Вт, 14 червня 2022

Європейське тріо їде до Києва, результати виборів у Франції, Британія дасть газ ЄС: новини дня

Блок Макрона на 0,1% випередив конкурентів у першому турі парламентських виборів, а Україна дозволить видавати закордонні паспорти за межами країни.

В Інтернаціональному легіоні України найбільше американців і британців; Євросоюз має на меті підтримувати Україну з метою допомогти їй повернути території; Прем'єр-міністр Польщі застеріг Росію від нападу; з початку війни Німеччина схвалила постачання зброї Україні на 350 млн євро; литовський журналіст передасть Україні 110 антидронових гармат; Естонія подарує Україні 30 пасажирських автобусів; Шольц, Макрон і Драгі приїдуть до Києва за день до висновку Єврокомісії про кандидатство; Єврокомісія рекомендуватиме статус кандидата для України і Молдови з умовами; Британія різко збільшила обсяги поставок газу до ЄС; Росія з початку війни заробила на експорті енергоносіїв 93 млрд євро; блок Макрона на долю відсотка випередив лівих у першому турі парламентських виборів у Франції; Уряд дозволить видавати закордонні паспорти за межами України.

Більше важливих і цікавих новин 13 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Інтернаціональний легіон, Польща застерігає Росію від нападу

Триває 110 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Як повідомляє британська розвідка, у районі Сєверодонецька продовжуються бої і в найближчі місяці форсування річок, ймовірно, стане одним із найважливіших визначальних факторів у ході війни.

Зазначається, що ключова 90-кілометрова центральна ділянка російської лінії фронту на Донбасі лежить на захід від річки Сіверський Донець.

Також повідомляється, що українським силам часто вдавалося знищити мости до відступу, в той час як Росія намагалася налагодити складну координацію, необхідну для проведення успішних великомасштабних переправ через річки під обстрілом.

До лав Інтернаціонального легіону оборони, який воює в Україні проти Росії, долучились громадяни 55 держав світу, зокрема і з європейських країн.

Найбільше в Інтернаціональному легіоні громадян США і Британії, а також Польщі й Канади. Також досить багато добровольців із країн Балтії та Північної Європи, передусім Фінляндії.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зазначив, що Євросоюз має на меті підтримувати Україну з метою допомогти їй повернути території, втрачені принаймні після початку повномасштабної війни 24 лютого.

Також Боррель зазначив, що погоджується з позицією Макрона про необхідність підтримувати контакти з Москвою, тому що попри все з Росією доведеться якось співіснувати на одному континенті.

Тим часом, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький застеріг Росію від нападу, заявивши, що громадяни країни готові захищатися зі зброєю.

За його словами, в Польщі 40 мільйонів поляків готові стати зі зброєю в руках, щоб захистити свою батьківщину.

Федеральний міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт оголосила, що керівництво Бундесвером незабаром буде реформовано у зв'язку з війною в Україні.

Уряд Німеччини підрахував вартість зброї для України

За перші три місяці російсько-української війни федеральний уряд Німеччини схвалив постачання зброї та іншого обладнання для України на суму 350 млн євро.

З 24 лютого по 1 червня німецький уряд дав добро на постачання зброї на 219,8 млн євро та іншого обладнання, такого як каски та захисні жилети, на 85,2 млн євро. На додачу ідуть зброя та техніка для Бундесверу на 45,1 млн євро, які були затверджені в спрощеному порядку з 1 квітня.

При цьому, у Німеччині заявили, що через постачання зброї Україні швидко вичерпали свої резерви.

Литовський журналіст, який збирав Україні на Bayraktar, передасть 110 антидронових гармат.

Йдеться про антидронові гармати EDM4S Sky Wipers литовського виробництва. Ціна - 1,5 мільйона євро. Гармати розподілять між 35 військовими підрозділами України.

Крім того, Естонія подарує Україні 30 пасажирських автобусів.

Європейське тріо їде до Києва

За даними італійського видання La Stampa, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон здійснять візит до України 16 червня.

Видання відзначає, що лідери приїдуть разом, щоб засвідчити підтримку трьох найбільших європейських країн президенту України Володимиру Зеленському.

Візит відбудеться за день до того, як Європейська комісія надасть висновок щодо заявки України на отримання статусу кандидата на членство в ЄС.

Цей висновок стане основою для ухвалення політичного рішення на саміті лідерів ЄС 23-24 червня.

Речник уряду Німеччини відмовився підтвердити повідомлення ЗМІ у понеділок про те, що канцлер Олаф Шольц поїде до Києва у четвер з президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі.

Згодом і сам Шольц відмовився коментувати візит до Києва.

У Єлисейському палаці заявили, що у Макрона нема конкретних планів щодо візиту в Київ.

А от "Суспільне" повідомляє про приїзд президента Франції в Україну вже у середу.

Тим часом, прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте підтвердила, що в Євросоюзі немає консенсусу щодо надання статусу кандидата Україні, але сподівається на позитивне рішення.

Як стало відомо від європейського редактора "Радіо Свобода" Рікарда Джозвяка, Єврокомісія, ймовірно, рекомендуватиме надати статус кандидата на членство в ЄС Україні і Молдові з умовами, щодо Грузії лишаються питання.

Прем’єр Грузії каже, що на кандидатство в ЄС заслуговує передусім його країна, а потім Україна.

Заступниця глави Європейської комісії, єврокомісарка з питань цінностей і прозорості Вера Юрова вважає, що вступ України в ЄС повинен зайняти не десятиліття, а роки.

Думки німців щодо членства України в ЄС розділились майже порівну.

Британія компенсує ЄС російський газ

Британія різко збільшила обсяг природного газу, що постачається в ЄС, на тлі війни Росії в Україні.

Дані показують, що експорт товарів з Британії до ЄС зростає третій місяць поспіль. Він склав 16,4 млрд фунтів стерлінгів у квітні, що є найвищим місячним рівнем у поточних цінах, відколи його почали фіксувати у 1997 році.

У той час як через війну в Україні країни ЄС прагнуть диверсифікувати постачання енергоносіїв, дані свідчать про те, що Британія відіграє роль центру імпорту скрапленого природного газу (СПГ), який потім перекачується трубопроводами до континенту.

А Росія заробила на експорті енергоносіїв 93 млрд євро за перші сто днів війни.

За даними дослідження, ЄС залишається найбільшим покупцем російського газу та нафти - 61% російського експорту викопного палива, що становить 57 мільярдів євро.

З окремих держав найбільшим імпортером був Китай (12,6 мільярда євро), на другому місці - Німеччина (12,1 мільярда євро), на третьому - Італія (7,8 мільярда євро).

Результати першого туру парламентських виборів у Франції

У першому турі парламентських виборів у Франції блок Макрона "Разом" та об’єднання лівих партій Nupes набрали фактично однакову кількість голосів, але "Разом" все ж обійшов конкурентів на 0,1 відсотковий пункт.

В альянсі лівих партій Nupes заявили про "маніпуляції" з політичним маркуванням кандидатів, які уможливили мінімальну перевагу блоку президента Еммануеля Макрона.

Фанат Путіна Ерік Земмур епічно провалився на парламентських виборах у Франції. Він вибув зі змагань вже у першому турі парламентських виборів на окрузі, в якому балотувався - хоча обрав той, де мав найкращий результат на президентських виборах.

Про те, чим завершився перший тур парламентських виборів у Франції і чи є загроза для України читайте у статті Піррова перемога Макрона: які ризики несуть нові вибори у Франції для України і не тільки.

Інше: стіна Польщі з Білоруссю, суперкомп'ютер у Фінляндії

Уряд дозволить видавати закордонні паспорти за межами України.

Біженцям з України в Німеччині не раді - посол.

Літаки підсанкційних російських олігархів продовжують літати в небі ЄС - ЗМІ.

Польща збудувала 140-кілометрову стіну на кордоні з Білоруссю.

Канада вибачилась за присутність чиновника на вечірці у посольстві РФ.

У Фінляндії почав працювати найшвидший європейський суперкомп'ютер.

На кордонах Німеччини запровадили тимчасовий прикордонний контроль.

Хорватії не вистачає 10 тисяч працівників у новому туристичному сезоні.

Банки Nordea і DNB запідозрили у відмиванні мільярдів євро клієнта з РФ - ЗМІ.

У Бельгії розробили пістолет на гумових кулях, яким не можна скалічити.

Майже 200 католицьких священників розбещували дітей на заході Німеччини.

Швеція зробила кроки для задоволення вимог Туреччини щодо НАТО - Столтенберг.

Це лише частина цікавих новин 13 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу 23 квітня