12 квітня

Бельгія розслідує ймовірне втручання РФ у виборчу кампанію в ЄС

Бельгійська прокуратура розслідує можливе втручання Росії у майбутні вибори до Європарламенту на підставі даних, які надали розвідувальні служби.

Бельгійська прокуратура розслідує можливе втручання Росії у майбутні вибори до Європарламенту на підставі даних, які надали розвідувальні служби.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

За словами прем'єр-міністра Бельгії Александра Де Кроо, слідчі встановили, що російські групи впливу втручаються в європейські вибори з метою просування проросійських кандидатів і, таким чином, послаблюють європейську підтримку України.

"Мета полягає в тому, щоб допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європарламенту та посилити певний проросійський наратив у цій інституції", - сказав він.

Де Кроо наголосив, що ослаблення європейської підтримки України допомагає Росії на полі бою в її загарбницькій війні.

Він зазначив, що розслідування в Бельгії розпочали після того, як чеська влада виявила проросійських агентів у Брюсселі, які намагалися впливати на європейських депутатів та навіть платити їм за просування проросійського порядку денного.

За його словами, виявилося, що готівкові платежі не здійснювалися в Бельгії, хоча втручання в цій країні все ж мало місце.

Де Кроо заявив, що попросив про термінове засідання Євроюсту для обговорення цього питання, та запропонував, щоб офіс ЄС з боротьби з шахрайством OLAF розслідував цю справу.

"Ми несемо відповідальність, і наш обов'язок полягає в тому, щоб захистити право кожного громадянина на вільне і безпечне голосування", - резюмував він.

Минулого місяця журналістське розслідування виявило, що депутат Бундестагу від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" і кандидат від неї на виборах до Європарламенту Петр Бистронь отримував гроші від проросійської мережі впливу. Сам Бистронь вирішив оскаржити в суді ці звинувачення.

Про викриття мережі, яка розробляла операцію з поширення російського впливу та підриву безпеки в Європі, у березні оголосила Чехія. У цьому контексті Прага наклала санкції проти Віктора Медведчука, а також пропагандиста родом з України Артема Марчевського та прокремлівський сайт правого спрямування Voice of Europe.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

ТОП найромантичніших настільних ігор для новачків: що і де купити? Сьогодні, 29 квітня

Корейські шампуні: доступна розкіш для щоденного догляду Сьогодні, 29 квітня

Фарба Sniezka (Снєжка): чому для багатьох це єдино правильне рішення? Сьогодні, 29 квітня

Глава МЗС Польщі не вважає, що Путін застосує ядерну зброю проти України Вчора, 28 квітня

У Словаччині зібрали вже майже 4 млн євро на снаряди для України всупереч уряду 27 квітня

У Польщі хочуть поговорити з Україною про студентів-українців на тлі обмежень Києва 27 квітня

Канада виділяє ще майже $12 млн на виробництво дронів і снаряди для України 27 квітня

Дуда: Інциденти з ракетами РФ у повітряному просторі НАТО загрожують ширшою війною 26 квітня

У Польщі хочуть змінити правила прихистку для українців із простроченими документами 26 квітня

Зеленський назвав "Рамштайну" життєво важливі пріоритети для успіху України 26 квітня