Ср, 08 березня 2023

Наступний бюджет Пентагону передбачатиме рекордні витрати на закупівлю озброєнь  - ЗМІ

Бюджет Пентагону на наступний фінансовий рік передбачає значне збільшення витрат на закупівлю зброї і науково-дослідні роботи.

Бюджет Пентагону на наступний фінансовий рік передбачає значне збільшення витрат на закупівлю зброї і науково-дослідні роботи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Bloomberg з посиланням на чиновників.

План витрат, який президент США Джо Байден запропонує в четвер, включає те, що офіційні особи називають одним з найбільших оборонних бюджетів країни в мирний час: 170 мільярдів доларів на закупівлю озброєнь і 145 мільярдів доларів на дослідження і розробки, що є рекордними показниками за останній час.

За словами одного з чиновників, "верхня межа" бюджету Міністерства оборони на рік, що починається 1 жовтня, перевищить 835 мільярдів доларів у порівнянні з 816 мільярдами доларів, які Конгрес асигнував на поточний фінансовий рік.

Хоча зброя, відправлена в Україну, виснажила запаси Пентагону, витрати на ці цілі фінансуються за рахунок окремих додаткових асигнувань. Регулярний бюджет Міністерства оборони формується значною мірою через ескалацію напруженості у відносинах з Китаєм, який розглядається Пентагоном як головний потенційний претендент на військове лідерство.

Майбутній запит Пентагону на модернізацію озброєнь "відображає бюджет, який все ще зосереджений в першу чергу на розробці озброєнь для майбутніх війн, а не на закупівлі озброєнь для найближчих війн", сказав Марк Кансіан, колишній аналітик з питань оборони в Адміністративно-бюджетному управлінні, який зараз працює в Центрі міжнародних і стратегічних досліджень.

Серед основних систем, які виграють від запропонованого нового бюджету, є F-35 корпорації Lockheed Martin, найдорожча система озброєнь США. На закупівлю, подальший розвиток і модернізацію винищувачів у бюджеті передбачено 13,5 мільярдів доларів.

Пентагон запросить 83 літаки F-35 для ВПС, ВМС і Корпусу морської піхоти, що відповідає цілям цих служб. Це включає заплановані 48 літаків для ВПС і 35 для ВМС і морської піхоти.

Це більше, ніж 61 літак, які адміністрація просила минулого року. Конгрес додав 19 літаків до остаточного законопроекту про видатки цього року, загалом 80 літаків.

Запит на закупівлі у розмірі 170 мільярдів доларів на 8 мільярдів більше, ніж Конгрес асигнував на цей фінансовий рік. Запит на дослідження і розробки приблизно на 5 мільярдів доларів більше, ніж було затверджено Конгресом.

За словами одного з урядовців, бюджет також передбачає значне фінансування боєприпасів для ВПС і ВМС, які можуть бути використані в потенційному майбутньому конфлікті з Китаєм.

За словами Канціана, запит на дослідження і розробки буде найвищим за всю історію, а закупівлі дорівнюватимуть найвищим рівням з часів розпалу воєн в Іраку і Афганістані.

Один з високопосадовців адміністрації сказав, що цей запит буде найбільшим у "номінальних" доларах, не скоригованих на інфляцію. Проте деякі бюджети Пентагону в середині 2000-х років були вищими, якщо їх перерахувати в долари 2022 фінансового року, сказав чиновник.

Для порівняння, протягом 2008-2011 фінансових років, коли адміністрація президента Джорджа Буша-молодшого збільшила кількість американських військ і техніки в Іраку, загальні витрати Пентагону становили від 832 до 858 мільярдів доларів у перерахунку на долари 2022 року.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Сьогодні, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Сьогодні, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня