Нд, 14 травня 2023

Найбільший пакет зброї від Німеччини, вибори у Туреччині, євротурне Зеленського: новини вихідних

На вихідних президент України вперше з початку повномасштабної війни відвідав спочатку Італію, а потім Німеччину.

На вихідних президент України вперше з початку повномасштабної війни відвідав спочатку Італію, а потім Німеччину. В обох країнах він провів переговори спершу з президентами, а потім - главами урядів.

Крім того, у Ватикані він також провів 40-хвилинну розмову із Папою Римським Франциском. Зеленський каже, що отримав сигнал підтримки української "формули миру" від Ватикану.

Президент України подякував італійському та німецькому народам за підтримку та отримав запевнення у її продовженні.

Також, на тлі візитів до європейських столиць, Зеленський заявив, що вірить в успіх домовленості про постачання Україні винищувачів.

Лукашенко, який зник з публічного простору, не з’явився на державне свято, а Орбан поставив під сумнів необхідність існування Євросоюзу.

Все важливе і цікаве за вихідні 13-14 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

Британська розвідка повідомляє, що українські сили повернули собі щонайменше кілометр території у південній частині Бахмута, а російські війська відступили.

Зазначається, що ця територія має певне тактичне значення, оскільки це був російський плацдарм на західному боці каналу Донецьк-Донбас, який позначає лінію фронту в деяких частинах сектора.

"Протягом останніх чотирьох днів підрозділи 72-ї окремої мотострілецької бригади (72 ОМСБр) Росії, ймовірно, безладно відійшли зі своїх позицій на південному фланзі Бахмутської операції", - йдеться у повідомленні.

72 окрема мотострілецька бригада (72 ОМСБр) входить до складу 3-го армійського корпусу Росії - формування, створеного восени 2023 року, яке переслідують звинувачення у низькому моральному дусі та обмеженій боєздатності.

Та проблеми, вочевидь, є не тільки з 72 ОМСБр, а загалом зі всіма російськими військами в Україні. Розвідка Британії сумнівається ефективності їхньої координації військ РФ у нинішньому стані.

Як відзначають аналітики, на папері російське Об'єднане угруповання військ в Україні організоване так само, як і сили вторгнення 446 днів тому.

У суботу вранці стало відомо, що Державний секретар США Ентоні Блінкен у телефонній розмові з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою обговорив підготовку до контрнаступу та наступні поставки зброї.

"Вони обговорили поточну підготовку до контрнаступу України, в тому числі те, як внесок міжнародних партнерів може сприяти його успіху", - йдеться у заяві Держдепу за підсумками розмови.

Кулеба у свою чергу написав у Twitter, що розмова була спрямована на те, щоб скоординувати наступні поставки зброї, співпрацю з Глобальним Півднем та створення Спеціального трибуналу.

"Важливі рішення" для захисту неба з Італії

У суботу президент України Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Італії вперше з початку російського вторгнення.

Близько 13:00 за Києвом Зеленський прибув до президентського палацу Квірінале. Його зустрічали з військовими почестями.

Зустріч з президентом Італії Серджо Матареллою тривала 25 хвилин.

"Для мене велика честь бачити вас тут, у Римі. Я попросив зустрітися з вами знову після нашої розмови багато років тому, навіть якщо ми у таких інших умовах, ми повністю на вашому боці. Ласкаво просимо, президенте", - сказав президенту України Маттарелла.

Італійський президент додав, що мир, "заради якого ми всі працюємо, має відновити справедливість і міжнародне право".

"Це має бути справжній мир, а не капітуляція", - сказав президент Італії.

З Квіринальського палацу Зеленський вирушив до Палаццо Кіджі, резиденції прем'єр-міністра Італії, де у нього відбувся робочий обід з Джорджією Мелоні. Там його, до речі, також зустрічали із військовими почестями.

Глава уряду Італії Джорджія Мелоні після переговорів з главою української держави у Римі висловила впевненість у перемозі України у війні проти Росії.

Вона запевнила, що Італія готова надати всю можливу допомогу, коли Київ вважатиме за необхідне розпочати переговори про мир з РФ.

"Ми підтримуємо формулу миру із 10 пунктів президента Зеленського", - додала Мелоні.

Крім того, прем’єрка Італії пообіцяла повну підтримку інтеграції України в ЄС. Також Італія у спільній декларації лідерів 13 травня більш рішуче висловилася за майбутнє України у НАТО, порівняно із лютневою заявою під час візиту прем’єрки Італії до Києва.

Президент Володимир Зеленський після переговорів заявив про важливі рішення для захисту українського неба.

"Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, зокрема, безпекову, військову. Є дуже важливі рішення щодо захисту нашого неба", - сказав Зеленський, не додавши додаткових подробиць.

Також глава української держави покликав італійських політиків в Україну зрозуміти, чому вона протистоїть злу.

Президент подякував народу Італії за підтримку, яку держава надала нашій країні після початку повномасштабного вторгнення Росії.

"Я вдячний від імені українців усім італійцям, чиї серця не залишаються байдужими до зла і підтримують допомогою у захисті", - сказав він.

У другій половині дня президент України Володимир Зеленський провів 40-хвилинну розмову з Папою Римським Франциском у Ватикані.

У своєму Telegram президент України зазначив, що на зустрічі подякував Папі "за його особисту увагу до трагедії мільйонів українців".

Крім цього, за словами президента, він попросив Папу засудити російські злочини в Україні.

"Бо не може бути рівності між жертвою та агресором. Також розказав про нашу формулу миру як єдиний дієвий алгоритм досягнення справедливого миру. Запропонував приєднатися до її реалізації", - зазначив глава держави.

Зеленський заявив, що отримав сигнал підтримки української "формули миру" від Ватикану.

Папа Франциск подарував президенту Зеленському невелику скульптуру у вигляді оливкової гілки - символу миру. Натомість український президент подарував Папі ікону Мадонни, написану на залишках бронежилета.

Найбільший пакет допомоги з Німеччини

Після Італії президент України вперше з початку російської загарбницької війни прибув до Берліна у ніч на неділю у супроводі винищувачів.

Ще за день до візиту, коли Зеленський перебував у Італії, Міністерство оборони Німеччини оголосило новий пакет військової допомоги Україні на 2,7 млрд - це найбільший пакетом з моменту вторгнення Росії.

Перелік військової допомоги - за посиланням.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у неділю вранці прийняв українського колегу у палаці Бельвю в умовах посилених заходів безпеки.

У гостьовій книзі на прийомі у президента Зеленський залишив запис із подякою: "У найскладніший час в новітній історії України Німеччина виявилася нашим справжнім другом і надійним союзником, рішуче стоячи поруч з українським народом у боротьбі за свободу і демократичні цінності. Разом ми переможемо і повернемо мир в Європу".

Зеленський особисто подякував Штайнмаєру за його підтримку. Він написав: "Дякую вам, пане федеральний президенте, за вашу особисту підтримку України та гостинність".

Він також подякував німецькому народу за його "фантастичну солідарність", написавши німецькою: "Дякую, Німеччино! "

Після переговорів між главами двох держав Зеленського з військовими почестями прийняв канцлер Олаф Шольц у федеральній канцелярії.

Після розмови тет-а-тет Зеленського і Шольца і ще одного раунду переговорів у ширшому колі відбулася пресконференція двох лідерів.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виведення російських військ є необхідною передумовою для встановлення миру в Україні.

Канцлер запевнив Україну в продовженні підтримки Німеччини.

"Ми будемо підтримувати вас стільки, скільки буде потрібно", - сказав він зазначивши що наразі Німеччина надала допомоги Україні на 17 мільярдів євро.

Президент України заявив, що цього року настав час визначати завершення російсько-української війни.

"Час для дій саме зараз. Ми всі хочемо, щоб ця війна нарешті закінчилась, але закінчилась справедливим і чесним миром. Україна і вся Європа мають бути вільними… Саме зараз час, щоб вже цього року ми визначили завершення цієї війни. Вже цього року ми можемо зробити поразку агресора незворотньою", - сказав Зеленський.

Також він заявив, що вірить в успіх домовленості про постачання Україні винищувачів на тлі своїх візитів до європейських столиць.

Слід додати, що за день до візиту президента України до Німеччини, німецький депутат, заступник голови фракції опозиційного блоку християнських партій ХДС/ХСС у Бундестазі Йоганн Вадефуль, закликав дозволити Україні удари по Росії.

А голова комітету Бундестагу з міжнародних справ Міхаель Рот висловився на підтримку членства України в НАТО.

Також стало відомо, що в Україну вдруге за час великої війни приїзде делегація німецьких "Лівих".

Зеленський із Берліна прямує до Парижа - ЗМІ.

Вибори у Туреччині

У неділю у Туреччині пройшли президентські вибори, які можуть повалити Ердогана. Вже почався підрахунок голосів.

Головний суперник Реджепа Таїпа Ердогана Кемаль Киличдароглу пообіцяв повернути демократію.

Решта новин вихідних

Країни G7 збільшили фінансову допомогу Україні до $44 млрд євро.

Лукашенко, який зник з публічного простору, не з’явився на державне свято.

У повітряний простір Польщі залетів розвідувальний аеростат з Білорусі. Станом на вечір неділі поляки продовжують пошуки повітряного об’єкта

Орбан поставив під сумнів необхідність існування Євросоюзу.

Молдова не пустила російського найманця, який хотів транзитом проїхати в Україну.

Авіасполучення між Росією і Грузією можуть відновити з 16 травня - росЗМІ.

Президент Сербії погодився на дострокові вибори.

У Франції група спелеологів постраждала через вибух батареї мобільного телефона.

У найбільш проросійському регіоні Молдови проходить другий тур місцевих виборів.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата