Чт, 07 травня 2020

У Раді Європи закликали українську владу не посягати на незалежність НАБУ

Група держав по боротьбі з корупцією Ради Європи (ГРЕКО) застерегла українську владу від змін законодавства, які поставлять під загрозу незалежність Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Група держав по боротьбі з корупцією Ради Європи (ГРЕКО) застерегла українську владу від змін законодавства, які поставлять під загрозу незалежність Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у листі президента ГРЕКО Мартіна Мрчели на ім’я члена Національної ради з питань антикорупційної політики Михайла Буроменського.

"Нашу увагу привернув законопроєкт №3113, який зареєстрований у Верховній Раді і який передбачає зміни до законодавства про Національне антикорупційне бюро (НАБУ), зокрема щодо підстав звільнення директора бюро" - йдеться у листі.

Мрчела нагадує, що у своєму звіті четвертого раунду оцінювання України ГРЕКО наголошує на важливості операційної незалежності НАБУ.

"Зокрема, як це викладено в нещодавньому звіті про виконання рекомендацій, ГРЕКО акцентує на необхідності захистити НАБУ від неналежного впливу або тиску, щоб забезпечити його операційну незалежність, при цьому цілковито виконавши вимоги рекомендацій ГРЕКО" - наголосив президент ГРЕКО.

[L]

"Буду вдячний, якщо ви доведете цей лист до відома компетентних органів влади, щоб переконатися, що при розробці і прийнятті законодавства органи влади України повністю дотримуються вимог ГРЕКО щодо незалежності НАБУ" - додав він.

У березні народні депутати від "Слуги народу" Олександр Качура й Олександр Дубінський зареєстрували законопроєкт, яким пропонувалося розширити перелік підстав для звільнення директора НАБУ пунктом про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією. 28 квітня профільний парламентський комітет рекомендував депутатам ухвалити інший закон.

Однією з ключових норм останнього законопроєкту є те, що за наявності чинного рішення суду про притягнення до адміністративної відповідальності за корупцію, повноваження директора НАБУ припиняються. А якщо рішення вже винесено стосовно чинного очільника відомства, то його необхідно негайно звільнити.

Раніше голова місії МВФ в Україні Рон ван Роден попередив офіс президента України, що можливі зміни законодавства про НАБУ призведуть до перегляду дій фонду в Україні.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №5/2016 №5
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Британія призначить спецпредставника для нарощування виробництва зброї – голова МЗС Сьогодні, 04 травня

Британська зброя для ударів по Росії, Італія передасть ППО Україні, тиск на Гаагу: новини дня Сьогодні, 04 травня

Лондон дозволив ЗСУ бити британською зброєю по цілях в РФ – Reuters Вчора, 03 травня

Як перевозити великогабаритні вантажі у Львові: комплексний підхід Вчора, 03 травня

Вибір освітлювальних приладів для дитячих Вчора, 03 травня

У Сербії затвердили новий уряд із проросійським віцепрем'єром під санкціями США Вчора, 03 травня

ЗМІ: Шольц і Макрон проведуть неофіційну вечерю в Парижі напередодні візиту Сі 02 травня

Кулеба розповів, яку стратегію щодо України порадив би Білому дому 02 травня

Болгарія викликала посла Хорватії через слова президента, який назвав її "дном" 02 травня

Силовий сценарій у Грузії, дозвіл бити по Росії, у Фіцо допомогли людині Медведчука: новини дня 02 травня