Чт, 16 вересня 2021

“Залізний купол” для України та російський шпигун: головне за 15 вересня

У Росії визнали, що "Північний потік-2" можуть запустити не так швидко, як хотілося, а ЄС готує спільну декларацію з НАТО.

У Росії визнали, що "Північний потік-2" можуть запустити не так швидко, як хотілося; ЄС готує спільну декларацію з НАТО; Уряд Словаччини схвалив найбільшу військову закупівлю в історії країни; В Італії ціни на електроенергію злетять на 40%; У Данії довічно засудженим планують заборонити онлайн-знайомства.

Про ці та інші новини 15 вересня читайте у дайджесті "Європейської правди.

Про "Залізний купол"

США можуть передати Україні батареї протиракетної оборони "Залізний купол". В офісі президента непрямо підтвердили, що таке питання обговорювалось під час візиту Володимира Зеленського до США.

Сучасне протиракетне озброєння вкрай необхідне Україні. Колишній радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Джон Болтон вважає, що останні події в Афганістані в Кремлі сприйняли як сигнал про слабкість США, і це може у тому числі спонукати Путіна до подальшої військової агресії проти України. Про це він, зокрема, заявив в свіжому, дуже цікавому, інтерв’ю "Європейській правді".

Про шанси для України

Україна має рідкісний шанс для всеохопної судової реформи. Таку думку висловив посол ЄС у Києві Матті Маасікас у колонці, опублікованій на сайті "Європейської правди". За словами Маасікаса, цьому сприяють кілька факторів: у липні було ухвалене законодавство про реформування Вищої ради правосуддя та перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, одна з частин судової системи вже реформована, а низька довіра населення підриває державу.

Посли G7 очікують від України подальшої боротьби з корупцією у сфері інфраструктури. Вони наголосили, що країни G7 є головними інвесторами у секторі й продовжуватимуть надавати значну практичну підтримку таким реформам.

Про російські вибори та шпигуна

В Європарламенті пропонують ЄС не визнавати вибори в Держдуму РФ. У проєкті звіту про майбутню стратегію відносин ЄС з Росією депутати зазначають, що ЄС повинен бути готовий розглянути питання про виключення Росії з Парламентської асамблеї Ради Європи, якщо парламентські вибори 2021 року в Росії будуть визнані шахрайськими та такими, які булі проведені з порушенням демократичних принципів та міжнародного права.

Не все так легко у РФ і з "Північним потоком-2", який "Газпром" планував почати частково експлуатувати вже з жовтня поточного року. Глава МЗС РФ Сергєй Лавров визнав, що дозвіл на запуск "Північного потоку-2" можуть дати на початку 2022 року.

У Швеції засудили до 3 років консультанта автокомпаній, звинуваченого в шпигунстві для РФ. Консультант передавав представнику російської розвідки торгові секрети компанії Scania, "повністю усвідомлюючи, що від цього виграє Росія".

Про виклики перед Євросоюзом

ЄС готує спільну декларацію з НАТО і власний оборонний саміт. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз повинен робити більше для власної оборони і докласти зусиль, аби стати лідером у сфері кібербезпеки.

А Словаччина вже модернізує армію. Заплановані рекордно високі витрати на оборону.

У той же час, на Євросоюз продовжується атака не військовим, а гібридним способом. Режим Лукашенка продовжує використовувати мігрантів проти ЄС. У Єврокомісії це бачать і пропонують погодити спільну позицію щодо міграційної політики.

Кадрові перестановки в країнах Європи

Прем'єром Швеції вперше може стати жінка - Магдалена Андерссон. Вважається, що Андерссон продовжить впроваджувати бренд соціальної та економічної політики чинного прем’єр-міністра Стефана Льовена, продемонструвавши щедрі плани витрат та скорочення податку на прибуток на 2022 рік.

Прем'єр Британії провів перестановки в уряді, замінивши кількох ключових міністрів. Востаннє масштабні перестановки у британському уряді відбулися в лютому 2020 року, якраз перед початком пандемії COVID-19 і перед початком першого карантину.

Інше: запуск ракет в КНДР, обмеження в Словенії

Україна доставила останню партію гуманітарної допомоги Литві.

КНДР вдруге за рік здійснила запуск балістичних ракет.

Словенія запровадила COVID-перепустки та посилила коронавірусні обмеження.

В Італії ціни на електроенергію з жовтня зростуть на 40%.

На Фарерських островах після забою 1500 дельфінів здійнялась дискусія щодо традиції.

У Німеччині ультраправа група виграла в суді право на плакати із написом "Повісьте зелених".

У Данії довічно засудженим планують заборонити онлайн-знайомства.

Це лише частина цікавих новин 15 вересня, решту читайте на сайті "Європейської правди".

Ваша редакція.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня