Ср, 22 березня 2023

НАТО долає вето Орбана, США дадуть танки і Patriot швидше, збіднений уран у снарядах: новини дня

Черговий день поспіль не вщухає тема видачі Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт Путіна.

Черговий день поспіль не вщухає тема видачі Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт Путіна. Його підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Росія планує скликати неформальну зустріч Ради безпеки ООН, аби просувати свою версію ситуації з дітьми.

Через ордер на арешт Путіна країни-члени Європейського Союзу хотіли затвердити спільну заяву, але її заблокувала Угорщина.

Крім того, нагадаємо, останні шість років Угорщина блокувала зустрічі Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів.

Проте, сьогодні генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про скликання цієї комісії і пообіцяв ігнорувати думку Угорщини щодо блокади зустрічей з Україною.

А вчора Угорщина оголосила, що не підтримує допомогу ЗСУ снарядами і не братиме участі у проєкті. Привертає до себе увагу те, що понеділкову угоду щодо боєприпасів для України ухвалили саме як домовленість конкретних держав, що дозволило обійти загрозу вето з боку офіційного Будапешта.

Але і це ще далеко не все!

Всі важливі і цікаві новини 21 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Ордер на арешт Путіна, Угорщина і Китай

Європейська комісія виділила понад 10 мільйонів Міжнародному кримінальному суду (МКС) для розслідування воєнних злочинів після вторгнення Росії.

МКС минулого тижня видав ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Путіна та Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Росія планує скликати неформальну зустріч Ради безпеки ООН, аби просувати свою версію ситуації з дітьми, яких вона вивозить з окупованих частин України та дозволяє всиновлювати на своїй території.

Через ордер на арешт Путіна країни-члени Європейського Союзу хотіли затвердити спільну заяву, але її заблокувала Угорщина. Згодом угорський уряд підтвердив, що глава МЗС Петер Сійярто заблокував спільну заяву країн-членів Євросоюзу.

Угорський уряд дотримувався позиції, що головний дипломат ЄС Жозеп Боррель повинен був виступити із заявою лише від свого імені, а не від імені всіх країн-членів ЄС.

Крім того, нагадаємо, останні шість років Угорщина блокувала зустрічі Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів.

Проте, сьогодні генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про скликання комісії в рамках зустрічі міністрів закордонних справ НАТО.

"Генеральний секретар НАТО оголосив, що з різних причин скличе цю зустріч під час засідання Ради міністрів закордонних справ НАТО 4-5 квітня, незважаючи на незгоду Угорщини, і те, що на переконання угорської сторони, це може відбутися лише за умови одностайної волі", - сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Більш того, Столтенберг обіцяє ігнорувати думку Угорщини щодо блокади зустрічей з Україною.

А вчора Угорщина оголосила, що не підтримує допомогу ЗСУ снарядами і не братиме участі у проєкті.

Привертає до себе увагу те, що понеділкову угоду щодо боєприпасів для України і не тільки ухвалили саме як домовленість конкретних держав, тому її підписували міністри. Напевно, це дозволило обійти загрозу вето з боку офіційного Будапешта, який, по суті, продовжує виступати проти української перемоги у війні, підтримуючи наратив РФ про закріплення російської окупації через "негайне припинення вогню".

А ще генсек НАТО повідомив про ознаки того, що Росія просила Китай про летальну зброю.

"Ми не бачили жодних доказів того, що Китай постачає летальну зброю Росії, але ми бачили деякі ознаки того, що такий запит з боку Росії був, і що це питання розглядає в Пекіні китайська влада", - зазначив генсек НАТО.

Він застеріг Китай від надання Росії летальної допомоги, що, за словами генсека, означало б "підтримку незаконної війни".

На думку Столтенберга, візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Росії та його зустріч із Владіміром Путіним свідчить про зближення Пекіна й Москви, яке відбувалось в останні роки.

Глава МЗС Німеччини назвала прикрим візит лідера Китаю до Москви.

Тим часом, ув'язнений експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі вважає, що перемога України у війні, розв'язаній Росією, є вирішеним питанням, а Заходу слід готуватися до розпаду РФ.

А поки у Європі налагоджують діалог з росіянами з так званих демократичних сил.

Зокремав, керівництво Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) провело з ними зустріч.

Мета зустрічі - "активізація діалогу та вивчення шляхів співпраці" з ПАРЄ в майбутньому.

Підтримка України

Країни НАТО за рік надали Україні близько 120 млрд доларів допомоги і продовжують надавати.

Сполучені Штати хочуть прискорити поставку танків Abrams Україні і прискорять розгортання в Україні систем Patriot.

Американські системи протиповітряної оборони планують розгорнути найближчими тижнями.

Британія надасть Україні бронебійні снаряди зі збідненим ураном. У Росії відреагували на це істерикою та погрозами.

"Схоже, що Захід дійсно вирішив воювати з Росією до останнього українця вже не на словах, а на ділі, але хотілося б у зв'язку з цим зазначити, що якщо все це відбуватиметься, то відповідним чином Росія змушена буде реагувати, маючи на увазі, що колективний Захід починає застосовувати вже зброю з ядерним компонентом", - сказав розшукуваний Міжнародним кримінальним судом президент Путін.

Міністерство оборони Британії заявило, що президент РФ Владімір Путін "свідомо намагається дезінформувати", публічно критикуючи рішення про відправку в Україну боєприпасів, що містять збіднений уран.

Міністерство оборони підтвердило, що відправить снаряди зі збідненим ураном в Україну, додавши, що британська армія використовує цей матеріал у своїх снарядах "протягом десятиліть".

Слід додати, що Україна отримала польовий шпиталь, який надали Естонія, Норвегія і Нідерланди, а також 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу.

Латвія подарує Україні медичне обладнання на суму майже 300 тисяч євро.

А ще на знак підтримки Україну сьогодні відвідали прем'єр Японії та глава МЗС Естонії.

Президент Володимир Зеленський прийняв запрошення прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди взяти участь у саміті країн "Групи семи", що відбудеться у травні в Хіросімі.

Серед інших новин дня

Пошта Болгарії призупинила відправлення посилок до Росії та Білорусі.

Уряд Нідерландів зобов'язав службовців видалити всі китайські та російські додатки з телефонів.

У Греції викрили російську шпигунку, яка цікавилась особистими даними померлих.

МЗС Румунії і Росії посперечалися через "молдовську мову".

Молдовська компанія Energocom вперше продала електроенергію Україні.

В Іспанії ультраправі ініціювали вотум недовіри уряду.

Британія не пустить в країну правого активіста з Данії, відомого акціями зі спаленням Корану.

Париж у смітті: сміттярі вирішили продовжити страйк на тиждень.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата