12 квітня

Бельгія розслідує ймовірне втручання РФ у виборчу кампанію в ЄС

Бельгійська прокуратура розслідує можливе втручання Росії у майбутні вибори до Європарламенту на підставі даних, які надали розвідувальні служби.

Бельгійська прокуратура розслідує можливе втручання Росії у майбутні вибори до Європарламенту на підставі даних, які надали розвідувальні служби.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

За словами прем'єр-міністра Бельгії Александра Де Кроо, слідчі встановили, що російські групи впливу втручаються в європейські вибори з метою просування проросійських кандидатів і, таким чином, послаблюють європейську підтримку України.

"Мета полягає в тому, щоб допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європарламенту та посилити певний проросійський наратив у цій інституції", - сказав він.

Де Кроо наголосив, що ослаблення європейської підтримки України допомагає Росії на полі бою в її загарбницькій війні.

Він зазначив, що розслідування в Бельгії розпочали після того, як чеська влада виявила проросійських агентів у Брюсселі, які намагалися впливати на європейських депутатів та навіть платити їм за просування проросійського порядку денного.

За його словами, виявилося, що готівкові платежі не здійснювалися в Бельгії, хоча втручання в цій країні все ж мало місце.

Де Кроо заявив, що попросив про термінове засідання Євроюсту для обговорення цього питання, та запропонував, щоб офіс ЄС з боротьби з шахрайством OLAF розслідував цю справу.

"Ми несемо відповідальність, і наш обов'язок полягає в тому, щоб захистити право кожного громадянина на вільне і безпечне голосування", - резюмував він.

Минулого місяця журналістське розслідування виявило, що депутат Бундестагу від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" і кандидат від неї на виборах до Європарламенту Петр Бистронь отримував гроші від проросійської мережі впливу. Сам Бистронь вирішив оскаржити в суді ці звинувачення.

Про викриття мережі, яка розробляла операцію з поширення російського впливу та підриву безпеки в Європі, у березні оголосила Чехія. У цьому контексті Прага наклала санкції проти Віктора Медведчука, а також пропагандиста родом з України Артема Марчевського та прокремлівський сайт правого спрямування Voice of Europe.

www.eurointegration.com.ua

Останні новини

Нідерланди передають Україні 28 гусеничних всюдиходів Вчора, 31 серпня

Умєров підтвердив, що Київ передав США список цілей у РФ, які хоче атакувати ATACMS Вчора, 31 серпня

Міністр оборони Естонії: Захід має змінити "підтримку війни" на "підтримку перемоги України" Вчора, 31 серпня

Президент Чехії: Успіхи Росії під Покровськом не пов’язані з операцією ЗСУ на Курщині Вчора, 31 серпня

У Орбана не планують змінювати політику щодо України, якщо Трамп програє вибори Вчора, 31 серпня

Туск: Без врегулювання проблемних історичних питань Україна не увійде до ЄС 30 серпня

Глава МЗС Литви попросив Україну і далі приховувати від нього військові плани 30 серпня

Боррель: ЄС підготував для України 700 тисяч снарядів з обіцяного мільйона 30 серпня

Фон дер Ляєн у Празі відповіла на фейкові "мирні ініціативи" Орбана 30 серпня

Доставка бетону з заводу ПБГ "Ковальська" від "РСТ Плюс" 30 серпня