Пн, 21 листопада 2022

Прем’єр Британії у Києві, Twitter розблокував Трампа, Туреччина атакувала Сирію: новини вихідних

Головна новина вихідних – візит прем’єра Великої Британії Ріші Сунака до Києва.


Фото: www.eurointegration.com.ua

Головна новина вихідних - візит прем’єра Великої Британії Ріші Сунака до Києва.

Він підтвердив, що Британія посилить протиповітряну оборону України та повідомив про наміри надати 16 млн фунтів на гуманітарну допомогу.

А ще президент Володимир Зеленський обговорив з Ріші Сунаком питання визнання Британією Голодомору геноцидом Українського народу.

Німеччина поставила Україні вже 2430 генераторів, а у Литві зібрали кошти вже на другий морський дрон для України з назвою "PEACE Да".

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню розкрив деталі щодо військової допомоги, переданої Україні.

А ще Twitter розблокував акаунт Трампа, але він вирішив не повертатися у зазначену соціальну мережу.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 19 та 20 листопада - у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Прем’єр Британії у Києві

Одна з головних тем вихідних - візит у Київ прем’єра Британії Ріші Сунака у суботу, 19 листопада.

Він підтвердив, що Велика Британія посилить протиповітряну оборону України.

Основний пакет протиповітряної оборони складається з 125 зенітних гармат і технологій для протидії смертоносним іранським безпілотникам, в тому числі йдеться про десятки радарів і засобів радіоелектронної боротьби з безпілотними літальними апаратами.

Велика Британія також посилює свою пропозицію щодо тренувань для Збройних Сил України, надсилаючи в регіон досвідчених військових медиків та інженерів для надання спеціалізованої підтримки.

До речі, серед зимового спорядження, яке отримують українські військові, які тренуються у Британії, буде особливий знак підтримки від Сполученого Королівства. Це запальничка, яку можна перезаряджати - кращий друг солдата вже багато поколінь поспіль - із написом "Слава Україні, героям слава".

Також прем’єр Ріші Сунак заявив про наміри надати 16 млн фунтів на гуманітарну допомогу для України.

"Ці кошти допоможуть забезпечити генератори, притулок, ремонт водогонів та мобільні медичні клініки" - пояснили в британському уряді.

Велика Британія також надсилає десятки тисяч зимових наборів для українських військових, призначених для екстремально холодної зими.

А ще президент Володимир Зеленський обговорив з прем’єром Великої Британії Ріші Сунаком питання визнання Британією Голодомору геноцидом Українського народу.

Сьогодні надходили й інші новини щодо Британії. Зокрема, The Times повідомило, що з березня 2022 року Британія імпортувала нафти з РФ на понад £200 млн.

Хоча, в офіційній статистиці як російський імпорт це не фігурувало - через те, що РФ використовує лазівки в обмеженнях, запроваджених Лондоном.

Допомога Україні

На вихідних з’являлися новини щодо допомоги Україні не тільки від Британії.

Німеччина поставила Україні вже 2430 генераторів, а у Литві зібрали кошти вже на другий морський дрон для України з назвою "PEACE Да".

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню розкрив деталі щодо військової допомоги, переданої Україні.

Розповідаючи про вже надану Францією допомогу, Лекорню сказав, що серед останніх переданих Україні систем - дві батареї ЗРК Crotale, а також дві ракетні системи залпового вогню.

Хоча французьку допомогу найбільше асоціюють з самохідними артилерійськими установками Caesar, яких передали вже 18, перелік озброєння набагато ширший: це також ракети Milan та Mistral, близько 60 бронетранспортерів VAB, протитанкові міни HDP-2A2, засоби захисту на випадок ядерної, біологічної чи хімічної загрози, найновіші прилади нічного бачення.

Крім того, за словами Лекорню, Київ просив про радіолокаційні станції і цей запит ще розглядають.

На додачу, Франція поруч з іншими західними партнерами долучиться до центру обслуговування військової техніки для України у Словаччині, роботу якого координуватиме спільна франко-німецька асоціація оборонпрому KNDS. Серед іншого, там мають обслуговувати й ремонтувати гаубиці PzH 2000, САУ Caesar, зенітні танки Gepard, бронетранспортери Dingo.

Президент Естонії закликав західні країни не зменшувати темпи військової підтримки України, думаючи, що взимку неможливі значні успіхи на фронті.

"Естонія твердо переконана, що Україна цілком здатна скористатися допомогою західних союзників і домогтися успіху у війні. Тепер ми повинні забезпечити, щоб Україна змогла зберегти цей успіх. Недоречно припускати, що цієї зими Україна не зможе просунутися далі. Ми знаємо з історії, що Фінляндія воювала і перемогла в Зимовій війні. Тому потрібно продовжувати надавати військову допомогу Україні і підвищувати ціну війни для Росії", - сказав він.

Війна з Росією

Міноборони Британії повідомило, що Росія 16 листопада здійснила найбільший в історії випуск боргових зобов'язань за один день, залучивши 820 млрд рублів (13,6 млрд дол. США).

Як зазначається в огляді, задекларовані витрати Росії на "національну оборону" на 2023 рік заплановані на рівні приблизно 84 мільярдів доларів США, що більш ніж на 40% більше, ніж у попередньому бюджеті на 2023 рік, оголошеному в 2021 році.

В той же час, як зазначають в Міноборони Британії, випуск боргових зобов'язань є дорогим у періоди невизначеності.

"Розмір цього аукціону з високою ймовірністю вказує на те, що міністерство фінансів Росії сприймає поточні умови як відносно сприятливі, але очікує все більшої невизначеності у фіскальному середовищі протягом наступного року" - йдеться в огляді.

Також британська розвідка зазначила, що відступ росіян з-під Херсона був набагато організованішим за попередні.

Водночас, зазначає розвідка, у російських силах залишаються проблеми з адекватним керівництвом на нижчій і середній ланці і продовжується практика приховування реального стану справ.

А ще Росія домовилася з Іраном про виробництво дронів - The Washington Post.

Надвечір 20 листопада у Білорусі заявили, що на її територію з України зайшов чоловік з автоматом.

Трамп і Twitter

За рішенням нового власника та керівника соціальної мережі Твіттер Ілона Маска, адміністрація мережі відновила аккаунт 45-го президента США Дональда Трампа.

Це рішення з’явилося після того, як Маск провів серед користувачів Twitter голосування за повернення Трампа. У голосуванні, як стверджується, взяли участь 15 мільйонів людей, з яких 51,8% висловилися за повернення Трампа до соцмережі, решта 48,2% проголосували проти.

Трамп заявив, що не буде повертатися у соціальну мережу Twitter, де його акаунт був заблокований після штурму Капітолія у 2021 році за підбурювання до насильства.

Інше: Туреччина атакувала Сирію

Форум для діалогу між Німеччиною і РФ, який започаткували Путін і Шредер, планується закрити.

Поляки підтримують демонтаж радянських пам'ятників.

Російські винищувачі "непрофесійно і небезпечно" наблизились до кораблів НАТО на Балтиці.

У порту Антверпена не можуть дати собі раду з тоннами конфіскованого кокаїну.

Адвокат Саакашвілі каже, що експрезидента отруїли після арешту, посилається на експертизу. В Пенітенціарній службі Грузії заявили, що "не бачили жодних доказів" щодо отруєння.

У Болгарії затримали п’ятьох осіб у зв'язку з терактом у Стамбулі. Через теракт Туреччина здійснила операцію на півночі Сирії та Іраку.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата