Пт, 15 грудня 2017

АМКУ розроблено проект роз’яснень стосовно надання дозволу на вертикальні та конгломератні концентрації бізнесуАМКУ розроблено проект роз’яснень стосовно надання дозволу на вертикальні та конгломератні концентрації бізнесу

Рекомендаційні роз’яснення розроблено Антимонопольним комітетом України відповідно до Закону «Про захист економічної конкуренції» з метою однакового застосування норм законодавства щодо критеріїв надання дозволів на концентрацію підприємств у випадках, коли учасники концентрації не конкурують між собою на жодному відповідному ринку.

Так, у тексті роз’яснень наголошується, що органи антимонопольного регулятора надаватимуть дозвіл на концентрацію тільки у тому разі, якщо така не призведе до монополізації чи суттєвого обмеження існуючої конкуренції. Таким чином, дозвіл не може бути надано на концентрацію, стосовно якої таке рішення призведе до монополізації певного ринку або суттєвого обмеження конкуренції.

Конкуренційна гілка законодавства є основою ринкової економіки, а захист і розвиток конкуренції неможливий без ефективної діяльності Антимонопольного комітету. Своєчасне та професійне застосування антимонопольного законодавства є вкрай важливим. Прикладом є захист бізнесу від монополістів у «VEK LEGAL GROUP», діяльність якого покликана фахово реагувати на можливі виклики у сфері антимонопольного права.

Негативні наслідки для ринкової конкуренції, спричинені негоризонтальними концентраціями, є малоймовірними, якщо суб’єкт господарювання не має значної ринкової влади хоча б на одному з задіяних ринків. Натомість, чим більша ринкова частка одного чи всіх учасників ринку до здійснення концентрації, тим вищим є ризик того, що концентрація може призвести до негативних наслідків.

В тексті роз'яснення зазначається, що АМКУ використовує індекс Герфіндаля-Гіршмана як показник, що характеризує загальний рівень концентрації ринку.

Створення конкурентного ринкового середовища й недопущення монополізму є одним з найважливіших напрямів економічної реформи, яка провадиться в Україні. 

Нагадаємо, що в оприлюдненому Світовим банком черговому рейтингу легкості ведення бізнесу «Doing Business 2018» Україна посіла 76 місце з 186 країн, що у порівнянні з минулим роком вище на 4 позиції. Це є вкрай важливим здобутком, адже рейтинг Світового банку - це один із ключових орієнтирів для іноземних інвесторів, які планують поширення свого бізнесу у тій чи іншій країні.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата