацію" Путіна Сьогодні, 08 травня

Латвія передала Україні обладнання для забезпечення ЗСУ зв'язком Сьогодні, 08 травня

МЗС України оголосило про невизнання президентства Путіна і закликало світ зробити те саме Вчора, 07 травня

В Угорщині заявили, що не "відправлять на смерть" українських чоловіків-біженців 06 травня

Дві країни Заходу погодились профінансувати виробництво зброї в Україні – міністр 06 травня

Голова МЗС Польщі: Хочемо якнайкращих відносин із США, хто б не був президентом 06 травня

Чехія та Естонія підтвердили, що не прийдуть на інавгураційний фарс Путіна 05 травня

Британія призначить спецпредставника для нарощування виробництва зброї – голова МЗС 04 травня

Британська зброя для ударів по Росії, Італія передасть ППО Україні, тиск на Гаагу: новини дня 04 травня

Лондон дозволив ЗСУ бити британською зброєю по цілях в РФ – Reuters 03 травня