18 травня

Welt: ЄС допускає навчання українських військових на території України з 2025 року

Європейські уряди та Брюссель розглядають можливість проведення навчань українських солдатів на території не лише Європейського Союзу, але й України щонайпізніше з початку 2025 року.

Європейські уряди та Брюссель розглядають можливість проведення навчань українських солдатів на території не лише Європейського Союзу, але й України щонайпізніше з початку 2025 року.

Про це йдеться в публікації німецької газети Welt, яка посилається на свої джерела, повідомляє "Європейська правда".

Ідея навчання українців на території України обговорювалась на засіданні Військового комітету ЄС – найвищого військового органу об'єднання – в середу, 15 травня.

Таку можливість перед тим допустив нідерландський генерал Міхаель ван дер Лаан, який є нинішнім командувачем Тренувальної місії ЄС (EUMAM), що займається підготовкою українських солдатів на території Євросоюзу.

За даними Welt, таку ідею найбільше підтримує Франція, а також країни Балтії та Східної Європи. Інші держави, зокрема й Німеччина, поки не визначились зі своєю позицією. Тим не менш, Берлін уже висловив застереження з огляду на безпекові ризики.

Інструктори ЄС в Україні можуть стати головною мішенню для російських атак; до того ж, перенесення навчань може потребувати згоди парламенту та додаткового фінансування. Також незрозуміло, як Євросоюзу реагувати, якщо в Україні загинуть європейські солдати, пише Welt.

Газета пише, що певного рішення про майбутнє EUMAM можна очікувати в липні, коли відбудеться перегляд мандата місії. Наразі вона розрахована до листопада 2024 року, навчання тривають переважно на території Польщі та Німеччини.

Напередодні The New York Times також повідомило, що деякі країни-члени НАТО непублічно обговорюють можливість відправлення військових інструкторів або підрядників на територію України для навчання українських військових і допомоги з ремонтом техніки.

Як відомо, обговорення стосовно військ НАТО на українській території порушив президент Франції Емманюель Макрон, який у лютому визнав, що запропонував державам Заходу відправити до України свої війська.

www.eurointegration.com.ua

Останні новини

Нідерланди передають Україні 28 гусеничних всюдиходів Вчора, 31 серпня

Умєров підтвердив, що Київ передав США список цілей у РФ, які хоче атакувати ATACMS Вчора, 31 серпня

Міністр оборони Естонії: Захід має змінити "підтримку війни" на "підтримку перемоги України" Вчора, 31 серпня

Президент Чехії: Успіхи Росії під Покровськом не пов’язані з операцією ЗСУ на Курщині Вчора, 31 серпня

У Орбана не планують змінювати політику щодо України, якщо Трамп програє вибори Вчора, 31 серпня

Туск: Без врегулювання проблемних історичних питань Україна не увійде до ЄС 30 серпня

Глава МЗС Литви попросив Україну і далі приховувати від нього військові плани 30 серпня

Боррель: ЄС підготував для України 700 тисяч снарядів з обіцяного мільйона 30 серпня

Фон дер Ляєн у Празі відповіла на фейкові "мирні ініціативи" Орбана 30 серпня

Доставка бетону з заводу ПБГ "Ковальська" від "РСТ Плюс" 30 серпня