Чт, 16 лютого 2023

Кремль зриває зернову угоду, конфіскація у Януковича, артснаряди на пів мільярда: новини дня

Серед головних тем дня – домовленості НАТО по Україні і не тільки, візит прем’єра Швеції до Києва, конфіскація активів.


Фото: www.eurointegration.com.ua

Серед головних тем дня - домовленості НАТО по Україні і не тільки, візит прем’єра Швеції до Києва, конфіскація активів, процес вступу Швеції і Фінляндії в НАТО, скандальний угорський єврокомісар.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що у війні в Україні залучено майже всю російську армію.

За його словами, допомагаючи Україні перемогти Росію в Україні, Захід зміцнює безпеку вдома.

Під час засідання в середу очільники оборонних відомств країн НАТО погодилися збільшити підтримку України, посилити власні засоби стримування й розробити заходи захисту критично важливої інфраструктури.

Сьогодні вранці стало відомо, що Сполучені Штати уклали з двома виробниками контракти на виробництво снарядів для гаубиць калібру 155 мм, щоб закривати потреби України.

Снаряди замовили у Northrop Grumman Systems Corp та Global Military Products Inc на $522 млн, перші партії мають надійти вже у березні цього року.

Разом з тим, у США меншає кількість прибічників військової та економічної підтримки України.

Всі важливі і цікаві новини 15 лютого - у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ і підтримка України

Британська розвідка стверджує, що виробництво зброї і обладнання в РФ не відповідає потребам військово-політичного керівництва у ресурсах для ведення війни в Україні.

"Вище російське керівництво, ймовірно, усвідомлює, що військово-промислове виробництво держави стає критично слабким місцем, що посилюється стратегічними та оперативними прорахунками, пов'язаними з вторгненням в Україну", - йдеться в огляді.

Як повідомлялося, за даними британської розвідки РФ прагне звести нанівець успіхи, досягнуті ЗСУ у вересні-листопаді, і її війська отримують накази наступати на більшості напрямків.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що у війні в Україні залучено майже всю російську армію.

За його словами, допомагаючи Україні перемогти Росію в Україні, Захід зміцнює безпеку вдома.

Під час засідання в середу очільники оборонних відомств країн НАТО погодилися збільшити підтримку України, посилити власні засоби стримування й розробити заходи захисту критично важливої інфраструктури.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди" з Брюсселя, про це журналістам у середу на пресконференції заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

"Я вітаю нові зобов’язання щодо підтримки (України) з боку держав-членів Альянсу, зокрема нові поставки важкої техніки й військові тренування. Україна має вікно можливостей для зміни балансу сил, і час має значення ", - зазначив він, не уточнивши, про яку саме військову допомогу йдеться.

Водночас Столтенберг уточнив, що деякі члени Альянсу погодились на нові внески до Комплексного пакета допомоги НАТО, з якого фінансується постачання Україні продовольства, медикаментів, палива, протидронних систем і понтонних мостів.

Сьогодні вранці стало відомо, що Сполучені Штати уклали з двома виробниками контракти на виробництво снарядів для гаубиць калібру 155 мм, щоб закривати потреби України.

Снаряди замовили у Northrop Grumman Systems Corp та Global Military Products Inc на $522 млн, перші партії мають надійти вже у березні цього року.

Разом з тим, у США меншає кількість прибічників військової та економічної підтримки України.

А ще союзники нададуть Україні в рамках новоствореного фонду військове обладнання на 200 млн фунтів, повідомляє Міноборони Британії. Йдеться про танкові запчастини, безпілотні авіаційні комплекси, снаряди, засоби радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони.

Цікаво, що Британія навчає українців воювати у "західний спосіб", з меншим числом боєприпасів.

У Німеччині розкритикували Швейцарію через відмову дати дозвіл на реекспорт боєприпасів для зенітної установки Gepard в Україну, проте запасів цих боєприпасів достатньо.

Кореспондент "Європейської правди" сьогодні у Брюсселі поспілкувався з міністром оборони Фінляндії Мікко Саволою, у тому числі щодо танків Leopard 2.

За його словами, Фінляндія входить до так званої танкової коаліції - тобто групи країн, які передадуть Україні Leopard 2, але не буде розкривати термінів і обсягу озброєнь, що передаватиме Києву.

"Ми повністю співпрацюємо, але з міркувань безпеки й тому, що ми на кордоні з Росією, ми не говоримо, в якому обсязі та яким чином ми перебуваємо в танковій коаліції. Та ми справді перебуваємо в цій коаліції. І ми багато говорили з партнерами з цього питання. Очолюють коаліцію Німеччина й Польща", - зазначив він.

Візит прем’єра Швеції

До Києва у середу прибув прем’єр Швеції та зустрівся з президентом України.

Ульф Крістерссон не виключив майбутнього рішення про надання Україні винищувачів Gripen шведського виробництва, але зазначив, що така допомога вимагатиме міжнародної коаліції.

До речі, щодо винищувачів з міністром оборони Швеції поспілкувався і наш кореспондент у Брюсселі. Пол Йонсон повідомив, що Швеція отримала запит української сторони про надання винищувачів Gripen власного виробництва, але наразі існують обмеження, пов’язані з такою допомогою.

"Ці літаки дуже важливі і для підтримання нашої територіальної цілісності й суверенітету. Тож це буде серйозною перешкодою в плані ресурсів нашої національної оборони", - сказав він.

Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон у Києві зробив заяву про помилковий розрахунок президента РФ Владіміра Путіна та пообіцяв подальшу підтримку Києву.

Він підкреслив, що Владімір Путін помиляється, якщо він вважає, що час на його боці.

"Росія не зможе досягти успіху, оскільки ви, ваш уряд, збройні сили України, український народ продовжуєте захищати свою свободу і це вражає всіх нас. Я думаю, що ви бачили це минулого тижня у Брюсселі", - сказав Крістерссон.

Він нагадав, що Швеція ще до початку повномасштабного вторгнення перебувала серед найбільших донорів України. За останній рік, сказав прем'єр, підтримка перевищила 1 млрд доларів.

Щодо конфіскації активів

Євросоюз погодив утворення робочої групи для використання активів РФ на відновлення України.

"Сьогодні посли ЄС схвалили створення спеціальної робочої групи з питань використання заморожених та заблокованих російських активів для підтримки відновлення України", - йдеться у повідомленні шведського головування у Раді ЄС у Twitter.

Тим часом, Швейцарія відмовилася від конфіскації російських активів, проте дозволила почати процедуру конфіскації активів оточення Януковича.

Інше щодо України

В МЗС України звинуватили Кремль у зриві зернової угоди.

"Лише за останні три місяці світ недоотримав 10 млн тонн українського продовольства і ця негативна тенденція набирає обертів", - зазначили в міністерстві.

Президент України не бачить "жодної перешкоди" для початку переговорів про вступ в ЄС цього року.

Експрем’єр Італії Берлусконі після скандальних заяв про Зеленського сказав, що завжди підтримував Україну.

У Латвії планують хвилиною мовчання вшанувати річницю вторгнення РФ в Україну.

До Фінляндії прибули перші вимушені переселенці з України, які спершу жили в Естонії.

Європарламент закликав помилувати громадянина України Михеїла Саакашвілі та ввести санкції проти Іванішвілі.

Вступ в НАТО Швеції та Фінляндії

Фінляндія і Швеція обговорили сценарій вступу до НАТО окремо. У країнах допустили такий сценарій, але сподіваються на одночасність.

Глава Пентагону Ллойд Остін висловив сподівання, що Швеція та Фінляндія стануть членами НАТО до саміту Альянсу у липні.

"Я точно сподіваюсь, що вони будуть (членами НАТО на саміті у Вільнюсі влітку. - Ред. ). І я знаю, що всі мої колеги відчувають те саме. Вони готові до вступу зараз", - заявив Остін.

Парламент Швеції почне розглядати законодавство щодо вступу у НАТО в березні.

Із вступом Швеції та Фінляндії до НАТО все виявилося не так просто навіть за повної згоди більшості членів Альянсу та величезних стратегічних переваг від їхнього приєднання.

На тлі останнього загострення між Стокгольмом і Анкарою (серія антитурецьких акцій, у тому числі зі спаленням Корану, погрози Ердогана про "неможливість ратифікації за таких умов" і фактична пауза в переговорах) у Фінляндії все гучніше лунає питання про те, як довго чекати на Швецію, аби вступати в НАТО одночасно.

Суспільна думка, схоже, схиляється до того, аби не чекати на Швецію невідомо скільки часу, якщо справа зовсім зайде у глухий кут.

Про особливості вступу Фінляндії та Швеції до НАТО читайте у статті журналістки "Європейської правди" Марії Ємець Поперед Швеції в НАТО: чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Скандальний угорський єврокомісар

Угорський єврокомісар Олівер Варгеї, що відповідає за питання сусідства і розширення, потрапив у скандал через образливу ремарку на адресу присутніх у залі Європарламенту, забувши про увімкнений мікрофон.

Варгеї відповідав на запитання євродепутатів під час обговорення щодо розширення Євросоюзу на Західні Балкани. Завершивши відповідь хорватському депутату, єврокомісар забув вимкнути свій мікрофон і його коментар угорською "Скільки ще тут ідіотів? " почули всі присутні.

Раніше "Європейська правда" повідомляла, що угорський комісар, на переконання Києва, ставить перед собою мету за будь-яку ціну загальмувати рух України до членства.

Європарламент закликав Єврокомісію "ініціювати незалежне та неупереджене розслідування щодо того, чи є поведінка та політика, яку просуває комісар з питань сусідства та розширення, порушенням Кодексу поведінки членів комісії та зобов'язань комісара відповідно до Договорів".

Сьогодні стало відомо, що Єврокомісія не планує розслідування щодо комісара Варгеї.

Решта новин дня

В Австрії вирішили не переслідувати ультраправу партію через зв’язки з РФ.

У Туреччині ще знаходять під завалами живих людей через понад 200 годин після землетрусу.

Молдова після заборони в’їзду сербським вболівальникам не пустила чорногорських боксерів.

Винищувачі США перехопили чотири російських військових літаки поблизу Аляски.

Вечірки "бунга-бунга": суд виправдав Сільвіо Берлусконі.

До парламенту Грузії внесли законопроєкт про іноагентів, подібний вже діє в Росії.

Естонія анулювала посвідку на проживання організатора проросійських акцій.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Конгрес США хоче дозволити конфіскацію активів РФ та змусити Байдена розширити санкції – посол Вчора, 18 квітня

Партія проукраїнського прем’єра виграла вибори у Хорватії, дещо втративши позиції Вчора, 18 квітня

Глава Міноборони Німеччини: Україна все ще може перемогти у війні проти РФ Вчора, 18 квітня

Саміт ЄС підтримав термінову доставку засобів ППО в Україну Вчора, 18 квітня

Новий проєкт допомоги США, Берлін шукає ППО Україні, війська РФ йдуть з Карабаху: новини дня Вчора, 18 квітня

Байден підтримав пропозицію Джонсона щодо фінансування України Вчора, 18 квітня

Зеленський – лідерам ЄС: Наше небо і небо сусідів заслуговує на однакову безпеку Вчора, 18 квітня

Столтенберг закликає членів НАТО давати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону 17 квітня

Столтенберг анонсував засідання Ради Україна-НАТО 19 квітня 17 квітня

Столтенберг підтверджує: у НАТО достатньо систем ППО, аби передати частину Україні 17 квітня