Вт, 14 лютого 2023

Підсумки “Рамштайну”, НАТО готується до масштабної війни, сербські фанати-диверсанти: новини дня

У фокусі дня – події у Брюсселі, де вже декілька днів працює кореспондент "Європейської правди".

У фокусі дня - події у Брюсселі, де вже декілька днів працює кореспондент "Європейської правди". Сьогодні у столиці Бельгії пройшла зустріч міністрів оборони країн НАТО, а також засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").

Серед головних тем зустрічі формату "Рамштайн" - боєприпаси, захист неба та формування "танкової коаліції".

Міністр оборони Олексій Резніков, говорячи про підсумки засідання Контактної групи з питань оборони України, заявив, що "дуже задоволений" його результатами.

Тим часом, Росія продовжує наступати, але стикається з труднощами, повідомляє британська розвідка.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі, який також приймав участь в засіданні формату "Рамштайн", стверджує, що Росія програє стратегічно і операційно війну проти України.

Крім того, серед тем дня - ситуація у Молдові, вибори у країнах ЄС та Туреччина.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 14 лютого - у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Результати "Рамштайну"

У фокусі дня - події у Брюсселі, де вже декілька днів працює кореспондент "Європейської правди". Сьогодні у столиці Бельгії пройшла зустріч міністрів оборони країн НАТО, а також засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").

Щодо зустрічі міністрів оборони країн НАТО, то, за даними Bloomberg, Альянс розробляє інструкції на випадок участі країн у високоінтенсивному конфлікті.

Згідно з публікацією, міністри оборони країн НАТО на засіданні у Брюсселі цього тижня підпишуть нові політичні керівні принципи, в яких будуть викладені інвестиційні вимоги до підготовки членів Альянсу до будь-якої потенційної майбутньої військової діяльності.

За словами джерел, знайомих із цим питанням, у секретному документі будуть сплановані шляхи для одночасної участі держав НАТО у конфлікті високої інтенсивності, так званому конфлікті за статтею 5.

А от серед головних тем зустрічі формату "Рамштайн" - боєприпаси, захист неба та формування "танкової коаліції".

За словами міністра оборони США Ллойда Остіна, танки Leopard 2 планують передати Україні Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди.

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд повідомила, що чотири танки Leopard 2A4, які Канада обіцяла передати Україні, вже перебувають у Польщі, й українські військовослужбовці вже навчаються на них.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що Норвегія надасть Україні 8 танків Leopard 2 і до 4 танків спеціального призначення.

"Танковий пакет" включатиме передачу боєприпасів та запасних частин.

Очільник Пентагону також нагадав, що США, Чехія і Нідерланди спільно передають понад 90 танків Т-72 на додачу до рішення Польщі надати свої Т-72. А Британія передає роту головних бойових танків Challenger і "спільно з кількома країнами шукає джерела для постачання Україні додаткових боєприпасів".

Разом з тим міністр оборони Німеччини вважає, що європейці навряд чи швидко зможуть сформувати для України батальйон сучасних танків Leopard 2.

Вже після засідання "Рамштайну" міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що танки Leopard, які союзники пообіцяли передати Києву, будуть передані Україні у березні.

Глава Міноборони Польщі розповів, що ще більше країн заявили про свою участь у коаліції щодо передачі Україні танків Leopard.

"Ми працюємо над тим, щоб Фінляндія також передала такі танки. Сьогодні фінський міністр сказав, що це рішення вже дуже близьке", - додав він.

Міністр оборони Олексій Резніков, говорячи про підсумки засідання Контактної групи з питань оборони України у вівторок, заявив, що "дуже задоволений" його результатами, та розповів про деякі з них.

Міністр спершу зазначив, що в "Рамштайні" брали участь 54 представники країн світу, що означає, що "антикремлівська коаліція зростає".

"Я хочу сказати, що я почув чітко меседжі від усіх представників: це повна підтримка України до перемоги. І всі вважають, що перемога України - саме на полі бою", - сказав він, додавши, що учасники "Рамштайну" наголошували на швидкості, своєчасності й стабільності допомоги.

"Ми продовжували говорити про навчання наших підрозділів для того, щоб вони навчалися на тій техніці, яку нам дають, і ухвалене рішення надавати, - щоб готові підрозділи виконували завдання Генерального штабу зі звільнення тимчасово окупованих територій", - додав Резніков.

Міністр також повідомив, що на зустрічі йшлось, серед інших питань, про те, як забезпечити більшу підзвітність щодо обліку зброї, яка надається партнерами для війни проти Росії.

А що ж з винищувачами у контексті захисту українського неба?

Нинішній Рамштайн вже заздалегідь назвали "авіаційним". Україна чекала від нього рішення по винищувачам - і міністр оборони натякнув на це навіть елементами одягу у Брюсселі. Про елегантний натяк від Резнікова дивіться у нашому відео.

Та прориву щодо західних винищувачів для України, принаймні публічного, не відбулося.

Глава Пентагону Ллойд Остін після засідання у форматі "Рамштайн" у Брюсселі заявив, що у нього немає ніяких новин щодо постачання Україні бойових літаків.

А міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що переговори про постачання Україні винищувачів F-16, ймовірно, принесуть результати, але для цього потрібен тиск.

"Я думаю, що ця розмова також завершиться позитивними рішеннями, але для цього потрібен тиск", - підсумував він.

До речі, міністр оборони США Ллойд Остін зазначив, що американська сторона не виступає проти можливого передання Польщею винищувачів F-16 Україні.

Війна з РФ

Тим часом, Росія продовжує наступати, але стикається з труднощами, повідомляє британська розвідка.

Як зазначають в огляді Міноборони Британії, поточна оперативна картина свідчить про те, що російські війська отримують накази наступати на більшості напрямків, але вони не зосередили достатньої наступальної бойової потужності на жодній з осей для досягнення вирішального ефекту

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі, який також приймав участь в засіданні формату "Рамштайн", називає битву в районі Бахмута найбільш масштабною за втратами станом на зараз і прогнозує, що українські сили не будуть відступати з міста.

За його словами, наразі загрози російського нападу на Київ немає.

Також Міллі стверджує, що Росія програє стратегічно і операційно війну проти України.

Тим часом, розвідка Норвегії повідомляє, що кораблі РФ вперше за 30 років виходять у Балтійське море з тактичною ядерною зброєю.

Молдова під тиском Росії

Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель прокоментував заяву молдовського керівництва про наміри Кремля дестабілізувати ситуацію в країні.

"Ми знаємо, під яким величезним російським тиском перебуває Молдова", - наголосив топ-дипломат ЄС.

Він нагадав, що Молдова у 2023 році буде приймати зустріч Європейської політичної спільноти.

"Це буде чудова нагода показати підтримку Молдові, аби протидіяти російському тиску, який кожен день усе сильнішає", - зазначив Боррель.

13 лютого Санду вийшла зі спеціальним брифінгом, на якому розкрила надані Україною деталі - Кремль нібито готував силові дії із залученням диверсантів з військовим вишколом з-поза меж країни - з Росії, Білорусі, а також Сербії і Чорногорії.

Сербія заперечує, що її громадян могли залучати до підготовки силових дій з метою дестабілізації Молдови аж до повалення влади та вимагає від Молдови доказів.

Згодом у партії президентки Санду сказали, що сербські диверсанти для РФ мали в’їхати під виглядом футбольних фанатів.

У Росії очікувано відхрестилися від звинувачень у підготовці спроби держперевороту у Молдові. А то б вони ще визнали свої злочинні плани.

Тим часом, безпека стає для Молдови пріоритетом номер один.

Тож новим прем’єр-міністром країни став секретар Радбезу та радник Санду з питань безпеки Дорін Речан. Він не є професійним політиком, але має бекграунд фахівця та експерта з питань безпеки. Крім того, Речан - колишній очільник МВС Молдови, перший в історії країни цивільний на цій посаді.

Працював в уряді у 2012-2015 роках, коли Санду очолювала Міносвіти; тоді ж вони і познайомилися. Далі - облишив політику і пішов у приватний бізнес, щоби повернутися у владні кола вже після перемоги Санду та її команди.

Докладніше про ситуацію у Молдові - у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Молдова з переворотом: навіщо Мая Санду змінює уряд під загрозою гібридного нападу РФ.

До речі, сьогодні Молдова тимчасово ненадовго закривала свій авіапростір. А все через невідомий літальний апарат, схожий на метеозонд. У повітряному просторі Румунії також помічали аеростат, піднімали винищувачі.

Невдовзі Молдова отримає ще три швейцарські БТР Piranha від Німеччини.

Вибори у країнах ЄС

В Італії коаліція прем’єрки Мелоні здобула переконливу перемогу на важливих регіональних виборах. До коаліції, нагадаємо, входить і партія "друга Путіна" Сильвіо Берлусконі.

У Болгарії проєвропейські партії об'єднаються перед черговими достроковими виборами.

А у Берліні результат виборів може змінитись: знайшли непораховані голоси.

Про те, чому партія Шольца програла вибори у столиці Німеччини і як це вплине на позиції самого канцлера читайте у статті журналістки "Європейської правди" Христини Бондарєвої.

Туреччина

У Туреччині під завалами знайшли тіла родини із Запоріжжя. Загалом міністерство закордонних справ України підтвердило загибель 5 українців через землетрус у Туреччині.

Число загиблих у результаті руйнівних землетрусів у Туреччині та Сирії 6 лютого перевищило 41 тисячу осіб. З-під завалів врятували понад 8 тисяч людей.

Серед інших новин дня

Британія вшанує річницю від дня вторгнення РФ в Україну національною хвилиною мовчання.

ЄС створить робочу групу для використання активів РФ у відновленні України.

Франція почала навчання розслідуванню воєнних злочинів для 18 прокурорів з України.

ЄС включив Росію до чорного списку податкових гаваней.

З МЗС Польщі в межах декомунізації звільнили всіх випускників "МГИМО".

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто після візиту до Мінська повідомив, що Угорщина й Білорусь домовилися розвивати економічну співпрацю, та що він закликав до "якнайшвидшого досягнення миру".

Нідерландські винищувачі перехопили три літаки РФ біля кордонів Польщі. Прем’єр Польщі очікує подальших провокацій РФ.

А ще в МЗС Польщі розкритикували Австрію за видачу віз росіянам-учасникам ПА ОБСЄ.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата