Вт, 14 лютого 2023

ЄС включив Росію до чорного списку податкових гаваней

Європейський Союз включив Росію, а також Британські Віргінські острови, Коста-Рику та Маршаллові острови до свого чорного списку податкових гаваней.

Європейський Союз включив Росію, а також Британські Віргінські острови, Коста-Рику та Маршаллові острови до свого чорного списку податкових гаваней.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Тепер чорний список "некооперативних юрисдикцій" налічує 16 країн і територій.

Чорний список ЄС був створений у 2017 році для боротьби з масовим ухиленням від сплати податків і регулярно оновлюється.

Рада висловлює жаль, що ці юрисдикції не співпрацюють у податкових питаннях, і пропонує їм удосконалити свою законодавчу базу з метою вирішення виявлених проблем.

"Сьогодні ми вирішили додати чотири юрисдикції до списку юрисдикцій ЄС, які не співпрацюють у податкових питаннях: Британські Віргінські острови, Коста-Рику, Маршаллові острови та Росію. Ми просимо всі перелічені країни вдосконалити свою законодавчу базу та працювати над дотриманням міжнародних стандартів в оподаткуванні. Водночас я щиро вітаю Північну Македонію, Барбадос, Ямайку та Уругвай з тим, що вони успішно виконали свої зобов'язання і можуть бути вилучені з документа" - заявила Елізабет Свантессон, міністр фінансів Швеції, яка головує в Раді ЄС.

Як зазначається, Росія потрапила до списку після того, як група з розробки Кодексу поведінки перевірила нове російське законодавство, ухвалене у 2022 році, на відповідність критеріям належного податкового управління Кодексу і виявила, що Росія не виконала свого зобов'язання щодо усунення шкідливих аспектів спеціального режиму для міжнародних холдингових компаній. Крім того, діалог з Росією з питань, пов'язаних з оподаткуванням, зайшов у глухий кут після російської агресії проти України.

У 2017 році ЄС створив чорний список юрисдикцій і країн, які відмовляються від співпраці та заохочують зловживання в податковій практиці.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата