Журнал Віче №5, березень 2015

ВЛАДА
За Надію! За Україну! За Мир!

У перший день весни на Софійській площі в Києві відбувся велелюдний міжконфесійний молебень. Люди прийшли, щоб висловити підтримку українській льотчиці, бранці Росії Надії Савченко.…

ВЛАДА
Законів на… 25 мільярдів доларів

Так, ухвалені в економічному пакеті уряду зміни до Бюджетного кодексу передбачають, що в разі здійснення видатків на делеговані пов­новаження з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення з районного бюджету обов’язково надаються відповідні трансферти в не меншому за показники 2014…

ВЛАДА
Антикорупція: поки сонце зійде, роса очі виїсть?

Із березня повною мірою набирає чинності пакет антикорупційних законів, ухвалених у жовтні минулого року: Антикорупційна стратегія, закони «Про запобігання корупції», «Про Національне антикорупційне бюро», «Про прокуратуру».

ВЛАДА
Що буде з банками і гривнею?

Як відновити довіру громадян до банків і зробити так, щоб мільярди гривень і доларів «під матрацами» запрацювали на економіку? Відповідь на це запитання шукали учасники парламентських слухань «Про шляхи стабілізації банківської системи».…

ВЛАДА
Ошукані Мінськом

На «Мінськ-2», щиро кажучи, не покладали великих сподівань. Без особливого оптимізму туди їхали три президенти і канцлер. Результат багатогодинних переговорів у столиці Білорусі визначила фраза Франсуа Олланда: «Якщо домовленості не буде, то почнеться широкомасштабна війна».

ВЛАДА
Оновлення Стратегії національної безпеки України у контексті нових викликів і загроз

Нині в Україні ще діє Стратегія національної безпеки, затверджена Указом Президента України № 389/2012 від 8 червня 2012 року. Згідно з її чинною редакцією, Україна дотримується політики позаблоковості, а Російська Федерація визначена стратегічним партнером.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Конституційні митарства чи народна Конституція?

Ще влітку 2014 року глава держави подав до парламенту законопроект про внесення змін до Конституції України. Цей крок викликав неоднозначну (переважно критичну) реакцію політиків і фахівців.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Невідповідальність і недоторканність як принципи конституційного статусу глави держави

Розкриваються сутність невідповідальності та недоторканності як принципів конституційного статусу глави держави, інституту імпічменту як засобу реалізації юридичної відповідальності президента та особливості їх закріплення в конституціях інших держав. У контексті зарубіжного конституціоналізму аналізуються інститути недоторканності та імпічменту Президента України.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Полілог громадянського суспільства, держави і юридичної науки в контексті діяльності Національної академії правових наук України

Бурхливі революційні події, які охопили українське суспільство в 2013–2014 роках, спричинили трансформаційні зміни в усіх сферах життєдіяльності українського соціуму. За своїм характером, змістом і обсягом вони є глибинними, тобто такими, що пов’язані з сутнісними характеристиками суспільних процесів і явищ.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Роль позашкільної освіти в попередженні дитячої злочинності, бездоглядності й безпритульності

У статті розглядаються питання щодо вирішення позашкільними навчальними закладами важливих завдань освітньої і соціальної політики, спрямованої на самореалізацію дитини в суспільстві, залучення дітей, схильних до порушення норм кримінального кодексу, до позашкільної освіти, профілактики негативної поведінки в дитячому й молодіжному…

ВЛАДА
Київщина допомагає переселенцям

У Київській обласній державній адміністрації презентували спільний проект Служби у справах дітей та сім’ї Київської ОДА й Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині». Назва проекту – «Соціальна інтеграція та примирення внутрішньо переміщених сімей і дітей у Київській області».

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Ялтинська конференція держав Великої трійки і вихід України на міжнародну арену

Цьогоріч світова спільнота відзначає кілька 70-річних ювілеїв – визначних дат для всього людства, які пов'язані із завершенням Другої світової війни.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Балатонська битва

Остання потуга вермахту здійснити контрнаступ у Другій світовій війні Балатонська операція посідає особливе й дещо окремішнє місце в низці операцій Червоної армії, проведених на завершальному етапі Другої світової війни в Європі.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Аушвіц: пам’ятаємо

Сімдесят років тому війська 60-ї армії Першого Українського фронту визволили понад сім тисяч в’язнів концтабору Аушвіц. Перші крізь браму з написом «Праця звільняє» (нім.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Слова зайві, коли на очах сльози, а в душі ятрять втрати

Майдан Незалежності в центрі Києва за рік після розстрілів протестувальників 18–20 лютого сповнений скорботи, тоне у квітах і світлі лампадок. Коротка промова Президента України Петра Порошенка. І ось здіймаються в небо Промені гідності, увімкнені сином загиблого на Майдані активіста.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Пророк на Майдані

На київському Майдані наприкінці лютого 2014-го я робив звичайним мобільним телефоном фотокадри тодішніх «сцен». Серед іншого сфотографував і портрет поета на будинку Київради.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Молись за кіборгів»

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Загинули за Україну. Вічна пам'ять героям!

МОМОТ Ігор Федорович 18 серпня 1965 р. н., м. Тирасполь (Молдова). Полковник. Із травня 2014 року обіймав посаду заступника начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України. Залишилися дружина і донька.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Рука Москви

За часів холодної війни з легкої руки західних політологів з’явився вислів «рука Москви», що означає зазвичай не що інше, як втручання Білокам’яної у внутрішні справи інших країн у різних куточках світу.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Про поняття «гібридна війна»

Визначення гібридної війни є доволі складним з погляду трактування й наповнення відповідним змістом. За всіма критеріями це поняття має включати, крім іншого, такі компоненти, як громадянську, партизанську, інформаційну війни, кібервійну тощо. Одразу зазначимо: В УКРАЇНІ НЕМАЄ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Вони стали героями тоді, коли обрали для себе шлях захисника своєї держави», —

сказав міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак про достроковий випуск офіцерів У Львові в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного під час дострокового випуску молодих офіцерів та молодших командирів дипломи отримали 207 офіцерів, з-поміж яких п’ятеро завершили навчання із…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Призовна кампанія як дзеркало багаторічної руйнації армії

Міністерство оборони України періодично намагалося позбутися архаїчного, на думку деяких військових посадовців, явища минулого століття – призову громадян України на строкову військову службу.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Поповнять лави захисників Батьківщини

У Полтавському військовому коледжі відбувся другий випуск курсантів. Усі молоді люди свідомо обрали свій шлях.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Захист права власності на нерухомість в АРК Крим

Нині мають місце непоодинокі випадки так званого присвоєння об’єктів нерухомого майна, що належить фізичним та юридичним особам згідно із законодавством України та розташоване в Криму.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Війна як жорстока вчителька

…Під кінець 1980-х, коли Київ, заполонений синьо-жовтою символікою, вирував мітингами, мій близький товариш відомий журналіст Сергій Кисельов їздив у відрядження до Луганська й сусіднього містечка Щастя. Після подорожі поділився деякими враженнями: «Знаєш, там прапори всім до лампочки.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Реформу державного управління «активовано»

Хід реформи державного управління та її перспективи обговорювали 23 лютого 2015 року на засіданні «круглого столу», ініційованого Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно з Національним агентством України з питань державної служби.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Геннадій ТРУХАНОВ: «Назвався патріотом – підтверди справами!»

У травні минулого року Одеса отримала нового міського голову, за якого проголосували понад 40 відсотків мешканців.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
«Шувар» змінює свідомість і виробника, і покупця

Є у Львові унікальний за своєю авангардною суттю ринок, що став однією з ознак європейськості сучасного міста. Це перший в Україні і наймасштабніший у Західному регіоні гуртовий ринок сільськогосподарської продукції «Шувар».

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Джип для захисників

Джип із теплим одягом та продуктами – така підмога на фронт вирушила з ринку «Шувар».…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Кубок Нації в ім'я миру й спорту

Кубок зі спортивної гімнастики імені Стелли Захарової торік не відбувся з низки причин. Одна з них – абсолютна байдужість з боку чиновників Міністерства молоді та спорту України.

←попередня  1 2  наступна→

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня