Ср, 08 лютого 2023

Берлін знайшов 178 танків, порятунок українців у Туреччині, Байдена чекають у Польщі: новини дня

Землетрус у Туреччині та Сирії, який стався 6 лютого, залишається однією з топ тем вже другий день поспіль.


Фото: www.eurointegration.com.ua

Головна тема дня - німецькі танки для України. Федеральна рада безпеки Німеччини схвалила постачання Україні 178 танків Leopard 1 із промислових запасів.

Передачі танків Leopard 1 мають посприяти Нідерланди та Данія. Міноборони Данії повідомило, що країна у співпраці з Нідерландами та Німеччиною допоможе модернізувати і передати Україні близько 100 танків Leopard 1A5.

Землетрус у Туреччині та Сирії, який стався 6 лютого, залишається однією з топ тем вже другий день поспіль.

У Туреччині ймовірно загинули двоє громадян України, а четверо травмовані.

Загалом українські дипломати вже розшукали 38 громадян, а також взаємодіють із турецькими рятувальними службами для пошуку ще 19 українців, які не виходять на зв'язок.

Станом на сьогодні кількість загиблих через землетрус у двох країнах перевищила 5 тисяч осіб.

Сьогодні президент України Володимир Зеленський підписав указ про надання гумдопомоги Туреччині. Також до Туреччини відправили команду з 87 рятувальників.

Всі важливі і цікаві новини 7 лютого - у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Танки, навчання та інша підтримка

Сьогодні міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прибув з візитом до Києва і передав передав українському колезі Олексію Резнікову модель танка Leopard 2.

"BREAKING: до Києва прибув "перший" Leopard 2. Їх буде більше. Дякую Бундесканцлеру, моєму колегі Борису Пісторіусу та німецькому народу. Танкова коаліція йде. .. до перемоги! ", - йдеться у повідомленні міністра оборони України Олексія Резнікова.

Резніков розповів деталі зустрічі з німецьким колегою, зокрема щодо постачання танків, та обіцяє "багато позитивних новин". Сьогодні Федеральна рада безпеки Німеччини схвалила постачання Україні 178 танків Leopard 1 із промислових запасів.

"Уряд Німеччини вже ухвалив рішення про постачання Україні також танків Leopard 1. Цих танків до літа буде 20-25, до кінця року - близько 80, і протягом 2024 року - понад 100 танків Leopard 1. Це мінімум - три батальйони, включаючи матеріали, які потрібно буде докупити, запасні частини, амуніцію та навчання.

І, звісно ж, не забуваємо про постачання Україні бойових танків Leopard 2 A6 у кількості 14 одиниць", - зазначив Олексій Резніков.

Німеччина обіцяє, що її перші Leopard 2 будуть в Україні в кінці березня.

Передачі танків Leopard 1 мають посприяти Нідерланди та Данія. Міноборони Данії повідомило, що країна у співпраці з Нідерландами та Німеччиною допоможе модернізувати і передати Україні близько 100 танків Leopard 1A5.

За результатами зустрічі з Пісторіусом Резніков також повідомив, що міністри провели у відрядження українських військових, які їдуть опановувати танки Leopard 2, та що Борис Пісторіус вражений темпами підготовки українців.

До речі, у Литві завершили курс навчання українських операторів зенітної гармати L70.

Та повернімося до Німеччини, там почали тестувати самохідні артилерійські установки RCH-155. Вони схожі на Panzerhaubitze 2000, але розміщені на колісній машині Boxer.

Ще в липні 2022 року Україна звернулася до Берліна з проханням про поставку сучасної гаубиці. Лише в грудні уряд Німеччини дав добро на продаж. Це робить Україну першим замовником одного з найсучасніших видів німецької зброї - так само було із системами ППО Iris T. Вона вже використовується в Україні, але її немає на озброєнні Бундесверу.

І це не дивно, коли Німеччина передає свою сучасну і іншу зброю для боротьби з агресором, бо для німецького населення Росія - найбільша загроза миру у світі.

Про це йдеться у дослідженні Інституту дослідження громадської думки Allensbach спільно з Центром стратегії та вищого менеджменту.

До речі, більшість американців - за продовження підтримки України, але серед республіканців більше скепсису.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс обговорить майбутню підтримку України з боку Вашингтона під час поїздки на Мюнхенську безпекову конференцію, яка відбудеться з 17 по 19 лютого 2023 року.

Тим часом, за даними британської розвідки, у Росії зараз не вистачає боєприпасів і маневрених підрозділів, необхідних для успішних наступальних дій.

Найвище командування, ймовірно, розробляє плани, що вимагають від недоукомплектованих, недосвідчених підрозділів досягти нереальних цілей через політичний і професійний тиск, стверджується у зведенні.

Нічого нового й від партнерського для РФ Ірану. Там заперечили плани будівництва в Росії заводу з виробництва дронів.

Землетрус у Туреччині

Внаслідок потужного землетрусу у Туреччині 6 лютого ймовірно загинули двоє громадян України, а четверо травмовані; для допомоги постраждалим українцям у місто Газіантеп вирушать українські консули. Згодом інформація про гибель українців не підтвердилась.

Загалом українські дипломати вже розшукали 38 громадян, а також взаємодіють із турецькими рятувальними службами для пошуку ще 19 українців, які не виходять на зв'язок.

Станом на 7 лютого кількість загиблих унаслідок руйнівних землетрусів у Туреччині та Сирії у вівторок перевищила 5 тисяч осіб.

Президент Туреччини Ердоган оголосив надзвичайний стан у постраждалих від землетрусу районах.

Згідно з даними турецького уряду, землетрус прямо вплинув на 13,5 мільйонів мешканців Туреччини (16% населення).

Турецька поліція у вівторок заявила, що затримала чотирьох осіб за "провокаційні пости" в соціальних мережах після руйнівних землетрусів на півдні Туреччини.

Чотири особи були затримані після того, як співробітники поліції знайшли акаунти, що містили "провокаційні пости, спрямовані на створення страху і паніки", заявили в поліції.

Сьогодні президент України Володимир Зеленський підписав указ про надання гуманітарної допомоги Туреччині після руйнівних землетрусів 6 лютого.

Україна відправила до Туреччини команду з 87 рятувальників, ЄС - загалом понад 1100.

Саакашвілі у небезпеці

Міністерство закордонних справ України розчароване рішенням Тбіліського міського суду відхилити клопотання захисту Михеїла Саакашвілі щодо відстрочки або його звільнення від покарання у зв’язку із важким станом здоров’я.

"Влада Грузії має негайно припинити зводити політичні рахунки з українським громадянином, гарантувати дотримання його прав та передати його Україні. МЗС України продовжуватиме захищати інтереси громадянина України Михеїла Саакашвілі, який має бути звільнений", - заявили в українському МЗС.

Країни Балтії закликали владу Грузії відпустити Саакашвілі на лікування за кордон, а партія Саакашвілі навіть оголосила бойкот парламенту через стан експрезидента в ув’язненні.

Серед інших новин дня

У Латвії масштабна пожежа на підприємстві з виробництва дронів.

Інституції ЄС сваряться через витік подробиць можливого візиту Зеленського - ЗМІ.

Новий міністр оборони Данії пішов на лікарняний, щоб "відключитись" від справ.

Сербський депутат переглядав порно у парламенті під час дебатів щодо Косова. Він складає мандат.

ЄС запустить нову платформу для боротьби з дезінформацією Росії та Китаю.

Румунія викликала посла Угорщини через заяви очільника парламентського комітету.

Байден може приїхати у Польщу під річницю початку повномасштабної війни РФ проти України. Проте, на зустріч Володимира Зеленського з президентами Польщі і США у Сеймі наразі не очікують.

ЄС скасував санкції проти колишнього "губернатора" Севастополя, призначеного Кремлем.

У Швеції відстріляли рекордну кількість вовків у новітній історії.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата