Вт, 16 травня 2023

Результати виборів в Туреччині, коаліція винищувачів, Грузія відкриває небо для РФ: новини дня

Сьогодні президент України Володимир Зеленський завершив європейське турне.


Фото: www.eurointegration.com.ua

Сьогодні президент України Володимир Зеленський завершив європейське турне. За останні три дні він відвідав Італію, Німеччину, Францію та Велику Британію.

Глава держави повідомив, що в зазначених країнах було досягнуто важливих домовленостей щодо оборонної підтримки України. Зеленський акцентував, що під час зустрічей тривали переговори про створення коаліції винищувачів для України, а також про підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі.

Але надходили сьогодні і тривожні новини. Схвалений у грудні в США пакет допомоги Україні у 48 мільярдів доларів вичерпається в найближчі місяці. Адміністрація президента Джо Байдена почала готувати пропозицію чергового фінансування оборонної допомоги Україні.

А Угорщина заблокувала 500 млн євро з фонду, що фінансує зброю для України, повідомляє італійське агентство ANSA.

Було чимало і цікавих новин. У Нідерландах кіт залив водою мерію, а в Італії майже на 900 євро оштрафували пенсіонера, який сам залатав вибоїну на дорозі.

У Данії зафіксували загадкові підземні поштовхи невідомого походження.

В Австрії в поїзді крутили промови Гітлера, а у Німеччині дали довічний строк медбрату, який присипляв пацієнтів.

Все важливе і цікаве за 15 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Франція оснастить кілька батальйонів

Ввечері 14 травня президент Франції Емманюель Макрон прийняв президента України у Парижі після того, як Зеленський побував з візитом у Берліні, Римі та Ватикані. Детальніше про візити президента України до Італії та Німеччини читайте у нашому дайджесті новин вихідних.

Коротке відео зустрічі Зеленського з Макроном дивіться на нашому Telegram-каналі.

За результатами зустрічі Україна та Французька Республіка ухвалили спільну декларацію.

У ній, зокрема, Франція пообіцяла підтримувати Україну на шляху до НАТО.

З одного боку, у декларації відзначається, що Франція повністю підтримує шлях України до НАТО відповідно до Бухарестської декларації. Як відомо, Бухарестська декларація визначає шлях України до членства - але через етап Плану дій щодо членства, що тепер не задовольняє Київ.

З іншого боку, у вчорашній декларації додають: "Україна та Франція з нетерпінням очікують на розв’язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року".

Крім того, згідно декларації, Франція у найближчі тижні підготує й оснастить кілька українських батальйонів десятками броньованих машин і легких танків, включно з AMX-10RC. Також, Франція зосереджує свої зусилля на підтриманні можливостей ППО України.

А ще Франція та Україна закликали армію РФ залишити Запорізьку АЕС та підкреслили свою тверду відданість притягненню до відповідальності осіб, винних у воєнних злочинах й інших жорстоких злочинах, скоєних у зв’язку з військовою агресією Росії проти України.

Україна та Франція погодилися з необхідністю посилити колективний тиск на Росію шляхом подальших санкцій, а також продовжуватимуть разом з іншими розробляти механізми компенсації втрат, руйнувань та збитків, спричинених російською агресією.

Британія: формування "коаліції винищувачів"

У понеділок вранці президент України Володимир Зеленський повідомив, що прямує до британської столиці - Лондона.

На тлі візиту Зеленського британський уряд оголосив про надання Україні сотень ударних безпілотників великої дальності і ракет протиповітряної оборони.

"Сьогодні прем'єр-міністр підтвердить подальше надання Великою Британією сотень ракет протиповітряної оборони та нових безпілотних авіаційних систем, включаючи сотні нових ударних безпілотників дальнього радіусу дії з дальністю польоту понад 200 км", - йшлося в заяві уряду, яку наводило агентство Reuters.

"Все це буде доставлено протягом найближчих місяців, оскільки Україна готується посилити свій опір російському вторгненню, що триває", сказано у повідомленні.

Також Лондон анонсував, що влітку розпочне навчання українських пілотів і вже зараз працює з іншими країнами над можливим наданням винищувачів F-16 Україні.

Напередодні візиту президента України глава британського уряду Ріші Сунак заявив, що їхня зустріч відбувається у "вирішальний момент опору України".

В понеділок вдень Зеленський і прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак на двох гелікоптерів Chinook прибули до заміської резиденції британського прем'єра в Бакінгемширі.

Глава української держави висловив подяку очільнику британського уряду та всьому народу Великої Британії за підтримку України.

Британський прем’єр і Володимир Зеленський обговорили на зустрічі формування так званої "коаліції винищувачів".

"Я бачу, що найближчим часом ви почуєте деякі, я думаю, дуже важливі рішення, але ми повинні ще трохи попрацювати над цим", - сказав Зеленський.

За словами Ріші Сунака, Британія буде ключовою частиною коаліції країн, "які надають підтримку Володимиру і Україні".

"Як ми з Володимиром обговорювали, нарощування потенціалу винищувальної авіації - це не просте завдання", - зазначив прем’єр.

"Це не лише надання літаків, це також підготовка пілотів і вся логістика, яка йде поряд з цим, і Велика Британія може відігравати велику роль у цьому", - додав глава британського уряду.

Разом з тим, прессекретар прем'єр-міністра Британії повідомив, що у країни немає на озброєнні винищувачів F-16, в яких зацікавлений Київ.

На зустрічі з українським президентом Ріші Сунак запевнив, що його країна й далі надаватиме українському народові підтримку.

Він зазначив, що Велика Британія рада бути першою країною, яка передала Україні зброю великої дальності, а також посилюватиме протиповітряну оборону нашої країни й надаватиме далекобійні ударні дрони.

Під час спілкування з пресою у Британії Зеленський повідомив, що в Італії, Німеччині, Франції та Великій Британії було досягнуто важливих домовленостей щодо оборонної підтримки України.

Також, за його словами, під час переговорів ішлося про підготовку до саміту "Групи семи", який відбудеться цього тижня в Хіросімі (Японія).

"Тут дуже важлива позиція кожної з цих країн. І важливо, щоб ця позиція була об’єднана", - зазначив президент України.

Глава держави акцентував, що під час зустрічей тривали переговори про створення коаліції винищувачів для України, а також про підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі.

Підтримка України від інших країн

В Чехії зібрали $2,3 млн на РСЗВ RM-70 для України, а Ісландія подарує Україні польовий госпіталь.

Норвегія протягом року проведе навчання для 3200 українських військових.

Як повідомляє Politico, схвалений у грудні в США пакет допомоги Україні у 48 мільярдів доларів вичерпається в найближчі місяці. Адміністрація президента США Джо Байдена почала готувати пропозицію чергового фінансування оборонної допомоги Україні.

Тим часом, Угорщина заблокувала 500 млн євро з фонду, що фінансує зброю для України, повідомляє італійське агентство ANSA.

Додамо, що і агресору продовжує надходити військова допомога. За даними Білого дому, Іран продовжує допомагати Росії дронами, її запаси вже вичерпуються.

Щодо санкцій

Reuters пише, що нові санкції G7 будуть спрямовані проти російської енергетики та торгівлі. Зокрема, лідери країн "Групи семи" (G7) планують посилити санкції проти Росії на своєму саміті в Японії цього тижня, заходи будуть спрямовані на енергетику та експорт, що сприяють військовим зусиллям Москви.

Крім того, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок підтвердила, що новий пакет санкцій проти Росії міститиме заходи щодо третіх країн, які допомагають державі-агресору у веденні війни проти України.

Вибори у Туреччині

Вища виборча рада (YSK) Туреччини оголосила про проведення другого туру президентських виборів 28 травня, оскільки перший тур не визначив переможця.

Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган отримав у першому турі 49,51% голосів - лиш трохи менше, аніж необхідно для перемоги (50% +1 голос). Його ключовий суперник, спільний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу здобув 44,85%. Третій кандидат, Сінан Оган, набрав 5,17%, і менше 1% голосів встигли надійти за Мухаррема Індже, який за кілька днів до виборів зняв кандидатуру.

І на парламентських виборах, що проходили в один день із першим туром президентських, перемагає альянс Ердогана.

Детально про вибори в Туреччині дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди", або читайте у статті: Ердоган за крок до перемоги: як вибори у Туреччині вплинуть на політику щодо РФ та України.

Міжнародні спостерігачі визнали вибори конкурентними.

Грузія відкриває небо для РФ

Грузія видала перший дозвіл авіакомпанії з РФ на прямі авіарейси.

За словами голови Управління цивільної авіації Грузії Гіві Давіташвілі, вже п’ять авіакомпаній - як російських, так і грузинських - подали заявки до авіарегулятора Грузії на обслуговування прямих рейсів між двома країнами.

Посол США назвала "подарунком від агресора" скасування віз і заборони на польоти від РФ для Грузії.

Україна: вибори та економіка

Українська влада запевняє колег у Раді Європі, що готується до проведення президентських та парламентських виборів у 2024 році, розраховуючи на перемогу у війні до того часу.

А Єврокомісія вперше представила економічний прогноз для України.

Після падіння приблизно на 29% минулого року, українська економіка, як очікується, "зросте на 0,6% цього року і на 4,0% у 2024 році", - заявив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні, представляючи дані.

Польща, Сербія, Молдова

Польська залізниця запустить додаткові рейси до України. Крім того, на кордоні з Польщею розблокували пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ.

Щодо інциденту з російською ракетою. Президент Польщі поговорить зі Столтенбергом про російську ракету біля Бидгоща. А прем’єр країни заявив про довіру до міністра оборони після інциденту. Про те, як уряд Польщі не помітив ракетний удар РФ і тепер шукає винних читайте у статті за посиланням.

У Сербії президент анонсував відставку з поста лідера партії: "Майдану не буде". Посольство України різко відреагувало на негативні оцінки Майдану у Сербії.

Молдова вийде з міжпарламентської асамблеї СНД.

Кандидатка від проросійської партії Шор перемогла на виборах в автономному регіоні Молдови Гагаузія.

Решта новин дня

Тихановська закликала опозицію готуватись на випадок смерті Лукашенка.

Чехію розлютили коментарі Орбана про Євросоюз і Гітлера: "Ніхто не змушує угорців бути в ЄС":

У Нідерландах кіт відкрив кран, заливши водою мерію і спричинивши збитки на тисячі євро.

У Німеччині дали довічний строк медбрату, який присипляв пацієнтів, щоб не заважали.

В Італії майже на 900 євро оштрафували пенсіонера, який сам залатав вибоїну на дорозі.

В Австрії в поїзді крутили промови Гітлера: підозрюють двох пасажирів.

У Данії зафіксували загадкові підземні поштовхи невідомого походження.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку Сьогодні, 25 квітня

Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України Сьогодні, 25 квітня

Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії Сьогодні, 25 квітня

Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії Сьогодні, 25 квітня

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня