Ср, 29 червня 2022

Зеленський – про російські обстріли: ООН повинна покарати державу-терориста

Президент України Володимир Зеленський закликав ООН ухвалити визначення держави-терориста, визнати обстріли Кременчука Росією терористичним актом і покарати агресора.

Президент України Володимир Зеленський закликав ООН ухвалити визначення держави-терориста, визнати обстріли Кременчука Росією терористичним актом і покарати агресора.

Про це він заявив у зверненні до Ради Безпеки ООН у вівторок, передає кореспондент "Європейської правди".

"На жаль, на сьогодні ООН не має юридичного визначення терористичної держави, але, так чи інакше, потрібно забезпечити цей статус юридично на рівні Організації й карати будь-які держави-терористи", - почав свій виступ Зеленський.

Він нагадав про останні обстріли Росією української території - зокрема ракетні удари по Києву, Харкову, Очакову, Дніпру і Слов'янську та знищення торгового центру в місті Кременчук, унаслідок чого вже загинули не менше 20 людей.

"Я пропоную, щоб було зроблено заяву і було ухвалене рішення, що це - терористичний акт, щоб можна було провести незалежно розслідувати всю необхідну інформацію й перевірити, чи справді це була атака з території Росії", - запропонував глава держави.

Він додав, що аналогічні дії, які вчиняють не держави, у світі засуджуються як тероризм, тоді як щодо держав такої практики немає.

"Статут ООН містить обов'язок підтримувати мир на міжнародній арені. І прямо стверджується, що країни-члени, які порушують ці принципи, можуть бути виключені з Організації Генеральною Асамблеєю і Радою Безпеки. Хоча Росія і порушує ці фундаментальні принципи міжнародного правового порядку, її досі не притягнули до відповідальності на міжнародному рівні", - наголосив Зеленський.

Президент України наголосив, що членство Росії в Організації - це наслідок "непорозуміння кінця "холодної війни". Він звернувся до членів Радбезу із закликом виключити Росію зі складу органу та позбавити її голосу в Генеральній Асамблеї.

"Якщо ми будемо послідовними і виявлятимемо належну політичну волю, це єдиний спосіб, завдяки якому Статут ООН може працювати і завдяки чому може зберігатися повага до таких міжнародних організацій", - наголосив Зеленський.

Насамкінець він зазначив про необхідність створення міжнародного трибуналу для розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.

Як відомо, протягом вихідних та понеділка Росія здійснила серію ракетних ударів по території України. Найбільшого розголосу здобув удар по Києву, що поцілив у 9-поверхівку, та ТРЦ у Кременчуку, де загинули щонайменш 18 людей.

Минулого тижня постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив про необхідність покінчити з російським фашизмом і нагадав, що свого часу голосування про прийняття Росії в ООН замість СРСР не було.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Як доглядати за татуюванням Сьогодні, 19 березня

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня