Ср, 30 листопада 2022

Кулеба: раніше ключовим словом було "зброя", зараз - "швидше"

Міністр закордонних справ України на полях саміту у Бухаресті заявив, що ключовий його заклик до партнерів стосувався темпів поставки допомоги для України, а також гострої потреби одночасно в обладнанні для ремонту енергосистеми та засобів ППО.


Фото: www.eurointegration.com.ua

Міністр закордонних справ України на полях саміту у Бухаресті заявив, що ключовий його заклик до партнерів стосувався темпів поставки допомоги для України, а також гострої потреби одночасно в обладнанні для ремонту енергосистеми та засобів ППО.

Про це він сказав на спільному брифінгу з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, пише "Європейська правда".

Кулеба зазначив, що на попередній такій зустрічі трьома головними словами від нього були "зброя, зброя, зброя", і відзначив, що відтоді Україна отримала дуже вагому допомогу, яка допомогла їй звільнити значну частку територій.

"Сьогодні у мене три інші слова - "швидше, швидше і швидше". Ми вдячні за те, що вже зроблено. Але війна все ще триває. Ми довели, що можемо бити Росію, ми довели, що можемо перемагати - разом, в інтересах всього євроатлантичного простору та всього світу. Але рішення про надання зброї, про запуск нових виробничих потужностей оборонпрому на Заході мають прийматися швидше, поставки зброї також мають відбуватися швидше. І саме про це ми говорили - як прискорити усе це", - розповів глава МЗС України.

Дмитро Кулеба додав, що це чи не перша зустріч міністрів країн НАТО, на якій питання енергетичної безпеки були настільки ж важливими, як питання, що безпосередньо стосуються оборони.

"Трансформери, генератори та інше обладнання - це дуже важливо. Комплексний пакет допомоги, яким займається НАТО і координує генсек, відіграє дуже важливу роль для того, щоб Україна пройшла зиму. Якщо коротко, нам потрібна ППО - IRIS-T, Hawk, Patriot, і нам потрібні трансформатори", - сказав він.

Кулеба наголосив, що це взаємозалежні питання, оскільки з обладнанням Україна зможе повернути нормальні умови життя для цивільного населення, а із більшою кількістю засобів ППО - вберегти інфраструктуру від повторних руйнувань ракетними ударами. "А вони точно будуть. На жаль, це реальність, до якої нам потрібно бути готовими", - додав він.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зі свого боку зазначив, що головним сигналом на зустрічі було те, що союзники продовжать підтримувати Україну. "Ми будемо з Україною стільки, скільки буде необхідно, ми не відступимося. Ми розуміємо, що вкрай важливо, аби Путін не міг перемогти в Україні. Це була би не тільки трагедія для України, але це також зробило би світ більш небезпечним", - зауважив генсек.

Єнс Столбенберг також засудив свідомі ракетні удари РФ по українській енергетичній інфраструктурі, заявивши, що Путін використовує зимові умови як зброю.

Як повідомлялося, у спільній заяві за підсумками міністерської зустрічі Альянсу в Бухаресті союзники пообіцяли посилювати підтримку України й допомогти захищатися від ракетних атак.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня