21 травня

В ЄС пояснили слова Борреля про співчуття через загибель президента Ірану

У Єврокомісії назвали "нормальною дипломатичною практикою" співчуття, які висловив глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель через загибель президента союзного Росії Ірану.

У Єврокомісії назвали "нормальною дипломатичною практикою" співчуття, які висловив глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель через загибель президента союзного Росії Ірану.

Як повідомляє "Європейська правда", про це на брифінгу сказав речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано в Брюсселі у вівторок.

За його словами, у світі дипломатії "абсолютно нормально висловлювати співчуття державі", коли раптово помирають глава держави та її міністр закордонних справ.

"Особливо якщо це відбувається за таких обставин, як це сталося в Ірані, тож мені немає чого додати, крім того, що це був базовий дипломатичний захід, щоб висловити співчуття державі на інституціональному рівні", - зазначив Стано.

Зі свого боку речник ЄК Ерік Мамер нагадав про позицію Єврокомісії щодо внутрішніх репресій в Ірані, ролі, яку Тегеран відіграє у загарбницькій війні РФ проти України та щодо підтримки проксі на Близькому Сході у війні між ХАМАС та Ізраїлем.

"Я думаю, що вам потрібно чітко розрізняти нормальну дипломатичну практику, про яку говорив Петер (Стано), та яку, до речі, ви бачили в інших установах по всьому світу, і погляди, яких ми дотримуємося щодо політики іранської влади", - зауважив він.

Напередодні глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз "висловлює співчуття у зв'язку із загибеллю президента Ісламської Республіки Іран Ібрагіма Раїсі, міністра закордонних справ Хусейна Аміра-Абдоллахіана та інших іранських посадовців у трагічній катастрофі гелікоптера в неділю".

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив у понеділок вранці, що "ЄС висловлює щирі співчуття" у зв'язку із загибеллю президента та міністра закордонних справ Ірану.

А єврокомісар з кризового управління Янез Ленарчич був змушений надати пояснення, що активація картографічної служби ЄС швидкого реагування на прохання Ірану на тлі аварії гелікоптера з іранськими посадовцями на борту була "проявом людяності".

Іран підтримує Росію у її загарбницькій війні проти України, надаючи, серед іншого, безпілотники-камікадзе, якими РФ проводить щоденні повітряні атаки.

Іранські посадовці перебувають у санкційних списках держав Заходу за надання військової підтримки РФ, а також – за придушення насильницьких протестів та порушення верховенства права в країні.

Читайте також: Під прикриттям "гуманізму". Як політики ЄС та НАТО зганьбилися після смерті президента Ірану.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №7/2016 №7
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата