Пн, 20 березня 2023

Естонія: Погоджений у ЄС план передбачає постачання Україні 1 млн снарядів 

Прем’єрка Естонії Кая Каллас підтвердила, що погоджений міністрами Євросоюзу план спільної закупівлі боєприпасів передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів.


Фото: www.eurointegration.com.ua

Прем’єрка Естонії Кая Каллас підтвердила, що погоджений міністрами Євросоюзу в понеділок план спільної закупівлі боєприпасів передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів.

Як пише "Європейська правда", про це Каллас заявила у своєму Twitter.

Прем’єрка нагадала, що з ініціативою спільної закупівлі для України 1 мільйона боєприпасів виступила Естонія.

"Рада, що міністри закордонних справ та оборони країн ЄС сьогодні погодили ініціативу. Це допоможе наростити виробництво європейського оборонно-промислового комплексу та підвищити нашу безпеку", - зазначила Кая Каллас.

#Ukraine needs ammunition and has asked for it. I proposed #EU member states jointly procure 1 million shells for Ukraine. Glad that EU foreign and defence ministers approved the initiative today. This helps to ramp up European defence industry and boost our security

- Kaja Kallas (@kajakallas) March 20, 2023

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур окремо підтвердив, що на зустрічі у понеділок міністри ЄС досягли політичного консенсусу щодо відправки в Україну 1 мільйона снарядів калібру 155 мм, пише The Guardian.

Боєприпаси будуть відправлені протягом 12 місяців, сказав Певкур. Він додав, що залишилось погодити багато деталей, але "найважливіше, що ми завершили ці переговори, і це показує мені одне: якщо є бажання, то є шлях".

Раніше неофіційно стало відомо, що на засіданні Ради ЄС міністри досягли згоди щодо ініціативи спільного постачання боєприпасів для України та поповнення власних складів.

Головний дипломат ЄС перед тим публічно розповідав, що йдеться про план з трьома напрямками на загальну суму 2 млрд євро. Його мета, по-перше - це збільшення постачання артилерійських боєприпасів для ЗСУ; по-друге, запровадження спільних закупівель європейських держав та прискорення їхніх темпів для поповнення власних запасів; по-третє - швидке нарощування виробничих потужностей європейського оборонпрому.

Європейські дипломати у коментарі dpa повідомляли, що ініціатива передбачає постачання Україні 1 млн артилерійських снарядів протягом наступних 12 місяців.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який брав участь у засіданні дистанційно, наголосив, що артилерійські боєприпаси є найпершим пріоритетом і від обсягів та темпів постачань напряму залежить збереження життів українців.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Новий проєкт допомоги США, Берлін шукає ППО Україні, війська РФ йдуть з Карабаху: новини дня Сьогодні, 18 квітня

Байден підтримав пропозицію Джонсона щодо фінансування України Сьогодні, 18 квітня

Зеленський – лідерам ЄС: Наше небо і небо сусідів заслуговує на однакову безпеку Сьогодні, 18 квітня

Столтенберг закликає членів НАТО давати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону Вчора, 17 квітня

Столтенберг анонсував засідання Ради Україна-НАТО 19 квітня Вчора, 17 квітня

Столтенберг підтверджує: у НАТО достатньо систем ППО, аби передати частину Україні Вчора, 17 квітня

Орбан відзначився скандальною заявою: Без підтримки Заходу Україна не існуватиме Вчора, 17 квітня

Байден закликав Конгрес схвалити допомогу для України та Ізраїлю Вчора, 17 квітня

Кулеба після удару по Чернігову просить партнерів про додаткові системи ППО Вчора, 17 квітня

Держдеп США перерахував причини, чому не захищають небо України так, як Ізраїлю Вчора, 17 квітня