Ср, 27 червня 2018

27 червня - Всесвітній день рибальства

Редакція «Віча» вітає всіх прихильників рибної ловлі!

rybolovlya

Це свято відзначається щорічно з 1985 року. Традиційно святкування Всесвітнього дня рибальства супроводжується змаганнями з ловлі риби. Подібні турніри мають велику популярність в Європі.

Свято встановлене рішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, в 1984 році у Римі.

Рибна ловля - одне з найдавніших занять людства, і сьогодні залишається одним з найбільш масових захоплень людини, в тому числі спортивних. За даними Асоціації рибалок України, в нашій країні налічується понад 5 мільйонів рибалок-любителів.

Рибне господарство в Україні є важливим комплексним сектором економіки і вагомою галуззю торгівлі продукцією як всередині країни, так і за кордоном. Рибне господарство є постачальником харчової, кормової та технічної продукції (рибного борошна і жиру, кормової, різних біологічно активних речовин та ін.).

Проте, поки що 80% рибної продукції Україна завозить з-за кордону. За даними асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів, з січня по травень 2018 року, Україна імпортувала 158 тис. тонн рибної продукції, загальною вартістю $240 млн.

В Украине научились производить пленки для пруда, предназначенные для искусственных водоемов.

Вітчизняні рибгосподарства в останні роки демонструють стабільну позитивну динаміку, нарощуючи обсяги вилову водних біоресурсів та виробництва рибної продукції. Так що в України є величезний потенціал для заміщення імпорту.

На думку, першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Максима Мартинюка, для розвитку рибного господарства наразі найбільш актуальні питання державної підтримки. А пріоритетними напрямками діяльності міністерства Мартинюк виділив кілька пунктів:

• підтримка державою рибного флоту із залученням коштів для модернізації та будівництва суден;

• раціональне використання внутрішніх водойм та створення нових штучних водойм для збільшення виробництва риби;

• впровадження нових видів розведення риби;

• формування і зміст племінної бази аквакультури;

• розширення кормової та сировинної бази рибного господарства;

• збільшення асортименту та поліпшення якості риби, що просуне її на внутрішній, а також зовнішній ринок.

Споживання риби

В середньому, за рік українці споживають 13 кг риби та морепродуктів на одну людину. Цей показник нижче рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров'я, згідно з яким мінімальна норма споживання становить 20 кг на одну людину протягом року.

razvedenie-ryby

ТОП-10 кулінарних уподобань українців серед рибної продукції:

1. Оселедець

2. Скумбрія

3. Хек

4. Салака

5. Лосось

6. Кілька

7. Минтай

8. Мойва

9. Сардини

10. Нототенія

Архів журналу Віче

Віче №7/2016 №7
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата