Нд, 26 лютого 2023

Президент Чехії: варто розглянути вступ України в НАТО одразу після війни 

Президент Чехії Петр Павел вважає, що Північноатлантичному альянсу варто розглянути прийняття України до свого складу одразу після завершення війни.

Президент Чехії Петр Павел вважає, що Північноатлантичному альянсу варто розглянути прийняття України до свого складу одразу після завершення війни.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю Суспільному.

Павел зауважив, що з точки зору технічної сумісності Україна вже виконала "домашнє завдання", а ЗСУ мають цінний досвід реальної війни, так само Україна є повністю сумісною з НАТО з точки зору цінностей і довгострокових стратегічних інтересів, і єдина проблема що залишається - триваюча війна, тому що прийняття України раніше загрожує прямим зіткненням Альянсу з Росією.

"Тож нам треба дочекатися закінчення війни та відновлення суверенітету України. І тут постане питання членства в НАТО. І на цьому етапі я б підтримав його, оскільки вважаю, Україна заслуговує на те, щоб її розглядали як нового члена НАТО - за дотримання стандартів, за захист цінностей, які важать для усіх нас. А ще українські військові, будуть, мабуть, найдосвідченішими з усіх, і були б великою перевагою для країн НАТО. Отже, є всі причини, чому ми повинні розглядати членство України в НАТО відразу після війни", - зазначає Петер Павел.

За його словами, якщо дивитися на НАТО як на зону стабільності, дружби та співпраці, таку зону хочеться розширювати - не у тому сенсі, щоби наблизити кордони до Росії, хоча Москва продовжує вбачати у цьому загрозу для себе.

"Звичайно, у них відмінне сприйняття, але ми повинні залишатися при своїх аргументах. Розширення зони співпраці насправді нікому не загрожує. Розширення НАТО коштом України посилило б безпеку та стабільність у Європі. Ми повинні зробити такий крок, коли для цього будуть умови", - каже президент Чехії.

В інтерв’ю він сказав також, що союзникам варто готуватися підтримувати Україну у тривалій перспективі, незалежно від сподівань на її якнайшвидшу перемогу, та не виключати менш оптимістичних сценаріїв.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата