Вт, 01 лютого 2022

Яким був ринок праці у 2021 році?

Роман Герасімчук-менеджер з розвитку українського ринку в компанії Jooble, налагоджує співпрацю агрегатора вакансій із вітчизняними компаніями.

Аналітики Jooble проаналізували тенденції на ринку праці та з'ясували, яким той виглядав у минулому 2021 році. Що собою представляв ринок праці, кого роботодавці воліли наймати і які спеціальності найбільше цікавили претендентів? На ці та інші питання постаралися відповісти у Jooble – одному з найбільших сайтів України з пошуку роботи.rynok-pratsi

Представниками яких професій роботодавці цікавилися найбільше?

Виходячи з результатів досліджень можна припустити, що найбільший попит мали вантажники, комірники, менеджери з продажу, продавці-консультанти. Також в багатьох оголошеннях пропонувалась робота охоронцем в Києві. Найвища зацікавленість до найму нових співробітників спостерігалася у торговельній, виробничій та транспортно-логістичній галузях. Нижче представлений обсяг вакансій та середній рівень заробітної плати у кожному з перерахованих напрямків:

1. За минулий 2021 рік у сфері оптово-роздрібної торгівлі було опубліковано не менше 75 тисяч вакансій, а середня зарплата становила приблизно 15 тис. гривень, тоді як за 2020 р. аналогічні показники виглядали такими: 40 000 оголошень про прийом на роботу та середній рівень заробітку в 13,5 тис. гривень.

2. Щодо галузі виробництва, у 2021 році роботодавцями було розміщено близько 55 тисяч оголошень про працевлаштування (у 2020 – 35 тисяч) із середньою з/п 18 000 гривень.

3. Транспорт та логістика у 2021 році: з'явилося близько 40 000 вакансій із середнім рівнем доходу 20 тисяч гривень, а за період 2020 року – 35 та 18 тисяч відповідно.

Де найбільш потрібні робочі руки?

За традицією, інтерес до набору робочого персоналу було зафіксовано у найбільших міських агломераціях: Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Львів та Запоріжжя. Саме у цих місцях попит на нових співробітників організацій був максимальним.

Які спеціальності були потрібні найбільше?

У 2021 році активність претендентів зросла на 38%, якщо порівняти з 2020 роком. Користувачі сервісу Jooble найчастіше цікавилися вакансіями менеджера з продажу, продавця-консультанта, вантажника, швачки та продавця-касира.

Падіння популярності дистанційної роботи

Згідно з проведеним аналізом, претенденти менш охоче виявляли зацікавленість до вакансій у віддаленому форматі, оскільки кількість відповідних запитів впала на 10%, якщо порівняти з 2020 роком. У цьому напрямі найпопулярнішими були професії:

• перекладача,
• оператора кол-центру,
• бухгалтера,
• викладача та тестувальника ПЗ.

Також варто зазначити: кількість подібних пропозицій на ринку праці суттєво зросла (на 17%), що говорить про прагнення компаній зміцнитись у ніші онлайн-роботи.

Коротко про Jooble

Джубл — міжнародний портал вакансій. На сьогоднішній день є одним з найбільших агентств, входячи до п'ятірки найпопулярніших ресурсів для працевлаштування як в Україні, так і за її межами. Так, за його допомогою громадяни України знайшли роботу у багатьох куточках Землі (71 держава), що підтверджує надійну репутацію цього сайту. Компанія працює на ринку інтернет-рекрутменту з 2006 року і за час існування пройшла шлях від стартапу, заснованого двома студентами, до глобальної платформи з працевлаштування.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Канада виділяє ще майже $12 млн на виробництво дронів і снаряди для України Сьогодні, 27 квітня

Дуда: Інциденти з ракетами РФ у повітряному просторі НАТО загрожують ширшою війною Вчора, 26 квітня

У Польщі хочуть змінити правила прихистку для українців із простроченими документами Вчора, 26 квітня

Зеленський назвав "Рамштайну" життєво важливі пріоритети для успіху України Вчора, 26 квітня

В ЄС погрожують ухилянтам, очікування від допомоги США, "атака" дронів на Білорусь: новини дня Вчора, 26 квітня

Туск назвав дату перестановок в уряді у зв'язку з європейськими виборами Вчора, 26 квітня

У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку 25 квітня

Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України 25 квітня

Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії 25 квітня

Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії 25 квітня