Пт, 05 січня 2018

Заморожені кредити - виклик банківській системіЗаморожені кредити - виклик банківській системі

За результатами 2017 року в Україні 56% усіх існуючих банковських позик визнано непрацюючими

Підбиваючи підсумки минулого року Національний банк України визнав, що наша держава стала рекордсменом по частці непрацюючих кредитів, що зосередилися у вітчизняних фінустановах. За даними НБУ на кінець 2017 року в Україні заморожено кредитів на загальну суму 588 млрд грн (для порівняння, на початку 2017 року цей обсяг становив 444,6 млрд).

Наразі великі обсяги проблемних кредитів зосереджені в державних банках (без урахування Приватбанку, у портфелі якого непрацюючі кредити займають 87%). У банках, що входять до іноземних фінансових груп, цей показник сягнув 45%, а у банках з приватним українським капіталом – 25%.

Тим не менш, попри вражаючі обсяги проблемних кредитів, сьогодні більшість фінансистів впевнені, що рівень проблемної заборгованості стабілізувався, а ситуація з ними буде більш контрольованою, ніж ще рік тому.

rozhkova
На фото: Катерина Рожкова

Заступник Голови НБУ Катерина Рожкова бачить основні умову для покращення ситуації у декапіталізації та відновленні ресурсної бази банківського сектору: "Що потрібно для нормалізації ринку кредитування? По-перше, щоб банківська система була докапіталізована. По-друге, треба відновити ресурсну базу у банках для того, щоб ліквідність банківської системи стабілізуваласье й почала зростати. І це вже відбувається".

Тенденції до відновлення кредитування спостерігаються більшою мірою у споживчому секторі, що пов'язано з існуючим економічним та правовим середовищем.

Споживчі кредити для населення: АйКапуста

В новому році великі надії щодо зменшення обсягів проблемних активів пов'язані зі змінами у законодавстві. Одним з таких є законопроект, що передбачає створення компаній з управління заборгованістю (цей законопроект планується на розгляд у парламенті найближчим часом)Сильним поштовхом для банків пропонувати бізнесу нові масштабні кредитні програми стане вирішення проблеми захисту прав кредиторів. Проте відповідний законопроект (яких вже змінив трети редакції, починаючи ще з 2015 року), поки не як пройде погодження у парламенті.

Архів журналу Віче

Віче №7/2016 №7
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата