Сб, 20 травня 2023

Перший авіарейс РФ-Грузія, США дають добро на F-16, нові санкції від країн G7: новини дня

Головна подія дня – старт саміту країн "Групи семи", на якому будуть говорити, у тому числі, про санкції проти Росії і "коаліцію винищувачів". 

Головна подія дня - старт саміту країн "Групи семи", на якому будуть говорити, у тому числі, про санкції проти Росії і "коаліцію винищувачів".

За даними американських ЗМІ, США дозволять європейським союзникам передати винищувачі F-16 в Україну і навіть долучаться до навчання українських льотчиків.

Зеленський подякував американському лідеру за підтримку "міжнародної коаліції винищувачів" і фактично підтвердив свою особисту участь у зустрічі лідерів "Групи семи" в Японії.

Ще одна гучна тема дня - перший російський авіарейс до Грузії. Більш того, компанією, яка перебуває під санкціями України. В аеропорту відбувалася акція протесту грузинської опозиції та інших противників відновлення прямих авіарейсів до Росії.

Прем'єр Грузії заявив, що відновлення прямих авіарейсів з РФ в інтересах країни, а президентка країни - що Росія приземлилася в Тбілісі рейсом, якому не раді.

А ще "помста" Кремля за розшук Путіна, загроза більш масштабного конфлікту, дострокові вибори у Литві.

Все важливе і цікаве за 19 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Саміт "Групи семи": санкції і винищувачі

19 травня у японській Хіросімі стартував саміт країн "Групи семи" (G7), який триватиме до 21 травня.

На зустрічі лідери семи промислово розвинених країн світу ухвалили заяву по Україні, в якій домовилися посилити санкції проти Росії та пообіцяли фінансову допомогу Україні, запевнивши, що підтримка країни не похитнеться.

"Ми не будемо втомлюватися у нашому прагненні пом'якшити вплив незаконних дій Росії на решту світу", - заявили лідери країн G7, куди входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Канада та Італія.

"Ми запроваджуємо подальші санкції і заходи, спрямовані на збільшення витрат для Росії і тих, хто підтримує її військові зусилля. І ми робимо кроки на підтримку партнерів по всьому світу, які намагаються подолати страждання, спричинені російською війною, в тому числі шляхом надання гуманітарної допомоги", - йдеться у заяві.

Також G7 планує розвивати "успіх зусиль", спрямованих на те, щоб Росія більше не могла використовувати наявність енергії як зброю.

На саміті "Група семи" (G7) оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією, щоб скоротити доходи, які фінансують війну РФ проти України.

На тлі саміту британський уряд розширив санкції проти Росії, додавши до списку 86 російських фізичних осіб і компаній, пов’язаних з енергетичним, металургійним, оборонним, транспортним і фінансовим секторами Росії. Крім того, прем'єр-міністр країни Ріші Сунак оголосить на саміті G7 про заборону імпорту російських алмазів, а також міді, алюмінію та нікелю російського походження.

Адміністрація президента США Джо Байдена додала 71 компанію до торгового чорного списку за підтримку Росії. Нові заходи експортного контролю спрямовані на нафтогазові проєкти в Росії та Білорусі.

Також прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо в п’ятницю оголосив про запровадження нових санкцій проти Росії. У короткій заяві для ЗМІ на полях саміту "Групи семи" прем'єр-міністр оголосив про накладання санкцій проти понад 70 осіб.

Обмеження, серед іншого, стосуються "17 фізичних та 18 юридичних осіб, пов'язаних із російськими компаніями, які надають військові технології та ноу-хау російським збройним силам, членів сімей осіб, внесених до списку, та членів кремлівської еліти".

Нові санкції країн "Групи семи" будуть націлені на ускладнення здатності Росії підтримувати свою військову машину.

Слід додати, що за даними німецького Spiegel, РФ продовжує отримувати мікроелектроніку з Німеччини для свого військово-промислового комплексу, а ПВК "Вагнера" намагається купувати зброю через треті країни в обхід санкцій, повідомляє американський телеканал CNN.

Окрім санкцій проти Росії і її посіпак, ще однією великою темою саміту, що стосувалася України, - є "коаліція винищувачів".

Ще до початку саміту президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що на зустрічі лідери країн Групи семи обговорять можливу передачу Україні американських винищувачів F-16.

А CNN поінформував, з посиланням на джерела, що США дозволять європейським союзникам передати винищувачі F-16 в Україну.

Пізніше, вже після старту саміту, американський телеканал, з посиланням на високопосадовця Білого дому, зазначив, що Сполучені Штати візьмуть участь у "коаліції винищувачів" - навчатимуть українських льотчиків.

За словами співрозмовника CNN, навчання українських льотчиків, найімовірніше, відбуватиметься лише в Європі, але американський персонал братиме в ньому участь разом із європейськими союзниками й партнерами.

Президент Володимир Зеленський висловив подяку американському лідеру Джо Байдену за підтримку "міжнародної коаліції винищувачів".

"Вітаю історичне рішення США та президента Джо Байдена підтримати міжнародну коаліцію винищувачів. Це суттєво зміцнить нашу армію в небі", - написав голова держави у Twitter.

Також президент додав, що розраховує "обговорити практичну реалізацію цього рішення під час саміту G7 у Хіросімі", чим фактично підтвердив свою особисту участь у зустрічі лідерів "Групи семи" в Японії.

Надвечір високопосадовець Білого дому заявив у коментарі NBC News, що США та їхні союзники планують надати Україні винищувачі F-16 в межах довгострокових зусиль зі зміцнення безпеки Києва.

Перший авіарейс РФ до Грузії

Ще одна гучна тема дня - перший російський авіарейс до Грузії.

Сьогодні у Тбілісі о 13:17 за місцевим часом приземлився літак російської авіакомпанії "Азимут", який вилетів з московського аеропорту "Внуково".

Це перший рейс із Москви після зняття обмежень на прямі перельоти між двома країнами. Пасажирів на борту літака російської авіакомпанії на честь цієї події пригощали шампанським.

Першим рейсом із Москви до Тбілісі прилетіла делегація прокремлівських політиків і громадських діячів, уточнює "Эхо Кавказа".

Водночас в аеропорту відбувалася акція протесту грузинської опозиції та інших противників відновлення прямих авіарейсів до Росії.

До летовища стягнули посилені наряди правоохоронців.

Активісти зустріли рейс із протестними транспарантами, прапорами Грузії, Євросоюзу та України.

Понад 100 неурядових організацій звинуватили грузинську владу у саботажі отримання статусу кандидата на вступ до Євросоюзу через відновлення авіасполучення з Росією.

Примітно, що компанія "Азимут" перебуває під українськими санкціями, оскільки вона здійснює рейси до окупованого Росією Криму.

Санкції проти "Азімуту" Київ запровадив 19 жовтня минулого року. У санкційному рішенні причина покарання не вказана, проте вона є очевидною: авіакомпанія "Азімут" здійснює рейси до окупованого Росією Криму.

А відсутність санкцій з боку ЄС та США означає лише, що ця компанія просто поки що не потрапила під їхні "локатори".

Деталі читайте у колонці редактора ЄвроПравди Юрія Панченка: Кримський цвях у відносини з Грузією: як Тбілісі знищує стратегічне партнерство з Києвом.

Прем'єр Грузії заявив, що відновлення прямих авіарейсів з РФ в інтересах країни, а президентка країни - що Росія приземлилася в Тбілісі рейсом, якому не раді.

Інтеграція України до ЄС та НАТО

Компанія Kantar на замовлення центру "Нова Європа" провела опитування у Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах та США щодо України.

Виявилося, що у цих країнах існує суспільна підтримка початку процесу вступу України до НАТО навіть у той час, поки війна триває.

Найбільший спротив членству України в НАТО спостерігається в Німеччині (22%), а найменший - у США, де проти виступають лише 12%. Показники в інших країнах такі: 17% у Франції, 19% в Італії та 16% у Нідерландах.

А ще виявилося, що у зазначених п’яти країнах вважають найефективнішою передумовою для миру зміну режиму в Росії.

Щодо євроінтеграції, то українська мова вже стала доступною в системі перекладів Єврокомісії.

Щодо Росії

Німецький автовиробник Volkswagen продав активи в Росії, пошта Молдови призупинила відправлення посилок і листів у РФ.

За даними Reuters, Київ розгляне можливість дозволити транзит російського аміаку через свою територію для експорту за умови, що нещодавно відновлена Чорноморська зернова ініціатива буде розширена і включатиме більше українських портів і ширший спектр товарів.

Тим часом, Кремль "помстився" суду в Гаазі за Путіна - оголосили прокурора в розшук.

А міністр оборони Британії попереджає про загрозу більш масштабного конфлікту до кінця десятиліття.

Країни Балтії

В Естонії лідер прокремлівської партії Koos утік до Росії, а депутатка парламенту країни іде з посади через підозри у нецільовому використанні пожертв для України.

У Литві ініціюють дострокові вибори: міністерка уряду могла привласнити бюджетні кошти.

Решта новин дня

У Німеччині хірурга звільнили після того, як він змусив прибиральницю асистувати при ампутації.

Словацький суд виправдав олігарха у резонансній справі про вбивство журналіста.

Берлусконі виписали з лікарні після понад 40 днів госпіталізації.

У Берліні розлючені водії побили кліматичних активістів, які блокували дороги.

МЗС Сербії назвало розвиток відносин зі США своєю стратегічною метою.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Сьогодні, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Сьогодні, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Сьогодні, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Сьогодні, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Сьогодні, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Сьогодні, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" Вчора, 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям Вчора, 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО Вчора, 22 квітня

Громадяни Словаччини зібрали вже понад 3 млн євро на снаряди для України Вчора, 22 квітня