Ср, 08 лютого 2023

Зеленський поїхав у турне, Європа готує “танковий саміт”, сакнції для коханки Путіна: новини дня

Головна тема дня – турне Зеленського по Європі, яке він почав з Великої Британії.

Головна тема дня - турне Зеленського по Європі, яке він почав з Великої Британії. Там президент України виступив у парламенті та закликав передати "потужні англійські літаки".

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак попросив міністра оборони вивчити питання про те, які літаки країна могла б потенційно надати Україні. Також Сунак підтвердив, що його країна почне підготовку українських пілотів на винищувачах західного зразка.

Також президент України відвідав Букінгемський палац, де мав аудієнцію з британським королем Чарльзом III.

Ну а трохи пізніше Зеленський разом з Ріші Сунаком приїхали до українських військових, які навчаються на британських танках. Прем’єр Британії натякнув, що британські танки Challenger 2 прибудуть в Україну вже у березні 2023 року.

На тлі візиту українського президента до Лондона, Британія запровадила нові санкції проти військових підприємств РФ та кремлівської еліти, у тому числі під санкції потрапила ймовірна мати доньки Путіна.

Також повідомлялося, що Британія має намір оголосити про надання Україні зброї більшої дальності.

Наступний пункт призначення Зеленського - Париж.

Але і це ще не все!

Всі важливі і цікаві новини 8 лютого - у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Зеленський поїхав у турне

8 лютого президент України Володимир Зеленський несподівано відвідав Велику Британію. Вже згодом з’ясувалося, що саме з цієї країни він почав турне Європою.

Слід зазначити, що з початку російського вторгнення Зеленський здійснив лише одну поїздку за межі України, коли поїхав до Сполучених Штатів і зупинився в Польщі на зворотному шляху перед Різдвом.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак зустрів Зеленського в аеропорту, після чого вони прибули на Даунінг-стріт у Лондоні для переговорів.

Разом із Зеленським на зустріч прибули глава МЗС Дмитро Кулеба та голова Офісу президента Андрій Єрмак, також присутні посли України та Британії.

Згодом президент України виступив із промовою у Вестмінстерській залі парламенту Британії, де подякував Сполученому Королівству за військову допомогу та відзначив особливий внесок Лондона у підтримку України.

Зеленський відзначив, що Британія почала діяти на випередження та передавала Україні зброю вже тоді, коли багато інших західних країн вагалися, як бути.

"Британія простягла руку допомоги вже тоді, коли світ ще не розумів, як реагувати. Борисе [Джонсон], вам вдалося об’єднати інших, коли це здавалося абсолютно, абсолютно неможливим. Ви усі продемонстрували характер, сильний британський характер. Ви не пішли на компроміси щодо України. І таким чином - не пішли на компроміси щодо своїх ідеалів, і діяли згідно з духом цих видатних островів. Я дякую вам за це", - сказав Володимир Зеленський.

"Ми знаємо, що Росія програє. І ми справді знаємо, що перемога змінить світ, і це будуть зміни, яких світ давно потребував", - наголосив президент України.

Він відзначив, що Україні і союзникам вже вдалося багато досягти, і зараз час перетворити ці здобутки на підвалини майбутньої безпекової архітектури.

Зеленський акцентував, що у разі загрози агресії проти певної держави важливо надавати їй допомогу "на випередження", щоб спонукати агресора відмовитись від своїх намірів.

"Ми завжди будемо обирати гору над злом. Це лежить в основі наших і ваших традицій. Але як тільки старе зло переможено, нове намагається підняти голову…Але ми знаємо: свобода - переможе, ми знаємо, що Росія - програє", - сказав Зеленський, а зал на цих словах почав аплодувати.

Під час виступу у британському парламенті Зеленський подарував спікеру Палати громад Ліндсі Гойлу шолом пілота українського винищувача.

Зеленський заявив, що пишається своїми військово-повітряними силами, але зазначив, що потрібні літаки для ведення війни.

Наприкінці промови він сказав, що заздалегідь дякує Великій Британії за "потужні англійські літаки".

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса вивчити питання про те, які літаки країна могла б потенційно надати Україні. Також Сунак підтвердив, що його країна почне підготовку українських пілотів на винищувачах західного зразка.

Після виступу у Вестмінстерській залі президент України відвідав Букінгемський палац, де мав аудієнцію з британським королем Чарльзом III.

Також сьогодні Зеленський разом з Ріші Сунаком приїхали до українських військових, які навчаються на британських танках. Прем’єр Британії натякнув, що британські танки Challenger 2 прибудуть в Україну вже у березні 2023 року.

На тлі візиту українського президента до Лондона, Британія запровадила нові санкції проти військових підприємств РФ та кремлівської еліти, у тому числі під санкції потрапила ймовірна мати доньки Путіна.

Також повідомлялося, що Британія має намір оголосити про надання Україні зброї більшої дальності.

У середу ввечері Зеленський з Лондона поїхав до Парижа, де зустрінеться з президентом Франції та канцлером Німеччини.

У четвер президент України відвідає позачергову зустріч Європейської ради, на полях якої зустрінеться з прем'єркою Італії.

Президент Володимир Зеленський оголосив, що у межах саміту Європейського Союзу, який відбудеться в четвер і п’ятницю, обговорюватиме з лідерами країн ЄС постачання Україні далекобійної зброї.

Підтримка України

Глава Департаменту зовнішньої розвідки Естонії Каупо Розін заявив, що в разі поразки України у війні її ресурси будуть відібрані і обернуті проти Заходу.

А у своєму щорічному звіті Служба зовнішньої розвідки Естонії зазначила, що президент Росії Владімір Путін переконаний, що час на його боці у війні проти України.

Незважаючи на надії Путіна щодо втоми від війни, на Заході продовжують запевняти, що будуть підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно.

Президент США Джо Байден заявив, що вторгнення Росії в Україну було випробуванням, яке США та їхні союзники по НАТО пройшли, і знову пообіцяв підтримувати Київ стільки, скільки буде потрібно.

Міністр оборони Німеччини оголосив про те, що наступного тижня відбудеться "танковий саміт".

"У нас також є спільний проєкт із Польщею, а саме - ми постачатимемо Leopard 2A6, Польща - 2A4, і ми домовилися з нашим колегою Маріушем (Блащаком - ред. ), що разом із міністром оборони України Олексієм Резніковим ми зустрінемося наступного тижня і запросимо на цю зустріч ті країни, які складуть танкову коаліцію Leopard", - сказав Борис Пісторіус.

За його словами, танкова коаліція ще остаточно не сформована. "До нас приєднаються нові країни. Суть у тому, щоб зібрати в цій коаліції якомога більше країн", - сказав міністр оборони Німеччини.

Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги: дві установки Gepard (загалом у ЗСУ їх тепер 32 одиниці) і близько 6000 боєприпасів до них; 5 спеціальних машин для охорони кордону; 29 генераторів; шість 15-тонних вантажівок; шість систем мобільних антен.

А до кінця лютого Німеччина також надасть керовані ракети і додаткові установки Gepard.

"Укроборонпром" домовився з чеським партнером про ремонт і спільні розробки бронетехніки, а Польща направить до України третій пакет енергодопомоги.

Нейтральна Швейцарія все більше схиляється до військової допомоги Києву. Принаймні, більшість швейцарців підтримують реекспорт озброєння в Україну.

Наслідки землетрусу у Туреччині

Кількість загиблих внаслідок землетрусів у Сирії та Туреччині перевищила 11 тисяч людей, кількість поранених йде на десятки тисяч.

Президент Туреччини Ердоган оголосив, що протягом року в 10 постраждалих від землетрусів провінціях будуть побудовані нові житлові будинки.

Слід зазначити, що за три місяці в країні за планом мають відбутися загальні вибори. Реджеп Таїп Ердоган хоче, щоб вони відбулися згідно з планом попри смертельні землетруси, що зруйнували більшу частину південного сходу країни цього тижня.

Тим часом, у Туреччині встановлюють десятки тисяч наметів для людей, які втратили житло.

У турецькому Іскендеруні через землетруси піднявся рівень моря, а у Сирії з-під завалів будинку врятували немовля, зв’язане пуповиною з мертвою матір’ю.

Сирійський уряд Асада через два дні після руйнівних землетрусів попросив допомоги у Євросоюзу.

Серед інших новин дня

Розслідування MH17: Путін прийняв рішення про передачу ЗРК "Бук", яким збили літак.

Росія пригрозила Боснії через членство у НАТО.

Швеція: допуск РФ і Білорусі до Олімпіади означає нормалізацію війни.

Сотні тракторів з'їхались до Парижа на знак протесту проти заборони пестицидів.

У Грузії впіймали нападника, який 2 роки тому захопив заручників у банку і вимагав $500 тисяч.

Помста Росії за санкції: назавжди заборонила в’їзд 77 американцям.

Завод безпілотників у Латвії, на якому сталася пожежа, продовжить роботу на частину потужності.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата