Пн, 07 листопада 2022

Іран визнав, що давав дрони, бізнес прем'єра Британії в РФ, 18 млрд для України: все за вихідні

Одна з основних тем вихідних – визнання Іраном передачі дронів Росії.


Фото: www.eurointegration.com.ua

Одна з основних тем вихідних - визнання Іраном передачі дронів Росії.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Аабдоллахіан заявив, що "невелика кількість" безпілотників була поставлена в Росію за кілька місяців до того, як російські війська вторглися в Україну 24 лютого.

Спеціальний представник США щодо Ірану Роберт Меллі заявив, що заява Тегерана про те, що там надали "обмежену кількість безпілотників Росії за кілька місяців до початку війни в Україні" не відповідає дійсності.

До того ж, у п’ятницю, через два дні після того, як Сполучені Штати повідомили про таємне постачання Північною Кореєю артилерійських снарядів Росії, потяг перетнув кордон з КНДР в РФ.

А Румунія та Угорщина відреагували на вигадки Путіна про нібито їхні територіальні претензії до України.

4 листопада Путін сказав, що Польща, Румунія та Угорщина нібито мріють повернути українські землі, втрачені за підсумками Другої світової війни.

Всі три країни це заперечили.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 5-6 листопада - у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Іран визнав постачання дронів

Іран визнав постачання дронів до Росії перед вторгненням в Україну у лютому.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Аабдоллахіан заявив, що "невелика кількість" безпілотників була поставлена в Росію за кілька місяців до того, як російські війська вторглися в Україну 24 лютого.

В МЗС заявили, що Україна продовжуватиме вживати заходів, щоб унеможливити використання Росією іранської зброї для вбивств українців і попередили Тегеран, що наслідки співучасті в агресії РФ будуть масштабніші за вигоду від її підтримки.

Спеціальний представник США щодо Ірану Роберт Меллі заявив, що заява Тегерана про те, що там надали "обмежену кількість безпілотників Росії за кілька місяців до початку війни в Україні" не відповідає дійсності.

"Вони переправили десятки дронів до Росії лише цього літа й мають своїх військових спеціалістів в окупованих частинах України, які допомагають Росії використовувати їх проти українських цивільних", - заявив Меллі.

Окрім Ірану, агресору допомагає й Північна Корея.

За даними Reuters, потяг з КНДР вирушив до РФ після заяви США про постачання боєприпасів.

Потяг перетнув кордон з Північної Кореї в Росію в п'ятницю, через два дні після того, як Сполучені Штати заявили, що мають інформацію, яка вказує на те, що Пхеньян таємно постачає Росії артилерійські снаряди для її війни в Україні.

Війна з РФ

У Пентагоні кажуть, що РФ не змогла знищити жодної установки HIMARS з переданих Україні.

За даними британської розвідки, навчання військ Росії проводять в Білорусі через брак інструкторів і обладнання. Крім того, в Британії вважають, що Кремль планує перекладати провину за невдачі на військових.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що Україна повинна мати свободу в ухваленні рішення про переговори про припинення вогню.

Тим часом, у Польщі розпочалися найбільші військові навчання країн Вишеградської групи.

Реакція на вигадки Путіна

Румунія та Угорщина відреагували на вигадки Путіна про нібито їхні територіальні претензії до України.

4 листопада Путін сказав, що Польща, Румунія та Угорщина нібито мріють повернути українські землі, втрачені за підсумками Другої світової війни.

Міністерство закордонних справ Румунії це заперечило.

"МЗС Румунії заперечує твердження, висловлені президентом Росії до Дня народної єдності, які хибно нав’язують думку про територіальні претензії Румунії до України. Агресивна війна, яку Росія розв’язала 24 лютого, є серйозним та грубим порушенням принципів міжнародного права. У зв’язку з цим Румунія знову підтверджує рішучу підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів", - наголосили в МЗС Румунії.

У Міністерстві закордонних справ Угорщини закликали президента РФ Владіміра Путіна до припинення вогню замість заяв, що поглиблюють конфлікт.

"Ми не вважаємо правильними заяви, що поглиблюють військовий конфлікт. Замість подібних заяв необхідне негайне припинення вогню і мирні переговори", - заявили в МЗС країни.

Польща звинуватила Путіна в поширенні дезінформації.

Підтримка України

Французькі інтелектуали закликали уряд Макрона діяти як найкращий союзник України.

Завдяки значному посиленню військової підтримки України, на думку колективу французьких дослідників і аналітиків, Франція зможе розраховувати на першість у Євросоюзі.

Посол України у Німеччині побачив ознаки того, що Збройним силам можуть все таки поставити танки Leopard 2.

"У нас є підстави сподіватися, що буде прийнято рішення про поставку Leopard 2 з Німеччини безпосередньо в Україну", - сказав він.

Слід додати, що у Бундестазі ініціювали перевірку ланцюгів постачань боєприпасів після відмови Швейцарії дозволити Німеччині передати снаряди для зенітних самохідних артилерійських установок Gepard в Україну.

Україна передала Болгарії список озброєння, необхідного для війни з РФ.

Єврокомісія запропонує ЄС надавати Україні 1,5 млрд євро щомісяця.

"Президентка фон дер Ляєн поінформувала президента Зеленського, що цього тижня запропонує суттєвий фінансовий пакет від ЄС обсягом до 1,5 мільярда євро щомісяця, загальним обсягом до 18 мільярдів євро, що зробить значний внесок у покриття фінансових потреб України на 2023 рік", - йдеться у заяві Єврокомісії.

А литовські прикордонники не пропустили вагони з російською військовою символікою.

Проросійські протести у Молдові

Партія соціалістів проросійського експрезидента Молдови Ігоря Додона 5 листопада організувала протести у п’ятьох невеликих містах.

6 листопада у Кишиневі пройшов великий антивладний мітинг, організований партією "Шор".

Поліція заздалегідь попередила, що на акції очікують провокацій, та повідомила про затримання щонайменше 30 осіб, яких підозрюють у підготовці провокацій. У деяких виявили арматуру.

Партія "Шор" за останні місяці провела багато антиурядових акцій протесту та особливо активізувала їх останніми тижнями.

Правоохоронці провели серію обшуків в офісах партії та вилучили гроші, що могли призначатися для "зарплати" учасникам. Лідер партії Ілан Шор, який давно перебуває за кордоном через кримінальні провадження проти нього, в одному випадку прямо визнав це.

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що останні антивладні мітинги є спробою розхитати ситуацію в країні. "Вони настільки хочуть влади, що обіцяють Москві влаштувати держпереворот і встановити уряд, за допомогою якого Росія зможе використовувати нашу країну у війні", - сказала Санду.

Президентка Єврокомісії подзвонила Санду на тлі проросійських мітингів у Молдові та повідомила, що приїде в країну.

"Ми працюємо над додатковою підтримкою, щоб допомогти Молдові в задоволенні її нагальних потреб у газі та електриці. Я з нетерпінням чекаю зустрічі з Маєю Санду під час мого візиту до Молдови в середині тижня", - додала фон дер Ляєн.

Протести та акції в Європі

У Римі і Мілані 5 листопада проходили демонстрації "на підтримку миру" в Україні.

У Варшаві під посольством Угорщини активісти "витягали Орбана з дупи Путіна", а наше посольство у Німеччині вимкнуло вечірнє освітлення на знак солідарності з Україною.

Інше: бізнес сім’ї прем’єра Британії в РФ

Новий прем’єр Британії не зміг заперечити, що бізнес його дружини працює в РФ.

Мер другого найбільшого міста Латвії назвав Крим російським та ухилявся називати РФ агресором.

Лідер фракції партії Шольца звинуватив українську владу у внесенні його до "списку терористів". В МЗС України спростували його заяви.

Швеція дистанціюється від курдських організацій, щоб прискорити вступ у НАТО.

Чехія отримає від США вісім вертольотів, замість наданих Україні.

Кліматичні активісти "приклеїли" себе до рам картин Гойї у Мадриді.

Головний дипломат ЄС відреагував на загострення між Косовом і Сербією.

Французькі ультраправі обрали собі нового лідера замість Марін Ле Пен.

В Іспанії вилучили найбільшу у світі партію марихуани вартістю 64 млн євро.

У Польщі перекинувся мікроавтобус з українцями: загинув підліток.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата