Чт, 09 березня 2023

Антиукраїнські заяви з Грузії, 150 млрд допомоги Україні, НАТО про падіння Бахмута: новини дня

Вже другий день поспіль у західному інформпросторі не вщухає тема "українського сліду" у підриві "Північних потоків". 


Фото: www.eurointegration.com.ua

Вже другий день поспіль у західному інформпросторі не вщухає тема "українського сліду" у підриві "Північних потоків".

Британське видання The Times повідомило, що вже через тиждень після вибухів було відомо, що за ними стоїть приватна ініціатива з України.

Як пише видання, ім'я приватного спонсора диверсії - українця, не пов'язане з урядом президента Зеленського.

Міністр оборони Олексій Резніков заперечив причетність українських офіційних структур до підриву, а глава МЗС Німеччини Анналена Бербок закликала не робити передчасних висновків.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що досі невідомо, хто здійснив вибухи.

Також Столтенберг сьогодні перед зустріччю міністрів оборони країн ЄС у Стокгольмі повідомив, що загальна вартість наданої Україні допомоги від союзників за час повномасштабної війни становить близько 150 мільярдів євро.

На зазначеній зустрічі посли країн ЄС погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України.

Ще одна з головних тем дня - Грузія. Після протестів у Тбілісі 7 березня у керівній партії "Грузинська мрія" зробили пів кроку назад - пообіцяли не ухвалювати проєкт закону про "іноагентів" у другому читанні до висновку Венеційської комісії. Тим часом, у столиці Грузії стартував другий день протестів.

Генсек ООН відвідав Київ та висловився за продовження дії "зернового коридору" через Чорне море.

Всі важливі і цікаві новини 8 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

"Український слід" на "Північних потоках"

Вже другий день у західному інформпросторі не вщухає тема "українського сліду" у підриві "Північних потоків".

Британське видання The Times повідомило, що вже через тиждень після вибухів на "Північних потоках" співробітники неназваної скандинавської делегації у Брюсселі отримали розвідувальну інформацію про те, що за підривами стоять не американці, росіяни чи поляки, а приватна ініціатива з України.

Як пише видання, ім'я приватного спонсора диверсії - українця, якого не називають, не пов'язане з урядом президента Зеленського.

"Його ім'я обов'язково випливе, особливо якщо врахувати, що він залишив своєрідну візитну картку", - резюмує видання.

До речі, за даними Die Welt, з 18 по 20 січня 2023 року німецька федеральна прокуратура провела обшук підозрілого судна в рамках розслідування вибухів на "Північних потоках".

Міністр оборони Олексій Резніков заперечив причетність українських офіційних структур до підриву газопроводів РФ у Балтійському морі на тлі публікацій у західній пресі про "український слід".

"Для мене це доволі дивна історія, вона не має нічого спільного з нами. Я думаю, що офіційне розслідування, що проводиться відповідними владними структурами, опише усі деталі. Це було б певним компліментом для наших спеціальних сил, але це не наша діяльність", - сказав глава Міноборони України.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що він з великим інтересом взяв до відома повідомлення про причетність "проукраїнської групи" до вибухів на російських газогонах.

За словами Пісторіуса, тепер треба почекати і подивитися, що підтвердиться розслідуванням. Тільки тоді можна буде говорити про можливі наслідки, сказав він.

Пісторіус зазначив, що на даний момент не можна виключати, що може йтися про обман з метою звинувачення проукраїнських груп.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок також закликала не робити передчасних висновків щодо вибухів на "Північних потоках", базуючись на інформації ЗМІ.

"Звичайно, ми дуже уважно стежимо за будь-якими новими звітами і будь-якими висновками, зробленими різними суб'єктами", - сказала Бербок.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що досі невідомо, хто здійснив вибухи на газопроводах "Північний потік" у вересні минулого року.

Допомога Україні

Сьогодні глава Міноборони України Олексій Резніков відвідав шведський Стокгольм, де відбулася зустріч міністрів оборони країн ЄС, де говорили про постачання Україні військової допомоги.

"Пріоритет номер один - системи ППО. А також боєприпаси, боєприпаси і ще раз боєприпаси. Тому я підтримую ініціативу мого друга Ханно Певкура (глава Міноборони Естонії. - Ред. ) про 1 мільйон боєприпасів калібру 155мм", - сказав міністр ще напередодні зустрічі.

Він також наголосив на важливості поставок в Україну броньованих бойових машин піхоти, танків, зокрема Leopard, які дозволять Україні створити "сталевий кулак" і бути готовою до контрнаступу.

Німецький міністр оборони Борис Пісторіус в кулуарах зустрічі повідомив, що Україна отримає 18 танків Leopard 2A6 з Німеччини та три з Португалії до кінця березня.

Танки прибудуть в країну з підготовленими екіпажами, а потім можуть відправитися на фронт.

А генсек НАТО Єнс Столтенберг перед зустріччю міністрів оборони повідомив, що загальна вартість наданої Україні допомоги від союзників за час повномасштабної війни становить близько 150 мільярдів євро. Також Столтенберг заявив, що українська оборона Бахмута може зазнати поразки найближчими днями.

Посли країн ЄС на зустрічі 8 березня погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України.

"Це рішення - чіткий сигнал, що ЄС налаштований і далі надавати військову підтримку Україні та іншим партнерам", - повідомило шведське головування у своєму Twitter.

Щодо військової допомоги слід додати, що Україна отримала ще дві установки Gepard від Німеччини, а Сеул дозволив Польщі експорт в Україну САУ Krab з південнокорейськими компонентами.

Крім того, парламент Румунії схвалив декларацію на підтримку України. Депутати і сенатори закликали європейську та євроатлантичну спільноту посилити санкції проти Російської Федерації та забезпечити їх збереження протягом тривалого часу.

А тепер до новин, які не на користь України. Швейцарія, посилаючись на нейтралітет, продовжує виступати проти експорту зброї в Україну.

Зокрема, президент країни Ален Берсе заявив, що його країна, як і раніше, виступає проти експорту зброї в охоплену війною Україну.

Пізніше стало відомо, що парламент Швейцарії не підтримав реекспорт боєприпасів в Україну.

Продовжують надходити повідомлення й щодо ймовірної військової допомоги агресору. Як повідомляє Sky News, Іран таємно поставив РФ велику кількість куль, артилерійських і мінометних снарядів та планує надіслати більше.

Ще одна неприємна новина - суд ЄС скасував рішення про санкції щодо матері засновника ПВК "Вагнер". Рада ЄС не змогла довести, що Віолетта Пригожина володіла підприємствами, пов'язаними з її сином Євгенієм Пригожиним, на дату прийняття санкцій. Хоча пізніше кореспондент Радіо Свобода Рікард Джозвяк повідомив, що матір Пригожина залишається під санкціями ЄС попри рішення суду.

Грузія на порозі революції?

7 березня парламент Грузії достроково ухвалив у першому читанні закон про іноземних агентів, скопійований із законодавства РФ.

Це викликало масштабні протести у Тбілісі, яких не було щонайменше з 2019 року, а можливо, й набагато довше.

Влада Грузії кинула спецпризначенців проти багатотисячного мітингу перед парламентом, використала водомети та сльозогінний газ. МВС Грузії прозвітувало про 66 затриманих.

Глави МЗС трьох балтійських держав у спільній заяві попередили Грузію про необхідність дотримуватись принципів демократії, якщо вона хоче просуватись до членства у ЄС і НАТО.

Генсек Ради Європи Марія-Пейчинович Бурич закликала зупинити насильство в Грузії та поважати демократію.

В МЗС України заявили, що солідарні з грузинським народом і поділяють позицію ЄС щодо закону про "іноземних агентів"

Євродепутат Віола фон Крамон минулої ночі написала, що розгон акції нагадує їй Майдан в Україні в 2013-2014 роках.

На її слова відреагував голова керівної партії Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе.

"Що з Майданом і що він приніс Україні? Вони втратили Крим і більшу частину Луганська і Донецька, продовження всього цього - війна, яка сьогодні йде в Україні", - сказав Кобахідзе.

Лідер "Грузинської мрії" назвав спекуляціями заяви про те, що ухвалення закону про "іноагентів" негативно позначиться на процесі отримання Грузією статусу кандидата в ЄС.

Президент Євроради Шарль Мішель заявив, що закон про "іноагентів" несумісний зі шляхом Грузії до ЄС.

Крім того, за словами Кобахідзе, керівна партія, після ухвалення законопроєктів у першому читанні, чекатиме на висновок Венеціанської комісії, на що піде менше ніж три місяці.

Однак це вже не зможе зупинити кризу. Грузія підійшла до точки неповернення, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Бій за європейське майбутнє: як дії влади поставили Грузію на поріг революції.

Про те, як має діяти Україна у відносинах з Грузією та її владою читайте в статті редакторів "Європейської правди".

Тим часом, сьогодні по обіді біля парламенту Грузії знову зібрався протест проти законів про "іноагентів". У центрі Тбілісі на акції протесту лунав гімн України.

Серед інших новин дня

Генсек ООН відвідав Київ та висловився за продовження дії "зернового коридору" через Чорне море.

Швеція виділяє 11 млн євро на підтримку жінок в Україні і Молдові.

Рекордна кількість людей у Франції вийшла проти пенсійної реформи Макрона.

Наступний бюджет Пентагону передбачатиме рекордні витрати на закупівлю озброєнь для США - Bloomberg.

У Кишиневі учасники феміністського маршу скандували "Слава Україні" поряд із посольством Росії.

США оголосили санкції проти низки топ-посадовців Ірану, причетних до порушення прав жінок.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня